Când vine vorba de stârnit interesul copiilor, trebuie găsești forma de comunicare și interacționare cu ei, să le câștigi atenția, dar mai ales încrederea. Lucrurile stau cam la fel când vine vorba de cărți: e vital să îi atragă, să le provoace dorința de a explora, astfel încât curiozitatea să nu dispară după câteva pagini. Iar ca să se întâmple asta, esențial este modul corect de a li te adresa.
Explorarea unei lumi noi prin intermediul unei cărți presupune o formă cât mai prietenoasă sau ingenioasă. Like5.ro a pregătit o selecție de 5 cărți ilustrate care tratează subiecte delicate ale istoriei într-o formă prietenoasă cu ajutorul detaliilor comice. Sunt lecții fascinante despre umanitate, despre rezistență și determinare, bijuterii pe care trebuie să le citești, titluri premiate, traduse în numeroase limbi.
HAIKU SIBERIAN
Creat de autoarele Jurga Vilè și Lina Itagaki, “Haiku siberian” este un jurnal poetic al exilului ce debutează într-o dimineață a anului 1941. Sătucul siberian în care locuiește Algis (13 ani) este luat pe sus de invazia armatei sovietice. Deportat în Siberia împreună cu sora și mama sa, tot ce reușește Algis să ia după el la plecare este un album de fotografii, câteva mere și pe gânsacul său Martin.
Povestea curge de la felul în care Algis își imaginează poștărița Angela alergând după tren să prindă scrisorile transformate în avioane, la adunat semințele merelor într-o batistă înnodată, pusă bine, pentru zile mai bune, sau la imaginea fluviului năvalnic peste care călătoresc toți prizonierii: “apa duce cu sine necazurile”. Dar în mijlocul celor mai complicate și dureroase momente, Algis rupe ritmul și îți arată cum să construiești o banală barză din origami. Cum înțelege dragostea un copil de 13 ani sau cum supraviețuiește dorului de tată? Răspunsurile sunt în “Haiku siberian”, câștigătoare a prestigiosului Premiu de Literatură germane pentru Tineret (2021), precum și cea mai bună carte de copii din Lituania (2018). Disponibilă aici.
ÎNDRĂZNEȘTE SĂ DEZAMĂGEȘTI
După emigrarea în Statele Unite ale Americii, artista de origine turcă Özge Samancı a început un jurnal online numit “Ordinary Things” care conținea ilustrații, caricaturi, colaje, bandă desenată. Era o manieră perfectă de a-și amuza prietenii rămași acasă. Tehnicile utilizate au reprezentat baza romanului grafic de memorii “Îndrăznește să dezamăgești”. Sclipitoare și amuzantă, cartea povestește copilăria lui Özge într-un orășel de pe coasta Mării Egee. Puștoaica adoră marea și visează cu ochii deschiși la o viață plină de aventuri, inspirată fiind de idolul ei Jacques-Yves Cousteau. Tatăl ei așteaptă mai mult de la ea. Încearcă, dar există o mulțime de obstacole.
În Turcia, sistemul face ca accesul la educație să fie o adevărată provocare, mai ales dacă nu ai resurse financiare. Poate micuța să își mulțumească tatăl extrem de exigent? Îi aude continuu vocea în cap și e atât de puternică încât abia își aude gândurile. Întrebată fiind la ce se pricepe sau ce îi place, răspunsul ei este inevitabil: “nimic, nimic, nimic, nimic.” E posibil să îți găsești fericirea atunci când așteptările celor din jur sunt o presiune obositoare? O poveste dulce-amăruie, nostimă și extrem de isteață. Disponibilă aici.
