EntertainmentNational Board of Review: Cele mai bune filme din 2023

National Board of Review: Cele mai bune filme din 2023

National Board of Review, organizație non-profit care reunește pasionați de film din New York, critici, profesioniști în domeniu și membri ai publicului, a ales cele mai bune lungmetraje ale anului 2023, “Killers of the Flower Moon” al lui Martin Scorsese fiind desemnat cel mai bun film, iar printre producțiile de top se află ”Barbie”, ”Oppenheimer” și ”Maestro”.

KILLERS OF THE FLOWER MOON

Killers of the Flower Moon” a fost desemnat cel mai bun film de către National Board of Review. Epopeea polițistă a obținut premii și pentru regizorul Martin Scorsese și actrița Lily Gladstone.
Victoria lui Scorsese pentru regie este remarcabilă, deoarece el este acum la egalitate cu legendarul cineast David Lean, cu patru premii, cele mai multe pentru un regizor din istoria NBR.

DE LA NBR LA OSCAR

În ultimii 30 de ani, câștigătorul premiului NBR pentru cel mai bun film a ajuns de obicei să primească o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film, cu excepția unei singure nominalizări la fiecare deceniu – “A Most Violent Year” din 2014, “Quills” din 2000 și “Gods and Monsters” din 1998.
În anii ’80, au existat, din punct de vedere tehnic, două rateuri, cu “Empire of the Sun” din 1987 și “Betrayal” din 1983, care a fost la egalitate cu “Terms of Endearment”.
Cele mai recente selecții ale NBR pentru cel mai bun film au inspirat alegeri precum “Her” (2013), de Spike Jonze, “Mad Max: Fury Road” (2015), de George Miller, și “Top Gun: Maverick” (2022), de Joseph Kosinski.

INTERPRETARE ÎN ROL PRINCIPAL

Paul Giamatti a câștigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru “The Holdovers”. Doi câștigători ai premiului NBR pentru cel mai bun actor din ultimul deceniu au devenit apoi câștigători ai premiilor Oscar – Casey Affleck pentru “Manchester by the Sea” (2016) și Will Smith pentru “King Richard” (2021).
Cât privește câștigătorii NBR deveniți eventual nominalizați, doar trei bărbați au fost trecuți cu vederea de Academia americană de film – Oscar Isaac pentru “A Most Violent Year” (2014), Tom Hanks pentru “The Post” (2017) și Adam Sandler pentru “Uncut Gems” (2019).

Marele premiu la categoria actriță în rol principal a fost obținut de Lily Gladstone pentru “Killers of the Flower Moon” urmează victoriilor obținute la Asociația Criticilor de Film din New York. Premiile au arătat mai multe precedente pentru femei, întrucât trei laureate ale NBR pentru actriță principală au trecut pe scena Oscar – Brie Larson în “Room” (2015), Renée Zellweger în “Judy” (2019) și câștigătoarea de anul trecut, Michelle Yeoh din “Everything Everywhere All at Once”.
În ceea ce privește nominalizații, patru au ratat selecția la Oscar în ultimii 12 ani – Lesley Manville pentru “Another Year” (2010), Tilda Swinton pentru “We Need to Talk About Kevin” (2011), Emma Thompson pentru “Saving Mr. Banks” (2013) și Rachel Zegler pentru “West Side Story”.

INTERPRETARE ÎN ROL SECUNDAR

Premiile pentru roluri secundare au fost adjudecate de Mark Ruffalo, pentru rolul unui avocat abil din “Poor Things”, și de Da’Vine Joy Randolph, în rolul unei lucrătoare de cafenea și mamă îndurerată din “The Holdovers”, de Alexander Payne.
Filmele lor au câștigat ambele premii pentru scenariu.
Ultimele două dăți în care toți cei patru câștigători de la NBR au primit nominalizări la Oscar au fost în 2020 și 2009.

FILME DE TOP

Top 10 filme (în ordine alfabetică) este alcătuit din: “Barbie”, “The Boy and the Heron”, “Ferrari”, “The Holdovers”, “The Iron Claw”, “Maestro”, “Oppenheimer”, “Past Lives”, “Poor Things”.

Cele mai bune cinci filme internaționale (în ordine alfabetică): “La Chimera”, “Fallen Leaves”, “The Teachers’ Lounge”, “Tótem” și “The Zone of Interest”.

Cele mai bune cinci documentare (în ordine alfabetică): “20 Days in Mariupol”, “32 Sounds”, “The Eternal Memory”, “The Pigeon Tunnel”, “A Still Small Voice”.

Top 10 filme independente (în ordine alfabetică): “All Dirt Roads Taste of Salt”, “All of Us Strangers”, “BlackBerry”, “Earth Mama”, “Flora and Son”, “The Persian Version”, “Scrapper”, “Showing Up”, “Theater Camp”, “A Thousand and One”.

Articole similare