ExclusivEddie Bertozzi, despre noua cinematografie italiană

Eddie Bertozzi, despre noua cinematografie italiană

Cea de-a treia ediție a festivalului Visuali italiane va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului din București, între 4 și 10 martie, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, între 14 și 17 martie, la Cinema Ateneu din Iași, în zilele de 23 și 24 martie, și la Cinema Victoria din Timișoara, între 28 și 31 martie.

Eddie Bertozzi, curatorul ediției din acest an a Visuali italiane, răspunde întrebărilor Like5 cu privire la punctele principale ale festivalului ce va avea loc în patru orașe românești, dar și la ce reprezintă noua cinematografie din peninsulă. El se declară convins că succesul acesteia îl va egala pe cel al clasicilor italieni.

Bertozzi deține un doctorat în Chinese Film Studies la SOAS, Universitatea din Londra. A fost manager de program al Săptămânii Internaționale a Criticilor de Film de la Veneția (Festivalul de Film de la Veneția) din 2009 până în 2020, iar din 2017 este programator la Filmmaker Festival din Milano. În 2021, s-a alăturat Festivalului de Film de la Locarno în calitate de șef al Comitetului de selecție Pardi di domani și consilier pentru secțiunile competitive. În plus, lucrează în domeniul distribuției de film, începând din 2014, în prezent fiind responsabil de achiziții pentru compania italiană de producție și distribuție Be Water Film. Este membru al SNCCI (Sindicatul Criticilor de Film din Italia) și al EFA (Academia Europeană de Film).

Eddie Bertozzi

Pe ce s-a bazat selecția pentru ediția din acest an?

Eddie Bertozzi: Selecția pentru Visuali italiane are ca obiectiv prezentarea publicului român a unora dintre cele mai bune filme italiene ale anului, dar vrea să funcționeze și ca o hartă care ne poate ghida prin numeroasele voci și viziuni distincte care alcătuiesc cinematografia italiană de astăzi. De la filme de gen cu bugete mari la bijuterii arthouse, de la comedii populare la drame angajate social, selecția din acest an vrea să depună mărturie în sprijinul varietății formelor de cinema italian contemporan.

Care este numitorul comun al filmelor alese?

Eddie Bertozzi: Factorul surpriză. Toate filmele selectate sunt surprinzătoare în multe feluri. Chiar și când pare că funcționează într-un anumit gen, există mereu un element care adaugă o nuanță diferită, care sugerează o deturnare estetică ce ne provoacă și sfidează așteptările.

Care sunt punctele cheie ale festivalului? Ce nu trebuie să ratăm?

Eddie Bertozzi: Niciunul dintre cele 12 filme nu trebuie ratat! Sunt foarte diferite unul de celălalt și această varietate de forme e ceva ce vrem să subliniem și sperăm că ar putea stârni curiozitatea publicului. Dar, dacă ar fi să menționez cel puțin un film, aș spune că proiecția specială a ”Le conseguenze dell’amore”, de Paolo Sorrentino, film care împlinește anul acesta două decenii, va fi o ocazie unică de (re)descoperire a unuia dintre cele mai bune filme italiene din acest secol.

Le conseguenze dellamore sorrentino

Care este mesajul ce ar trebui să ajungă la publicul român odată cu această ediție a festivalului?

Eddie Bertozzi: Mesajul pe care vrem să îl răspândim în rândul publicului român este că cinematografia contemporană italiană este foarte vie. Și că este atât de variată încât fiecare poate găsi ceva apropiat de propriul gust.

Clasicii italieni au fost mereu apreciați în România. Consideri că noul cinema italian ar putea avea același succes aici?

Eddie Bertozzi: Cred cu certitudine. Dacă ne uităm la filmele și cineaștii italieni care au lucrat sau care au apărut în ultimii 20 de ani, tind să cred că cinematografia italiană este gata să trăiască o nouă epocă de aur și să se bucure de succes la nivel mondial.
Autori ca Matteo Garrone, Alice Rohrwacher și Paolo Sorrentino – toți prezentați la Visuali italiane – nu sunt decât maeștri contemporani ai filmului.

Articole similare