MAUS. POVESTEA UNUI SUPRAVIEȚUITOR
În 1970, autorul Art Spiegelman declara că “benzile desenate vulgare, semianalfabete și lipsite de subtilitate sunt o formă potrivită pentru a vorbi despre ceea ce nu se poate spune”. 16 ani mai târziu, în 1986, Spiegelman lansa “Maus. Povestea unui supraviețuitor”, cartea declarată “prima capodoperă din istoria benzilor desenate”, una dintre cele mai emoționante și percutante istorisire despre Holocaust, una dintre lecturile esențiale ce trebuie să fie pe lista oricui. Interzisă în 2021, în urma unui val de cenzură generat de discuțiile despre istoria sclaviei în America, “Maus” a fost interzisă din programa școlară de limba engleză în statul Tennessee. Interdicția a dus la epuizarea stocurilor cărții.
Aproape 13 ani de muncă pentru ca Spiegelman să prezinte publicului opera structurată pe două planuri: cel real, al relației dintre tatăl Vladek și fiul Art, și planul poveștii spuse de Vladek, de la perioada de tinerețe din Polonia antebelică la prizonieratul de la Auschwitz. Naziștii sunt imaginați drept pisici, evreii drept șoareci, polonezii porci, iar americanii câini. Fiecare dintre ei este terifiant de uman. O poveste despre limitele umane la capătul încrederii și al trădării. Prima carte recompensată cu Premiul Pulitzer (1992).
PERSEPOLIS
Autobiografia lui Marjane Satrapi cucerește printr-un umor fabulos, vorbind în paginile sale alb-negru de istoria colectivă a Iranului, copilăria petrecută în Teheran dinaintea Revoluției, provocările adolescenței vieneze, plecarea definitivă în Franța. “Persepolis”, volumele de memorii în benzi desenate, dovedesc un spirit de observație ascuțit, sincer, dureros de sincer. O poveste despre maturizare într-o perpetuă contradicție a vieții private cu cea publică, scris într-o manieră copilăroasă pentru a accentua inocența.
În jurul lui Marji e haos: profesorul susține că Șahul e divin, menajera nu mănâncă împreună cu familia, micuța visează să devină profet. Se refugiază în toate cărțile pe care le poate citi. Schimbările aduse de noul regim islamic sunt de-a dreptul dramatice și sfâșietoare în detaliile lui Marjane. Înțelepciunea ei se instalează pe fundalul unui fundal istoric teribil, precum și al unei perioade de adaptare cu numeroase încercări și mici bucurii. Tradusă la nivel global, în 2007, cartea a fost transformată într-o animație semnată de Marjane Satrapi și artistul Vincent Paronnaud, recompensată la Cannes cu Premiul Juriului, nominalizată la Oscar. “Persepolis” este disponibilă aici.
UNDE ESTE ANNE FRANK?
Pornind de la succcesul adaptării grafice a “Jurnalului Annei Frank”, regizorul Ari Folman și ilustratoarea Lena Guberman au adus la viață prietena imaginară a Annei dintr-o perspectivă nouă și originală. Un personaj descris amănunțit de Anne: de la nume până la lux de amănunte în privința aspectului fizic și al personalității sale. “Sper că-ți voi putea împărtăși totul, așa cum n-am reușit cu nimeni altcineva până acum, și sper că-mi vei fi de mare ajutor.”
Pendulând între trecut și prezent, cartea debutează când un fulger lovește Muzeul Anne Frank din Amsterdam, spargerea geamului care protejează manuscrisul jurnalului. E momentul cheie în care Kitty, prietena imaginară a Annei, e adusă la viață. Kitty nu are habar câte decenii au trecut de când Anne i-a scris ultima oară, nici măcar unde se află prietena ei. “Îmi era clar că sunt invizibilă, dar, ca să aflu mai multe, trebuia să citesc jurnalul.” O călătorie care conectează istoria și prezentul și un mesaj puternic: “Faceți orice pentru a salva chiar și un singur suflet din calea răului!”
Cartea s-a transformat în animația cu același nume semnată de Ari Folman și prezentată în 2021 la Cannes – Out of Competition. Cartea este disponibilă aici.
Citește și “5 cărți care îți vor readuce cheful de citit”