Documentarul în curs de dezvoltare vine la scurt timp după controversele iscate de recrearea vocilor unor vedete decedate, precum Anthony Bourdain.
”EDITH” CU AUTENTICITATE SPRIJINITĂ DE AI
La șaizeci de ani de la moartea sa, vocea lui Édith Piaf (1915 – 1963) va fi recreată cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a povesti biografia sa.
Warner Music Group (WMG) a încheiat un parteneriat cu Piaf Estate pentru a produce lungmetrajul ”Edith”. Inteligența artificială a fost antrenată să reproducă vocea lui Piaf, furnizându-i sute de clipuri vocale, WMG promițând că rezultatul va “spori autenticitatea și impactul emoțional al poveștii sale”.
IMAGINI DE ARHIVĂ, INTERPRETĂRI ORIGINALE
Va fi folosită și animația, pentru a oferi “o abordare modernă” a poveștii cântăreței, “în timp ce imagini de arhivă, spectacole de scenă și de televiziune, imagini personale și interviuri TV vor oferi publicului o privire autentică asupra momentelor importante din viața lui Piaf”.
Vor fi folosite și interpretările originale ale cântăreței franceze, însă nu a fost precizat că tehnologia AI va fi folosită pentru a dezvolta muzică nouă.
CE MESAJE AR FI VRUT SĂ TRANSMITĂ ÉDITH GENERAȚIILOR MAI TINERE?
Filmul se află în stadiul de proiect, iar WMG a încheiat un parteneriat cu compania de producție Seriously Happy pentru a-l dezvolta în continuare.
Julie Veille, regizoarea unor documentare franceze despre Diana Ross, Sting și Stevie Wonder, a făcut conceptul.
“Când am creat filmul, ne-am tot întrebat: «Dacă Édith ar mai fi fost printre noi, ce mesaje ar fi vrut să transmită generațiilor mai tinere?». Povestea ei este una de rezistență incredibilă, de depășire a luptelor și de sfidare a normelor sociale pentru a atinge măreția – și este la fel de relevantă acum ca și atunci. Scopul nostru este să folosim cele mai recente progrese în domeniul animației și al tehnologiei pentru a aduce această poveste atemporală publicului de toate vârstele”, a punctat ea.
ADEVĂRATA LATURĂ A ARTISTEI
Executorii testamentari ai averii lui Piaf, Catherine Glavas și Christie Laume, au declarat: “A fost o experiență specială și emoționantă să putem auzi din nou vocea lui Édith – tehnologia ne-a făcut să ne simțim ca și cum am fi fost din nou în cameră cu ea. Animația este minunată și, prin intermediul acestui film, vom putea arăta adevărata latură a lui Édith – personalitatea ei veselă, umorul și spiritul ei de neclintit”.
Édith Piaf a fost subiectul mai multor documentare și filme, inclusiv “La Vie en Rose” din 2007, cu Marion Cotillard premiată cu Oscar pentru rolul cântăreței.
ALTE REVENIRI CU AJUTORUL AI
În 2022, vocea lui Andy Warhol a fost recreată prin intermediul inteligenței artificiale pentru documentarul ”The Andy Warhol Diaries” al Netflix. Însemnările din jurnalul lui au fost citite de actorul Bill Irwin, apoi au fost transformate în vocea lui Warhol cu ajutorul programului software de inteligență artificială Resemble, rezultând o imagine din secolul XXI a versiunii robotizate a lui Warhol din 1982.
Actorul Edward Herrmann a fost un celebru narator de cărți audio, pe lângă rolurile în filme și emisiuni TV precum ”Annie” și ”Gilmore Girls”, iar după moartea lui, în 2014, AI a fost folosită pentru a-i recrea vocea și a-i permite să povestească cărți audio nou publicate. Fiul său a salutat tehnologia realizată de compania londoneză DeepZen ca fiind “un mod uimitor de a-i duce mai departe moștenirea”.
Practica s-a dovedit controversată atunci când a fost folosită în documentarul ”Roadrunner din 2021: A Film About Anthony Bourdain”, despre regretatul bucătar și documentarist Anthony Bourdain, care a murit în 2018. Regizorul Morgan Neville a folosit un software antrenat pe vocea lui Bourdain pentru a recrea un e-mail pe care Bourdain l-a trimis unui prieten, cu un substitut de Bourdain reflectând: “Viața mea este un fel de rahat acum. Tu ai succes, iar eu am succes și mă întreb: Ești fericit?”
În muzică, vocea lui John Lennon a fost izolată recent prin intermediul unui software de inteligență artificială pentru a-i ajuta pe supraviețuitorii The Beatles să înregistreze ”Now and Then”, ultimul lor cântec împreună. Paul McCartney a subliniat că software-ul nu a fost folosit pentru a crea o nouă interpretare a lui Lennon: “Nimic nu a fost creat în mod artificial sau sintetic. Totul este real și noi toți cântăm pe el. Am curățat niște înregistrări existente”.
Dar inteligența artificială este din ce în ce mai des folosită pentru a realiza interpretări complet originale de vocaliști ale căror voci sunt folosite pentru a antrena software-ul de inteligență artificială care apoi creează o replică exactă, iar artiștii înșiși se opun adesea acestui lucru.
În aprilie, Drake a declarat că “este picătura care a umplut paharul”, după ce o versiune AI a sa a fost folosită într-o interpretare falsă a unei piese muzicale a rapperului Ice Spice. În acea lună, Universal Music Group s-a plâns de “conținutul infracțional creat cu ajutorul AI generative” și a retras de pe serviciile de streaming o melodie care conținea versiuni convingătoare create de AI ale lui Drake și The Weeknd.