Entertainment5 filme pentru LUX Audience Award 2024

5 filme pentru LUX Audience Award 2024

Pentru prima dată, două documentare concurează anul acesta pentru premiul LUX al publicului, cu scopul de a călca pe urmele filmului românesc ”colectiv” al lui Alexander Nanau, laureat al premiului în 2021

Lungmetrajele ”20,000 Species of Bees” (Spania), de Estíbaliz Urresola, ”Fallen Leaves” (Finlanda, Germania), de Aki Kaurismäki, ”On the Adamant” (Franța, Japonia), de Nicolas Philibert, ”Smoke Sauna Sisterhood” (Estonia, Franța, Islanda), de Anna Hints, și ”The Teachers’ Lounge” (Germania), de Ilker Çatak, sunt finalistele pentru LUX Audience Award 2024.

Ele au fost alese de un juriu alcătuit din experți în cinematografie din întreaga Europă, precum și din reprezentanți ai proiectului 27 Times Cinema. Câștigătorul, desemnat în egală măsură de eurodeputați și public (care poate vota online), va fi anunțat în luna aprilie.

”Fiecare dintre aceste cinci titluri oferă o modalitate unică de a discuta despre provocările cu care se confruntă societatea europeană în prezent: amenințarea drepturilor femeilor, creșterea inegalității sociale și slăbiciunea politicilor incluzive pentru minorități și diversitate”, a spus Evelyn Regner, vice-președinte al Parlamentului European.

Premiul LUX pentru film, înființat în 2007, fusese acordat în fiecare an de Parlamentul European până când instituția și-a unit forțele cu Academia Europeană de Film (EFA, European Film Academy) și a introdus LUX Audience Award (Premiul LUX al Publicului), în 2020.

20.000 SPECIES OF BEES

”20.000 especies de abejas/ 20,000 Species of Bees”, de Estíbaliz Urresola, a avut premiera în competiția Berlinalei din 2023, unde a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun rol principal (acordat tinerei protagoniste Sofia Otero). Ulterior, a fost desemnat cel mai bun film spaniol la Festivalul de Film de la Málaga.

Acesta este primul lungmetraj al lui Urresola. Acțiunea are loc în zona rurală bască. Filmul este o poveste profund emoționantă despre o mamă care face eforturi în timp ce copilul ei e în căutarea propriei identități și se confruntă cu propria moștenire de familie.

FALLEN LEAVES

”Kuolleet lehdet/ Fallen Leaves”, cea mai recentă creație a regizorului finlandez Aki Kaurismäki, a fost în cursa pentru Palme d’Or la Cannes 2023, unde a câștigat prestigiosul Premiu al juriului.

Apreciatul maestru finlandez, care a mai făcut parte din selecția oficială LUX în 2017, cu ”The Other Side of Hope”, și, în 2011, cu ”Le Havre”, oferă o altă poveste dulce-amăruie și melancolică despre două suflete singuratice (interpretate de Alma Pöysti și Jussi Vatanenwho) care se întâlnesc din întâmplare pe străzile din Helsinki și care luptă în căutarea iubirii și a fericirii.

ON THE ADAMANT

”Sur l’Adamant/ On the Adamant”, câștigător al Ursului de Aur la Berlinala 2023, realizat de cineastul francez Nicolas Philibert, este unul dintre titlurile de non-ficțiune preselectate pentru această ediție.

Filmul lui Philibert este un portret tandru, emoționant al unui spațiu singular: un plutitor centru de îngrijire situat pe râul Sena, în inima Parisului, care primește adulți cu boli mintale și promovează o abordare neobișnuită a terapiei care sfidează orice prejudecată.

SMOKE SAUNA SISTERHOOD

În documentarul ”Savvusanna sõsarad/ Smoke Sauna Sisterhood”, regizoarea estoniană Anna Hints explorează tradiția nordică a saunei cu fum ca spațiu de vindecare în care un grup de femei împărtășesc o experiență unică și eliberatoare.

Debutul în lungmetraj al lui Hints a avut premiera în competiția World Cinema Documentary de la Sundance, unde a câștigat premiul pentru cea mai bună regie, a fost premiat de EFA și desemnat propunerea Estoniei pentru o nominalizare la premiile Oscar 2024.

THE TEACHERS’ LOUNGE

Filmul ”Das Lehrerzimmer/ The Teachers’ Lounge” al regizorului german Ilker Çatak este o dramă palpitantă a cărei acțiune are loc între zidurile unei școli publice, unde o serie de evenimente aparent nesemnificative provoacă un “efect bulgăre de zăpadă” în viața unei tinere profesoare (interpretată de Leonie Benesch).

După ce a câștigat cinci statuete la German Film Awards, inclusiv cea pentru cel mai bun lungmetraj, opera lui Çatak a fost selectată pentru a reprezenta Germania la Oscar 2024 și se află pe lista scurtă, la fel și ”Fallen Leaves”.

Articole similare