EntertainmentSociety of the Snow, ecranizarea unui dezastru aerian candidată la Oscar, din...

Society of the Snow, ecranizarea unui dezastru aerian candidată la Oscar, din ianuarie pe Netflix

”La sociedad de la nieve/ Society of the Snow”, drama umană a unei catastrofe celebre, filmul care reprezintă Spania la premiile Oscar 2024, va rula în anumite cinematografe, în luna decembrie, înainte de a fi disponibil pe Netflix, din 4 ianuarie.

SINOPSIS

În 1972, zborul 571 al forțelor aeriene uruguayene, închiriat pentru a transporta o echipă de rugby în Chile, s-a prăbușit pe un ghețar din inima Anzilor. Doar 29 dintre cei 45 de pasageri au supraviețuit și, aflându-se într-unul dintre cele mai dure medii din lume, au fost nevoiți să recurgă la măsuri extreme pentru a rămâne în viață.

POVESTEA ADEVĂRATĂ A UNEI CATASTROFE

Regizat de Juan Antonio Bayona, cunoscut pentru filmul horror ”El orfanato” și drama ”The Impossible”, lungmetrajul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneția.
Bazat pe cartea omonimă a lui Pablo Vierci, filmul pune în lumină faimosul accident aviatic din 1972. La fel ca producția lui anterioară “The Impossible”, Bayona pătrunde adânc în drama umană a unei catastrofe celebre.

A DOUA ȘANSĂ LA OSCAR PENTRU BAYONA

Juan Antonio Bayona a mai fost selectat să reprezinte Spania la Oscar în 2007, cu lungmetrajul său de debut, “El orfanato”, dar nu a primit o nominalizare. Pe de altă parte, ”The Impossible” a obținut o nominalizare la Oscar în cateoria ”cea mai bună actriță în rol principal”, pentru Naomi Watts, în 2012. Figură cunoscută în cinematografia mondială, Bayona are acum un avantaj având în vedere că Academia Americană de Film este tot mai diversă.
În plus, povestea este deja cunoscută în formă cinematografică. Ea a mai fost adaptată în 1993 de Frank Marshall, sub titlul “Alive”. Filmul l-a avut protagonist pe Ethan Hawke și a atras atenția la vremea respectivă.

DISTRIBUȚIE

Potrivit lui Bayona, filmul nu putea fi realizat decât cu actori uruguayeni, pe care i-a găsit după un amplu proces de casting pentru interpreți amatori. Au fost incluși și câțiva actori argentinieni. Filmările au avut loc în Sierra Nevada, în Uruguay și în studiourile Netflix din Madrid.

OMAGIU ADUS VICTIMELOR

Filmul aduce un omagiu în primul rând victimelor și supraviețuitorilor zborului 571 al Forțelor Aeriene Uruguayene. Bayona pare să aibă intenția de a surprinde o relatare onestă, imuabilă a evenimentului. Filmul pornește acum într-o campanie lungă și dificilă pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film internațional. O listă inițială de 15 filme va fi anunțată la 21 decembrie. Apoi, cele cinci nominalizări finale vor fi dezvăluite pe 23 ianuarie, alături de alte categorii. În cele din urmă, cea de-a 96-a ceremonie de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 10 martie la Dolby Theatre din Los Angeles.

Photo CreditNetflix

Articole similare