Entertainment”Cravata Galbenă”, film despre viața lui Sergiu Celibidache, lansat anul viitor

”Cravata Galbenă”, film despre viața lui Sergiu Celibidache, lansat anul viitor

”Cravata Galbenă/ The Yellow Tie”, lungmetrajul despre viața lui Sergiu Celibidache realizat de fiul dirijorului și filmat în București și împrejurimi, va fi lansat în 2024.

ACȚIUNE ÎNTINSĂ PE 7 DECENII

Filmul „Cravata Galbenă/The Yellow Tie” prezintă momente cheie din viața extraordinară a legendarului dirijor de muzică simfonică Sergiu Celibidache (1912 – 1996), unul dintre cei mai cunoscuți și unul dintre cei mai controversați artiști ai secolului XX. Acțiunea acoperă peste șapte decenii.

MII DE FIGURANȚI ȘI JOHN MALKOVICH

Actorul John Malkovich, cunoscut din filme ca ”In the Line of Fire”, Dangerous Liaisons” și ”Being John Malkovich” îl joacă pe celebrul Celibidache la bătrânețe, în timp ce Ben Schnetzer (”The Book Thief”) este tânărul dirijor.

Distribuția este completată de Kate Phillips (”Downton Abbey”), Miranda Richardson (”Tom & Viv”, ”Damage”), Sean Bean (”Game of Thrones”, ”Lord of the Rings”), Anton Lesser (”Game of Thrones”) și Charlie Rowe (”Rocketman”).

Mai mult de 10.000 de persoane au făcut figurație pe platourile de filmare care au inclus Grădina Cișmigiu și Ateneul Român. 

CONCERTE REIMAGINATE și DECORURI 

Pentru acest film au fost puse în scenă concerte susținute de renumitul dirijor în Philadelphia, Buenos Aires, Veneția, București și Berlin. Simfoniile lui Anton Bruckner, Beethoven, Ravel și George Enescu au fost reinterpretate de Orchestra Română de Tineret a Centrului Național de Artă “Tinerimea Română”, Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploiești, Orchestra Simfonică a Operei Naționale București, Orchestra Simfonică ”Monica Calofir”. Pentru ”Rapsodia Română”, recreată pe scena Ateneului au fost prezenți, ca spectatori, câțiva dintre cei care au cântat pe aceeași scenă cu maestrul Sergiu Celibidache în 1978, la revenirea lui pentru scurt timp în țară. 

Au fost create decoruri care au reconstituit locuri din zece țări, inclusiv casa din Franța a dirijorului.

ECHIPĂ INTERNAȚIONALĂ

Lungmetrajul este regizat de Serge Ioan Celebidachi, după un scenariu pe care l-a scris împreună cu James Olivier. Din echipă fac parte cineastul Peter Menzies Jr., designerul de costume Alessandro Lai, designerul de coafură și machiaj Lynda Armstrong și scenograful Vlad Vieru. Muzica originală este semnată de Kathryn Kluge și Kim Allen Kluge, iar Des Hamilton și Georgia Topley s-au ocupat de casting la nivel internațional.

CE SPUNE PRODUCĂTORUL

Adela Vrînceanu Celebidachi, producătorul lungmetrajului, spune: “«Cravata Galbenă» e un film necesar în vremurile pe care le trăim, vremuri în care cei mai mulți dintre noi și-au pierdut încrederea într-un viitor mai bun, și-au pierdut încrederea că pot să facă orice își doresc. Este necesar atât la nivel internațional, pentru a arăta lumii că suntem o țară care merită respect, cât și pe plan național, pentru a regăsi sentimentul de mândrie națională și pentru a oferi exemple de români care au reușit la nivel mondial. Aceste modele sunt cruciale pentru generația tânără”.

Photo CreditAdi Marineci

Articole similare