Give me 55 motive să savurezi "Dragoste la foc mic"

5 motive să savurezi “Dragoste la foc mic”

O emoționantă declarație de dragoste artei culinare franceze din 23 februarie în cinematografe

Catalogat de majoritatea publicațiilor internaționale drept cel mai bun film “food porn” al anului, “Dragoste la foc mic / The Pot-au-Feu” a fost premiat la Cannes 2023 pentru cea mai bună regie – Tràn Anh Hùng, francezul de origine vietnameză. Este de altfel titlul care a generat multe discuții în Franța în urma desemnării sale ca propunere oficială la Oscar pentru cel mai bun film internațional, în defavoarea câștigătorului Palme d’Or, “Anatomia unei prăbușiri”, comisia în componența căreia se aflau nume sonore ca Alexandre Desplat și Olivier Assayas. “Dragoste la foc mic” are premiera în cinematografele din România pe 23 februarie, iar noi îți dăm 5 motive să savurezi filmul pe marele ecran:

7 ANI DE LUCRU INTENSIV

Regizorul Tràn Anh Hùng, binecunoscut pentru senzorialitatea surprinsă în “The Scent of Green Papaya” sau “Norwegian Wood”, a pregătit filmul vreme de 7 ani, pe același principiu de “gătit la foc mic” atât de detaliat și elegant urmărit în lungmetraj. A colaborat cu o echipă specializată pentru documentarea și pregătirea producției: de la istoricul culinar Patrick Rambourg până la renumitul chef Pierre Gagnaire. Proprietarul unui prestigios lanț de restaurante și a unui local de 3 stele Michelin, Gagnaire are o filosofie aparte care respiră de-a lungul filmului: “a da și a primi, aceste noțiuni simple care fac parte din existența fiecăruia, sunt esențiale pentru modul meu de a găti”. Elementul central al filmului, preparatul franțuzesc riscant și îndrăzneț care a hrănit poporul timp de secole, “pot-au-feu” este o piesă de rezistență pregătită de Gagnaire într-o interpretare unică și luxoasă în restaurantele sale, pe perioada rece. 

POVESTEA DE DRAGOSTE

O dragoste infinită se revarsă pe ecran: de la debutul filmului din bucătăria conacului lui Dodin (intepretat de Benoît Magimel), acolo unde Eugenie (Juliette Binoche), partenera lui de lucru, concretizează cele mai surprinzătoare preparate gândite de celebrul gurmand supranumit “Napoleonul artei culinare”. O secvență de 40 de minute în care dansul camerei de filmat urmărește fluiditatea atât de firească a gătitului. Bucătăria nu e doar spațiul de joacă ci un loc magic creativ unde gusturile, mirosurile, texturile se îmbină cu intuiția și maturitatea celor implicați. Admirația reciprocă dintre Dodin și Eugenie se transformă treptat într-o frumoasă poveste de iubire. Probabil cea mai frumoasă declarație de dragoste a lui Dodin când decide să o răsfețe pe Eugenie și să îi gătească, să o privească savurând delicatesele, să indice maniera în care farfuria trebuie așezată în fața ei pentru a nu strivi nici cea mai mică urmă de surpriză. 

PASIUNEA PENTRU ARTA CULINARĂ

Traducerea în franceză a filmului “La Passion de Dodin Bouffant” reprezintă de fapt titlul romanului din anii ’20 (semnat de Marcel Rouffe) care a stat la baza scenariului și care are ca personaj central un gurmand inspirat de scriitorul culinar francez Jean Anthelme Brillat-Savarin, născut în 1755, cel care a dat de fapt și numele unui celebru tip de brânză. În ciuda subiectului atât de nișat, filmul este explorarea delicată și atentă a pasiunii pentru arta culinară, a memoriei și inteligenței emoționale care dă sens unor mâncăruri fabuloase. 

DETALII DE PRODUCȚIE

Producția “Dragoste la foc mic” nu putea fi decât o provocare pentru întreaga echipă: Gagnaire a gătit timp de 5 zile astfel încât regizorul să se obișnuiască cu mișcările firești din bucătărie, pentru a le traduce cât mai real în film. Prepararea celebrului “pot-au-feu” și filmarea acestuia în diferitele stadii de pregătire au însemnat folosirea a 40 de kilograme de carne, precum și găsirea acelor legume care să arate precum cele din secolul XIX, nu în forma impecabilă a celor din zilele noastre, ci pline de pete. 

Tràn Anh Hùng a reușit să surprindă căldura umană a celor doi pasionați de arta culinară: de la baia de lumină din prima oră și jumătate a filmului, trecând prin momentele de clar-obscur, culminând cu un cadru final, dansul camerei de filmat care transformă bucătăria, locul central al filmului, și prin fiecare rotație prinde viață și radiază de speranță. 

UN FESTIN AL DELICATESELOR FRANȚUZEȘTI

Fie că ești sau nu gurmand, fie că ești pasionat de arta culinară, pregătește-te să iei notițe despre cele mai spectaculoase preparate (partea materială a mesei) care păstrează cu sfințenie personalitatea fiecărui ingredient: de la delicatul consommé, celebrul pot-au-vent, omleta norvegiană (care stârnește lacrimile lui Pauline) sau foietajele spectaculoase și legumele scăldate în sosuri până la vinurile elegante (sau partea intelectuală așa cum e denumită de Dodin): Puligny-Montrachet sau Chambolle Musigny, cașmirul vinurilor din Burgundia. Recomandările noastre în materie de vizionare: fie mergi la film după un prânz consistent, fie te asiguri că ai rezervare la cină post-proiecție. Programul în cinematografe este disponibil aici

Photo CreditIndependența Film

Articole similare