Going outGenerația de Aur a fotbalului românesc la Art Safari

Generația de Aur a fotbalului românesc la Art Safari

Art Safari sărbătorește Generația de Aur a sportului rege printr-o expoziție temporară în perioada 23 mai – 2 iunie

Generația de Aur a fotbalului românesc este sărbătorită printr-o expoziție specială la Art Safari. Între 23 mai și 2 iunie, iubitorii sportului rege vor descoperi o serie de echipamente sportive, articole rare și fotografii din colecții private ale membrilor echipei naționale prezenți la Campionatul Mondial din 1994 din Statele Unite ale Americii. În urmă cu 30 de ani, tricolorii reușeau cea mai mare performanță din istoria fotbalului național prin calificarea până în sferturile de finală. 

ARTA FOTBALULUI LA ART SAFARI

Expoziția Generația de Aur de la Art Safari reunește în premieră articole și materiale din colecții private, reviste, echipamentele purtate de tricolori, elemente din colecția Muzeului Sportului, precum și fotografii emblematice din colecția Agerpres. Piesa de rezistență a expoziției este tricoul purtat de Gheorghe Hagi, cu semnătura olografă, element dintr-o colecție privată. Printre exponate se vor regăsi și echipamentele celorlalți membri ai echipei naționale: Gică Popescu, Ilie Dumitrescu, Marius Lăcătuș, Florin Prunea, Ionuț Lupescu, Dorinel Munteanu, Dan Petrescu. 

MECIUL DE ADIO 

Tricolorii care au scris istorie în urmă cu 30 de ani la Campionatul Mondial din SUA joacă pentru ultima oară în aceeași formulă. Meciul de adio al Generației de Aur se dispută pe 25 mai, pe Arena Națională din București, alături de nume cheie ale fotbalului internațional. Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu, Ionuț Lupescu, Miodrag Belodedici, Marius Lăcătuș și Florin Prunea se vor confrunta cu staturi internaționale, inclusiv doi câștigători ai Balonului de Aur, cea mai însemnată distincție din lumea fotbalului, bulgarul Hristo Stoichkov și brazilianul Rivaldo.

Expoziția temporară Art Safari completează astfel evenimentul programat în capitală, unde sunt așteptați aproape 100.000 de iubitori ai sportului rege. Meciul de adio va fi coordonat de celebrul antrenor portughez José Mourinho, recunoscut la nivel mondial pentru calitățile sale manageriale excelente.  

GENERAȚIA DE AUR LA CUPA MONDIALĂ DIN 1994

Echipa națională de fotbal a României reușea la Campionatul Mondial din 1994 o performanță istorică neegalată până în prezent: ajungea în sferturile de finală, după eliminarea Argentinei, vicecampioana mondială, în jocurile de optimi. A pierdut în fața Suediei, la loviturile de departajare cu 4-5. Declarat “cel mai dureros meci din istoria fotbalului românesc”, jocul a fost dominat tehnic de tricolori. România a fost la o distanță de 5 minute de prezența în finala Cupei Mondiale, însă ratările de la penalty-uri ale lui Dan Petrescu și Miodrag Belodedici au dus la ieșirea din marea cursă. 

ZECELE” ROMÂNIEI

Gheorghe Hagi este inclus și în expoziția “Istoria României în 100 de portrete”, parte din programul acestei ediții Art Safari. Vizitatorii pot admira fotografia din arhiva Agerpres, precum și tricoul purtat de Hagi la Campionatul European de Fotbal din 1996, din colecția Blogu’ lu’ Otravă. 
Accesul la expoziții se face în baza biletului de acces (varianta de acces integral sau individual. Biletele sunt disponibile online

ART SAFARI – DESTINAȚIA PERFECTĂ

Ediția Art Safari din acest an este un prilej perfect de a pune în valoare arta românească și personalitățile marcante ale istoriei. Generația de Aur este expoziția care se adresează tuturor generațiilor, indiferent de pasiunea pentru fotbal sau sport, aduce în prim-plan un meci excelent jucat, întipărit în memoria colectivă. 

Photo CreditAgerpres

Articole similare