Cinci expoziții sunt cuprinse în noul sezon care va debuta pe 8 martie, la Palatul Dacia-România din București. Biletele sunt deja puse în vânzare online, pe artsafari.ro.
GRĂDINILE PALATULUI
”Grădinile palatului” reunește florile artei românești, în viziunea maeștrilor Ștefan Luchian, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Samuel Mutzner și a reginei Maria.
Cele mai frumoase și mai valoroase naturi statice cu flori se vor afla în grădinile Palatului de pe Lipscani: trandafiri și cârciumărese, crizanteme, anemone, maci și alte flori de câmp.
Expoziția ”Grădinile palatului” va fi deschisă între 8 martie și 14 aprilie.
MUZEUL SECRET
Expoziția ”Muzeul secret”, deschisă până la 26 mai, are în centru opera de la Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu. Începând din 1960, comuna Topalu de pe malul Dunării are acest muzeu, unde se află una dintre cele mai importante colecții de artă românească interbelică.
Patrimoniul cuprinde capodopere de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser și Constantin Piliuță.
”Muzeul secret” de la Art Safari, curatoriată de Lelia Rus Pîrvan, este prima expunere externă de până acum a impresionantei colecții de la Topalu.
EUSTAȚIU STOENESCU
Eustațiu Stoenescu (14 mai 1884, Craiova – 13 septembrie 1957, New York) a fost un artist cu o carieră internațională remarcabilă și cu o operă vastă, insuficient cunoscută după perioada comunistă, care l-a șters din cărțile istoriei artei. A fost considerat unul dintre cei mai rafinați portretiști ai vremii, dar a pictat și scene de gen, compoziții, peisaje și naturi moarte, toate impresionante prin valoarea lor plastică.
Eustațiu Stoenescu a fost recompensat cu numeroase distincții, iar operele lui au ajuns în semnificative colecții naționale și internaționale, în Franța, Italia, SUA, Marea Britanie, Belgia, Olanda și Elveția. Expoziția de la Art Safari, curatoriată de Angelica Iacob și deschisă până la 28 iulie, dezvăluie personalitatea complexă a acestui artist valoros, care a cunoscut succesul atât în țară, cât și în străinătate, în special la Paris și la New York.
ISTORIA ROMÂNIEI ÎN 100 DE PORTRETE
Regi, regine, conducători de țară, politicieni, sportivi, oameni de cultură și știință, precum și alte personalități marcante din România sunt reunite într-o expoziție aniversară curatoriată de Cornel Ilie. Portretul a fost întotdeauna un martor al istoriei. De-a lungul timpului, celebrități și personalități au fost imortalizate pentru posteritate.
Portretele din această expoziție fac parte din colecția Muzeului Național de Istorie a României, dar și din colecțiile altor muzee partenere din țară și sunt expuse majoritar în premieră. Printre personalitățile reprezentate se numără Nicolae Bălcescu (o pictură emblematică de Gheorghe Tattarescu), Tudor Vladimirescu, Grigore D. Ghica, Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci și alții. Expoziția va fi deschisă până la 28 iulie.
ATELIERELE PANGRATTI
Strada Ermil Pangratti a concentrat, jumătate de secol, unele dintre cele mai valoroase spirite artistice ale României. Atelierele din strada Pangratti au reprezentat locul de creație al unor artiști contemporani importanți. Aceste spații, care se pot recunoaște din stradă, după ferestrele de dimensiuni mari, au avut multiple funcții: spații creative, școală pentru neofiți, centre boeme, salerooms pentru colecționari, mulțumire a sistemului față de artiștii oficiali și răsplată pentru recunoașterea artistică.
Printre marii artiști care au creat aici se numără Corneliu Baba, Ion Nicodim, Ovidiu Maitec, Paul Vasilescu, Gheorghe Iliescu-Călinești, Vasile Gorduz, Alin Gheorghiu, Sultana Maitec și Georgeta Năpăruș.
Expoziția de la Art Safari, deschisă până la 28 iulie, prezintă moștenirea impresionantă a atelierelor din Pangratti, reprezentată fidel în colecția Ruxandrei Garofeanu, istoric și critic de artă.