EntertainmentNominalizările la Globurile de Aur 2024

Nominalizările la Globurile de Aur 2024

Sezonul festivităților intră în linie dreaptă pe măsură ce se anunță nominalizările.

Cea de-a 81-a ceremonie de decernare a Globurilor de Aur este programată pe 7 ianuarie 2024, la Beverly Hilton. 
Globurile de Aur celebrează producțiile de film și televiziune, fac distincție între genuri, de la cele mai bune comedii și musicaluri la cele mai bune drame. Trei sute de votanți din 75 de țări au decis lista nominalizărilor, una diversificată și inclusivă în acest an. 

PRINCIPALII COMPETITORI 

“Barbie” conduce detașat lista competitorilor cu 9 nominalizări, egalând astfel celebrul “Cabaret” din 1972 (cu tot atâtea mențiuni). Este urmat de “Oppenheimer”, care s-a remarcat la 8 categorii. Duo-ul lansat în același weekend în cinematografe continuă să fie astfel într-o competiție susținută. “Killers of the Flower Moon” a reușit să adune 7 nominalizări, la egalitate cu “Poor Things”. Filmul “Past Lives” continuă topul cu 5 nominalizări. 

NOUTĂȚILE GLOBURILOR DE AUR

Globurile de Aur vin cu o serie de noutăți legate de ceremonie: au fost introduse 6 nominalizări la fiecare categorie, spre deosebire de cele 5 de până acum. Două premii noi completează lista Globurilor prin categorii dedicate succesului de public (box-office) și comediilor de stand-up. Titluri precum “Taylor Swift: The Eras Tour”, “John Wick: Chapter 4” și “Guardians of the Galaxy Vol. 3” sunt incluse în cursa premiului pentru box-office, în vreme ce la categoria stand-up apar nume precum Chris Rock, Trevor Noah, Amy Schumer și Ricky Gervais. 

DIVERSITATE

Titlurile europene vorbite în engleză concurează de această dată la categoriile ”grele” ale Globurilor și punctează performanțe fabuloase pentru titluri precum “Anatomy of a Fall”, “The Zone of Interest” și “Past Lives” care intră în competiția pentru cea mai bună dramă alături de “Oppenheimer”, “Maestro” și “Killers of the Flower Moon”. 
O dublă nominalizare istorică pentru femei marchează categoria pentru cel mai bun regizor: Greta Gerwig (“Barbie”) și Celine Song (“Past Lives”). 
Jumătate dintre candidații la categoria cel mai bun scenariu sunt femei, iar două dintre cele 6 actrițe nominalizate în rol principal în film de dramă sunt titluri în altă limbă decât engleză: Sandra Hüller, “Anatomy of a Fall”, și Greta Lee, “Past Lives”.

NOMINALIZĂRILE SERIALELOR TV

“Succession” este în top cu 9 nominalizări, urmat de “The Bear” și “Only Murders in the Building” cu câte 5. Nu lipsesc de pe liste celebrele seriale “The Crown”, “Fargo” și “Ted Lasso”, completate de primele nominalizări pentru “Beef” și ”Daisy Jones & the Six”.

CURSĂ STRÂNSĂ PENTRU DISTRIBUITORI ȘI STREAMERI

Cât privește distribuitorii, Netflix conduce cu 13 nominalizări și îi urmează Warner Bros., cu 12 nominalizări, A24 și Universal, cu câte 11 selecții.
Platforma de streaming HBO Max este în top cu 17 nominalizări, urmată de Netflix, cu 15. 

Articole similare