Going outEfectul Picasso, la MARe

Efectul Picasso, la MARe

”Efectul Picasso”, care reprezintă aportul României la seria de evenimente organizate la nivel internațional pentru a marca 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso, va fi deschisă de MARe/Muzeul de Artă Recentă din București între 27 septembrie și 8 ianuarie 2024.

O SUTĂ DE LUCRĂRI DE ARTĂ

Expoziția va oferi publicului în premieră 46 de opere – picturi, desene, gravuri – semnate Pablo Picasso și 60 de picturi, sculpturi, ceramică și graffiti semnate de 33 de artiști români contemporani influențați de opera spaniolului, una dintre cele mai importante figuri ale artei moderne. Printre artiștii români expuși alături de Pablo Picasso se numără Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Victor Man, Dumitru Gorzo, Florin Mitroi, Marin Gherasim, Ștefan Bertalan, Alexandru Țipoia, Alexandru Rădvan, Neculai Păduraru, Alma Redlinger și Pisica Pătrată.

PERIOADELE ALBASTRĂ ȘI ROZ

Cele mai cunoscute perioade din opera lui Picasso, ”perioada albastră” – marcată de depresie și de rădăcinile spaniole și ”perioada roz” – bucuria vieții boeme în Montmartre și o poveste de dragoste proaspătă cu Fernande Olivier, vor fi evidențiate la MARe prin culoarea etichetelor și a pereților.

ROMÂNIA, ÎNTRE ȚĂRILE DIN CELEBRATION PICASSO

Odată cu această expoziție, România se numără între cele opt țări care participă la programul ”Célébration Picasso: 1973 – 2023”, ce reunește mai mult de 40 de muzee internaționale. Este organizată în parteneriat cu Musée National Picasso – Paris, iar România este singura țară din Europa Centrală și de Est cuprinsă în amplul proiect lansat de Franța și Spania. 

EVENIMENTE CONEXE

MARe/Muzeul de Artă Recentă va găzdui, pe perioada expoziției, cursuri pentru copii calibrate la temele, subiectele, tehnicile, imaginile și experiențele provocate de expoziția ”Efectul Picasso”.

În ianuarie, va organiza un simpozion internațional de două zile dedicat lui Picasso și influenței lui asupra artei (est) europene după cel de-al Doilea Război Mondial. Vor participa istorici de artă din România, Franța, Germania și Cehia.

Expoziția va fi însoțită de un impresionant catalog bilingv, în care vor fi reproduse lucrările expuse, analizate în două texte semnate de istorici de artă români și francezi.

PRIMA MARE EXPOZIȚIE PICASSO LA BUCUREȘTI ÎN 60 DE ANI

Efectul Picasso” este deschizătoare de drumuri, spune Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă și curatorul expoziției. ”Nu doar va relua legătura la nivel înalt după cei 55 de ani de la expoziția Picasso din 1968, ci va constitui un model și o resursă pentru viitoarele generații de artiști și pentru publicul acestora, pentru societatea și cultura locală și regională”. 

Biletele pentru expoziție pot fi cumpărate de pe site-ul mare.ro, la prețurile de 50 lei (elevi, studenți, pensionari) și 100 de lei (preț întreg).

Articole similare