Lifestyle5 motive care te vor convinge să vizitezi Lituania

5 motive care te vor convinge să vizitezi Lituania

Lituania sună a destinație atipică pentru un city-break, dar garantăm că este cea mai bună alegere dacă ești în căutarea unui un mix de old fashion și nordic minimalist.

Are un farmec aparte prin combinația de provincial posh, cochet, iar limba lor sună haios de parcă s-ar vorbi doar despre lucruri jucăușe. (Bună! = Sveiki!; Ce faci? = Kaip sekasi?; Bine = Puikiai.;  Îmi pare rău. = Atsiprašau.; Mulțumesc – Ačiū).

E destinația aceea ideală unde lumina cade perfect, iar apusurile sunt o poezie! Dacă îți setezi 4 zile în Vilnius, ai timp să descoperi o mulțime de lucruri în apropiere. Trenurile funcționează de minune, sunt extrem de cochete și confortabile. Până pe 7 ianuarie 2024, Trenul Crăciunului, complet decorat de sărbători, circulă pe 3 rute extrem de populare. Mai mult, redecorarea vagoanelor a devenit o tradiție și în perioada sărbătorilor pascale, când o mulțime de flori colorate invadează vagoanele. Pe scurt, tentațiile lituaniene sunt acestea:

VILNIUS

Capitala Lituaniei este cea mai ieftină destinație din zona Țărilor Baltice. E un oraș pe care îl străbați la pas pentru a-i descoperi frumusețea. Indiferent de anotimp, va fi un răsfăț al ochiului și o plăcere să descoperi bijuteriile arhitecturale sau muzeele. Centrul Vechi, catedralele, una dintre cele mai vechi universități din lume, Muzeul Jucăriilor sau Cartierul Evreiesc sunt printre principalele atracții ale orașului. Bineînțeles, trebuie să urci și în Turnul Castelului Gediminas pentru a te bucura de priveliștea de ansamblu asupra unuia dintre cele mai verzi orașe ale Europei.

Cât privește restaurantele, pregătește-te pentru porții generoase în localurile tradiționale, cafenele cochete unde poți savura brunch-ul. La capitolul cazare, recomandarea călduroasă este să te orientezi spre apartamente în regim hotelier, asta pentru a interacționa mai mult cu localnicii și obiceiurile lor. Vei descoperi curți interioare frumoase, elegante, viața de zi cu zi de pe un alt palier. 

UŽUPIS

Užupis este cel mai mic cartier din Vilnius, un cartier boem comparat cu Montmartre din Paris sau Christiania din Copenhaga. În 1997, cartierul s-a autoproclamat, în mod sarcastic, Republică Independentă cu o Constituție proprie, steag, inm, precum și un cabinet de miniștri. Mai mult, Ministerul Afacerilor de Externe din Užupis a desemnat ambasadori în întreaga lume din dorința de a crea punți între oameni. Jonas Mekas, artistul de origine lituaniană, părintele avangardei cinematografice americane, a fost unul dintre ambasadorii Užupis.

E centrul artiștilor, al intelectualilor și al antreprenorilor, acolo unde domnește spiritul liber. Dincolo de legile pe care le vei regăsi pe zidurile cartierului traduse în 23 de limbi, este zona unde te vei intersecta cu instalații și sculpturi în aer liber. Îngerul din Užupis veghează asupra cartierului de dincolo de râu, în memoria animatorului și caricaturistului Zenonas Šteinys. Trebuie să treci râul și să descoperi viața din Užupis!

TRAKAI

La doar jumătate de oră distanță de Vilnius, Trakai și castelul său te introduc într-o atmosferă de poveste! Faimos pentru arhitectura sa gotică și o locație extrem de specială – pe insula Galve, unul dintre cele mai adânci lacuri din Lituania – castelul Trakai pare rupt dintr-un film de epocă! Vei traversa un lung pod de lemn pentru a ajunge la el.

Prețul unui bilet de tren variază între 5,60 și 9,80 Euro (dus-întors, clasa a II-a sau I), iar accesul în castel presupune 10 sau 12 Euro pentru un adult, în funcție de perioada anului. Interiorul este animat cu o serie de expoziții care îți prezintă colecțiile de artă, descoperirile arheologice, precum și artefactele din timpurile de glorie ale marilor duci ai Lituaniei.

Cât privește orașul, este o poezie. Plimbarea spre gară (aproximativ 4 kilometri), îți va scoate în drum case cochete și dichisite, o cofetărie unde poți savura o cafea, ciocolată caldă și o prăjitură care îți vor da un plus de energie pentru restul excursiei. 

KAUNAS

Drumul spre Kaunas durează o oră și jumătate cu trenul din Vilnius, iar o călătorie dus-întors costă între 16 și 22,20 Euro (clasa a II-a sau I). Dacă te vei mobiliza dis-de-dimineață, te poți bucura de o zi plină în coloratul oraș, capitală interimară a Lituaniei în perioada interbelică. Castelul Kaunas și fortul 9, buncărul atomic KGB, Muzeul de Istorie al Medicinei, dar mai ales o plimbare prin Centrul Vechi și o oprire la Yard Gallery sunt lucrurile pe care le poți face lejer într-o zi. Galeria din curte s-a născut în urmă cu 10 ani atunci când artistul Vytenis Jakab s-a mutat acolo și a remarcat vecinii distanți.

Din dorința de a revitaliza trecutul comun al curții, Jakas a început să transfere pe pereții clădirii fotografiile familiilor evreiești, foștii locatari din perioada interbelică. Astfel încât, încetul cu încetul, fiecare locatar și-a pus amprenta asupra locului unde acum au loc expoziții, evenimente, unde turiștii sunt bineveniți, totul sub ochii locatarilor care se bucură de oaspeți. 

STREET ART

Fie că pașii te poartă prin Vilnius sau Kaunas, street art-ul este punctul forte al celor două orașe. Greu de spus când s-a manifestat primul cuvânt scris ilegal pe ziduri. Se spune că în anii ocupației sovietice au ieșit la iveală primele declarații anonime îndrăznețe. Imediat după instalarea independenței Lituaniei, infuzia de graffiti nu a putut fi ținută sub control, libertatea de exprimares-a dezlănțuit. Astăzi, street art-ul este o expresie artistică apreciată, menționată în ghidurile de călătorie, dând un plus valoare cartierelor. Descoperirea lor e similară cu o vânătoare de comori pentru că le vei găsi integrate în cele mai surprinzătoare locuri. Artiști celebri precum Os Gemeos (Brazilia) sau Tankpetrol (UK) sunt câțiva dintre cei care semnează muralele.

Photo CreditLike 5 Team; LTG

Articole similare