FeaturesCele 5 transformări ale lui Sebastian Stan

Cele 5 transformări ale lui Sebastian Stan

În așteptarea premierei “The Apprentice” din 18 octombrie, recapitulăm 5 roluri emblematice ale actorului de origine română, Sebastian Stan: de la Bucky Barnes / Winter Soldier din universul Marvel la tânărul Donald Trump.

Copilăria lui Sebastian Stan a stat sub semnul schimbărilor: la 8 ani pleca din România împreună cu mama lui în Viena, iar 4 ani mai târziu în New York. Fiecare oraș nou însemna o nouă provocare de a lua de la zero: noi prietenii și adaptarea aferentă a unui puști/adolescent. Mutările i-au alimentat rezistența, i-au permis să devină din ce în ce mai bun la restartările survenite. Ajuns în New York, s-a simțit straniu și diferit, evita să mărturisească faptul că vine dintr-o altă țară și dorea să își schimbe numele. Dar accentul dobândit de-a lungul timpului l-au ajutat să se integreze și, mai ales, să testeze diversele activități din agenda școlară: de la dezbateri, teste științifice pentru rezolvarea crimelor, sporturi, teatru. A devenit popular în liceu prin intermediul actoriei. 

După ce și-a consolidat poziția în Universul Marvel, Sebastian Stan a devenit din ce în ce mai prezent în cele mai selecte companii: Nicole Kidman, Adam Driver, Channing Tatum, Matt Damon, Jessica Chastain, Kristeg Wiig, colaborând cu regizori precum Steven Soderberg sau Ridley Scott.  

Dar rolurile la care visa Sebastian Stan, cele de finețe, au venit mai greu, pe măsură ce universul Marvel prindea amploare. De la debutul său în “71 Fragments of a Chronology of Chance” (regia Michael Haneke, 1994), experiență care l-a traumatizat pe puștiul Sebastian, până la apariții în serialul “Gossip Girl” (2007-2010) sau “Black Swan” (regia Darren Aronofsky, 2010), abia din 2017 au început să apară proiectele care l-au evidențiat cu adevărat. “Îmi place să fiu provocat și speriat de roluri, îmi place să mi se spună că nu sunt în stare să fac ceva”.

BUCKY BARNES / WINTER SOLDIER – UNIVERSUL MARVEL

În 2011, Sebastian Stan debuta în Universul Marvel (aflat încă la începuturile sale) cu personajul Bucky Barnes (“Captain American: The First Avenger”, disponibil pe Disney+). Nu își imagina o colaborare pe termen lung în pielea lui Winter Soldier, care ulterior a devenit o umbră a lui Bucky. A început prin a fi o provocare profesională, pentru ca apoi firul poveștii să se adâncească din ce în ce mai mult în traumele lui Bucky, un subiect sensibil pentru lumea supereroilor. Marvel aduce în prim-plan oameni cu superputeri, traumatizați de trecut, iar una dintre caracteristicile universului este că reușește să transmită un mesaj dincolo de zona de divertisment. Cu un fan base profund implicat în povești și personajele create, Sebastian Stan e conștient de popularitatea universului pentru că “oamenii vor să relaționeze și să simtă”, declară actorul. “Thundebolts*”, următorul episod al celebrei francize, se lansează în mai 2025. “Mă bucur să revin după atâția ani, timp în care eu m-am maturizat, iar personajul a rămas tot acolo.” 

JESS GILLOOLY – I, TONYA

Directorul de casting care l-a propus pentru rolul din “Black Swan” l-a adus în mijlocul producției “I, Tonya” (regia Craig Gillespie, 2017). Scenariul extrem de bine articulat, deopotrivă amuzant, dar și extrem de brutal, colaborarea cu Margot Robbie, au fost elementele care l-au făcut pe Sebastian Stan să dea tot ce e mai bun în rolul lui Jess Gillooly, fostul soț al patinatoarei care orchestrează atacul asupra contra candidatei acesteia. A fost primul personaj real interpretat de Sebastian Stan pentru care a absorbit fiecare interviu, informație, inclusiv o întâlnire față în față cu Jess Gillooly în persoană. Stan s-a prezentat în pielea personajului la probe: cu pulover pe gât și mustața definitorie, însă ceea ce l-a convins pe regizor a fost umanitatea scoasă la iveală: “a rezonat emoțional și s-a dedicat cu totul rolului, ceea ce e, de fapt, destul de înfricoșător pentru un actor”, a declarat Craig Gillespie. “Frica resimțită de-a lungul filmărilor a fost de-a dreptul traumatizantă, dar am reușit”, mărturisește Stan, conștient de faptul că “I, Tonya” i-a deschis orizonturile profesionale. 

