Actrița franceză Juliette Binoche este noua președintă a Academiei Europene de Film, rol onorific cu o putere simbolică ce întruchipează valorile și principiile reprezentate de organizație. Juliette Binoche o urmează pe Agnieszka Holland, prima femeie președintă a Academiei, care a decis retragerea din funcție după un mandat de 4 ani (2020-2024). Binoche “calcă pe urmele regizoarei poloneze care, la rândul ei, i-a luat locul lui Wim Wenders, cel care a pășit pe calea consacrată a gigantului cinematografiei, Ingmar Bergman. Faptul că o artistă de talia lui Juliette le ia locul acestor artiști continuă o tradiție de 35 de ani, începută în 1989. Va fi un privilegiu și o plăcere să servesc cinematografia europeană alături de ea” a declarat Mike Downey, directorul Academiei Europene de Film.
Pasiunea lui Juliette Binoche pentru teatru și actorie a fost confirmată la școală, în urma pregătirii regiei piesei lui Eugène Ionesco, „Le Roi se meurt”. Prima actriță recompensată cu cele 3 distincții ale marilor festivaluri de film europene – Copa Volpi de la Veneția (“Three Colors: Blue”, 1993), Ursul de Argint de la Berlin (“The English Patient”, 1997) și premiul de interpretare feminină de la Cannes (“Certified Copy”, 2010), câștigătoare de Oscar, BAFTA, European Film Award, Screen Actors Guild Award și Golden Globe pentru rolul principal din “The English Patient”, Juliette Binoche s-a remarcat în numeroase partituri sub îndrumarea unor regizori celebri. A debutat la 20 de ani, a fost remarcată de Jean-Luc Godard care a distribuit-o într-un rol secundar din “Hail Mary” (1985), iar rolul principal din “Rendez-vous” (regia André Téchiné, 1985), film prezentat în Competiție la Cannes, i-a adus Romy Schneider Prize oferit de jurnaliștii francezi. A colaborat cu Léos Carax la “Mauvais sang” (1986) și “Les Amants du Pont-Neuf” (1991), David Cronenberg (“Cosmopolis”, 2012), Olivier Assayas (“Clouds of Sils Maria”, 2014), Claire Denis (“Un beau soleil intérieur”, 2017), Tràn Anh Hùng (“The Taste of Things / Dragoste la foc mic”, 2023). Binoche a lucrat în paralel și în teatru în producții semnate de Andrei Konchalovsky, de coregraful Akram Khan, inclusiv în “Betrayal”, debutul pe Broadway, rol ce i-a adus și o primă nominalizare la Tony Awards (2001). Like5.ro îți prezintă un portret Juliette Binoche în 5 roluri:
THE UNBEARABLE LIGHTNESS OF BEING (1988)
Cariera lui Juliette Binoche s-a transformat radical în urma rolului din adaptarea cărții lui Milan Kundera, “The Unbearable Lightness of Being”, regizat de Philip Kaufman. Prima partitură în limba engleză, interpretând-o pe Tereza, femeia căsătorită cu un afemeiat (Daniel Day-Lewis). În Praga anului 1968, Tomas este hotărât să trăiască fără stresul compromisului, ignorând complet restricțiile comunismului. Trio-ul amoros completat de Lena Olin devine o lume în sine, plină de iubire în formele ei extreme, dincolo de granițele istoriei. Binoche a fost remarcată de presa internațională pentru gama de emoții transpuse pe ecran.
THREE COLORS: BLUE (1993)
Interpretând-o pe Julie, soția unui celebru compozitor, care supraviețuiește unui accident de mașină fatal pentru soț și fiică, Juliette Binoche impresionează profund în “Three Colors: Blue”, primul film din trilogia culorilor lui Krzysztof Kieślowski, recompensat cu Leul de Aur la Veneția. Un tur de forță actoricesc remarcabil, o experiență senzorială în sine, o radiografie a durerii și a eliberării, urmărită în tonuri de safir, pe o partitură sfâșietoare semnată de Zbigniew Preisner. Binoche interpretează o femeie nevoită să învețe să trăiască din nou, vindecându-se cu ajutorul muzicii și al creației.
THE ENGLISH PATIENT (1996)
Adaptarea cărții lui Michael Ondaatje, filmul lui Anthony Mighella “The English Patient” s-a dovedit o transpunere cinematografică surprinzătoare având în vedere densitatea și stratificarea literară. O poveste despre loialitate, trădare, vindecare, pasiune și iubire pe fundalul spectaculos al Africii de Nord, în anii dinaintea și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Îngrijindu-l pe bărbatul grav rănit în accident, Hana (interpretată de Juliette Binoche) învață să își vindece propriile cicatrici. Povestea cu puternice accente dramatice are o distribuție cu greutate: Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas, Willem Dafoe, într-un minuțios studiu clinic al unei vieți și al unei iubiri complicate. “The English Patient” este disponibil pe Netflix.
CHOCOLAT (2000)
Rolul din “Chocolat” i-a adus lui Juliette Binoche o nouă nominalizare la Oscar pentru rol principal. Alături de Johnny Depp și foarte multă ciocolată, Binoche transformă comedia într-un deliciu romantic, perfect pentru zilele mohorâte. Filmul lui Lasse Hallström e o bijuterie de colecție având în centru un personaj feminin plin de viață – Vianne, curajoasa femeie care întoarce pe dos viața unui mic sat francez atunci când deschide un magazin de ciocolată. Există remedii pentru orice, chiar și pentru rigiditatea socială și cine poate rezista ciocolatei?!
CERTIFIED COPY (2010)
Filmul iranianului Abbas Kiarostami “Certified Copy” te poartă în Toscana pentru o poveste de dragoste extrem de provocatoare în care nimic nu este ceea ce pare a fi. Nu e nici pe departe o banală istorie a doi oameni simpli – o femeie (interpretată de Juliette Binoche) care participă la conferința unui istoric de artă (William Shimell). Este o deconstrucție a artei originale și copiile acesteia. La finalul conferinței, cei doi străini se vor intersecta din nou, iar câteva ore mai târziu, relația lor pare a fi cu totul altceva: mult mai veche decât ți-ai putea imagina. Kiarostami semnează o analiză tulburătoare despre autenticitate, atât în artă, cât și în relații, despre dragoste ca enigmă perpetuă.