Give me 55 motive să vezi ”Fallen Leaves” al lui Kaurismäki

5 motive să vezi ”Fallen Leaves” al lui Kaurismäki

Lungmetrajul ”Frunze căzătoare/ Fallen Leaves/ Kuolleet lehdet”, scris și regizat de Aki Kaurismäki, va rula în cinematografele românești începând cu 1 decembrie și ai cel puțin cinci motive să îl vezi.

DRAGOSTEA ÎN DIVERSE FORME

În centru se află Ansa și Holappa, doi oameni singuratici, care se întâlnesc din întâmplare într-o noapte pe străzile din Helsinki și încearcă să își găsească prima, singura, ba chiar ultima dragoste a vieții lor. Drumul lor spre acest țel măreț este amenințat însă de dependența de alcool a lui Holappa, de numere de telefon pierdute, dar și de faptul că nu își cunosc numele sau adresele. Însă obstacolul cel mai mare îl reprezintă obiceiul sorții de a pune piedici în calea celor ce-și caută fericirea.
Din distribuție fac parte Alma Pöysti, Jussi Vatanen și Sakari Kuosmanen.

Fallen Leaves3 Kaurismaki foro Malla Hukkanen c Sputnik

PREMIAT LA CANNES ȘI SAN SEBASTIAN

”Fallen Leaves”, primul lungmetraj al finlandezului după ”The Other Side of Hope” (2017), este înduioșător, tragic și comic deopotrivă.
Cea mai recentă creație a lui Aki Kaurismäki a obținut Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Cannes 2023, apoi a câștigat premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film al anului, la Festivalul de la San Sebastián.

Fallen Leaves1 Kaurismaki foro Malla Hukkanen c Sputnik

ELOGIAT DE PRESA INTERNAȚIONALĂ

”Perfect din punct de vedere tonal, «Fallen Leaves» începe într-un iad fluorescent pe pământ și se încheie cu o viziune a ceva asemănător paradisului”, a scris The New York Times. ”O bijuterie a cineastului finlandez”, au fost de acord criticii de pe Rotten Tomatoes, unde tomatometerul indică 99%.
”O fermecătoare poveste de dragoste de 81 de minute, plasată în întunericul rece al orașului Helsinki, «Fallen Leaves» este unul dintre cele mai bune filme ale legendarului regizor Aki Kaurismäki”, potrivit Vulture.

”O perlă care întrece toate filmele de autor de anul acesta”, după cum a scris Associated Press, iar The Guardian a remarcat: ”O altă comedie fermecătoare și încântătoare a lui Kaurismäki, cu un rock’n’roll ce te face să bați din picior”.

Fallen Leaves4 Kaurismaki foro Malla Hukkanen c Sputnik

EFA ȘI OSCAR

Lungmetrajul se va regăsi cu siguranță în palmaresul EFA 2023 – a primit cinci nominalizări la premiile acordate de Academia Europeană de Film (premiul publicului, actriță, actor, scenariu, regie, cel mai bun film european), care vor fi decernate la începutul lunii decembrie.
În plus, este considerat candidat sigur la Oscar, trofee pentru care Academia Americană de Film va anunța selecția pe 23 ianuarie.

AKI KAURISMÄKI

Aki Kaurismäki (n. 1957), scenarist și regizor finlandez, maestru al expresiei fără perdea, realizează de patru decenii fabule minimaliste și clare despre personaje din clasa muncitoare, în general, plasate în realități economice dure. Pe cât de sumbre sunt filmele lui, pe atât de amuzante, pline de compasiune și profunde.
Este cunoscut pentru titluri ca ”Le Havre”, ”Lights in the Dusk”, ”The Man Without a Past” și ”The Bohemian Life”.

Articole similare