TOMMY LEE – PAM & TOMMY 

Rolul lui Tommy Lee din serialul “Pam & Tommy” (disponibilă pe Disney+) a însemnat o nouă provocare pentru Sebastian Stan, de această dată cu un alt gen de personaj cât se poate de real: fără să știe să cânte la tobe, fără să aibă nici măcar un tatuaj, s-a lăsat purtat de scriitură și de partenera de joc, Lily James. Fiecare episod reușea să scoată la iveală noi detalii ale celei mai pasionale povești de dragoste, precum și dramele unor oameni care nu mai reușeau să se adune împreună ca familie, cu presa însetată de senzațional respirând adânc în spatele lor. Invadarea spațiului personal a devenit elementul central al serialului, dincolo de scandalul mediatic. Prestația lui Sebastian Stan din “Pam & Tommy” i-au adus prima nominalizare la Golden Globes și Emmy. 

EDWARD – A DIFFERENT MAN

Prezentat în premieră mondială în competiția de la Berlinale 2024, rolul lui Edward din “A Different Man” i-a adus lui Sebastian Stan Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare masculină. Scris și regizat de Aaron Schimberg, filmul explorează visul american în note noir, horror, precum o parabolă cu accente absurde. Cu un chip transfigurat de tumori, Edward acceptă un test clinic de a încerca un medicament care să îi redea o imagine de om normal. Reușita acestuia îl transformă uluitor pe noul Edward care preferă să înceapă de la zero totul, sub o altă identitate. Complet transformat de către Michael Marino, make-up artistul lui Colin Farrell din “The Penguin”, Sebastian Stan a experimentat impactul machiajului său pe străzile New York-ului, înaintea orelor de filmare. Datorită suprapunerii producțiilor “A Different Man” și “The Marvelous Mrs. Masel” în care Marino era implicat, Stan a fost nevoit să stea mai mult timp în personajul Edward. Iar filmul vorbește de fapt despre lipsa voinței societății de a trata corect persoanele cu dizabilități, completată de nemulțumirea noastră perpetuă față de aspectul nostru, indiferent care ar fi acela. 

DONALD TRUMP – THE APPRENTICE

Pentru a intra în pielea tânărului Donald Trump, Sebastian Stan a ascultat ore de interviuri, a urmărit sute de video-uri stocate în telefonul personal sau online. Cum a devenit Trump ceea ce este el acum? Răspunsul se află în trecut, în prietenia cu avocatul Roy Cohn (interpretat de Jeremy Strong). Ali Abbasi (regizorul care are în portofoliu titluri precum “Border”, “Holy Spider” sau episoade din serialul “The Last of Us”) a dorit o abordare de filmare în stil documentar. Dincolo de secvențele stabilite pentru filmare, existau completări care nu se regăseau în scenariu, pornind de la întrebări legate de universul lui Trump. Documentarea intensă a lui Sebastian Stan pentru rolul din “The Apprentice” l-a ajutat să se transforme într-un personaj de-a dreptul înfricoșător. Fără a imita mogulul american, fără a-l caricaturiza, a avut nevoie de o finețe aparte în privința interpretării. S-a familiarizat cu personajul până a ajuns la un echilibru care nu l-a împins spre comic ridicol. “Există o componentă mecanică, tehnică, iar aceasta provine din studierea efectivă a unei persoane” mărturisește Sebastian Stan. Catalogat drept o “defăimare răuvoitoare”, “The Apprentice” se lansează în America pe 11 octombrie, la mai puțin de o lună înaintea alegerilor prezidențiale în ciuda amenințărilor lui Donald Trump de a da în judecată producătorii. Filmul are premiera în România pe 18 octombrie. 

Articole similare