Entertainment”Familiar”, al cincilea lungmetraj al lui Netzer, premiera mondială la Tallinn Black...

”Familiar”, al cincilea lungmetraj al lui Netzer, premiera mondială la Tallinn Black Nights

”Familiar”, al cincilea lungmetraj al cineastului Călin Peter Netzer, cunoscut pentru ”Poziția copilului”, producție premiată cu Ursul de Aur, va avea premiera mondială în noiembrie, la a 27-a ediție a Tallinn Black Nights.

SINOPSIS

”Familiar” are în centru un regizor de film care își investighează propria familie cu privire la emigrarea, în anii ’80, în Germania. El consideră că a fost realizată în condiții suspecte, iar pentru anchetă colaborează cu fosta lui iubită, Ilinca.

Colaborarea îi apropie pe cei doi, dar complică relația lui Dragoș cu logodnica lui. Pe măsură ce se adâncește în trecutul familiei sale, secrete ies la iveală, ducând la dezvăluiri despre legături surprinzătoare cu Securitatea și relația lui Dragoș cu părinții lui se degradează treptat, în ciuda dorinței lui de a folosi acest film pentru a vindeca vechi răni.

”Familiar”, al cincilea lungmetraj al lui Netzer, premiera mondială la Tallinn Black Nights

CE SPUNE REGIZORUL

”Filmul este construit cu minuțiozitatea unei investigații detectivistice, în care spectatorul este invitat să fie el însuși investigatorul. Dragoș recreează mizanscena trecutului și trăiește el însuși, în prezent, un triunghi amoros similar cu cel în care au fost implicați în trecut părinții lui. Dragoș vrea să își ajute părinții să se împace cu acel trecut care nu i-a lăsat niciodată să fie o familie fericită, dar nu vede că în procesul pe care l-a pornit vrând să vindece și să reconcilieze, conservă, de fapt, conflictul”, spune Călin Peter Netzer.

DISTRIBUȚIA ȘI ECHIPA DE PRODUCȚIE

În rolurile principale joacă Emanuel Pârvu și Iulia Lumânare, distribuția filmului fiind completată de actorii Ana Ciontea, Adrian Titieni, Victoria Moraru și Vlad Ivanov.

Scenariul a fost scris de Călin Peter Netzer și Iulia Lumânare. Imaginea filmului este semnată de Barbu Bălășoiu și Andrei Butică. De costume s-au ocupat Judy Shrewbury și Ioana Covalcic, montajul a fost realizat de Dana Bunescu, iar machiajul și coafura – de Gabriela Crețan și Cristina Temelie. Filmul este co-produs de Cinema Defacto (Franța), Gaïjin (Franța) și Volos Films (Taiwan). Producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer și Oana Iancu, prin Parada Film.

DESPRE CĂLIN PETER NETZER

”Familiar” este cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Călin Peter Netzer. Născut în 1975 la Petroșani, Călin Peter Netzer este unul dintre cei mai apreciați regizori români. Lungmetrajul lui de debut, „Maria” (2003), a fost proiectat la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri, a câștigat premii la Locarno (Marele Premiu, trofee pentru cel mai bun actor și pentru cea mai bună actriță) și a fost nominalizat la European Film Awards.
Al doilea lungmetraj al lui, ”Medalia de onoare” (2009), a fost selectat la mai mult de 30 de festivaluri internaționale și premiat la Salonic, Torino, Miami, Durres, Los Angeles și Zagreb.

”Poziția Copilului” (2013) a câștigat la Berlinală trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun lungmetraj, devenind astfel primul film românesc care a primit vreodată acest premiu.
În 2017, Călin Peter Netzer a revenit în selecția oficială a Berlinalei cu ”Ana, mon amour” și a câștigat Ursul de Argint pentru contribuție artistică remarcabilă. Filmele lui au fost distribuite în mai mult de 25 de teritorii.

TALLINN BLACK NIGHTS

Festivalul internațional este unul dintre cele 15 evenimente de gen de categorie A acreditate de Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film (FIAPF), printre care Cannes, Veneția și Berlin. Tallinn Black Nights a devenit unul dintre cele mai mari festivaluri de film din nordul Europei și un punct de întâlnire important pentru tot mai mulți profesioniști din industrie din întreaga lume. Cea de-a 27-a ediție se va desfășura în perioada 3 – 19 noiembrie 2023.

LANSAREA ÎN ROMÂNIA

Lungmetrajul ”Familiar” va avea premiera pe marile ecrane din România pe 26 ianuarie 2024, distribuit de Parada Film.

Articole similare