Going outBucharest Street Art Festival – Expoziții, stickers exchange și ateliere

Bucharest Street Art Festival – Expoziții, stickers exchange și ateliere

Prima ediție Bucharest Street Art Festival (BSAF) are loc, în trei spații din oraș, între 11 și 19 mai.

Bucharest Street Art Festival cuprinde o serie de evenimente găzduite de Combinatul Fondului Plastic, Institutul Goethe și Muzeul Național de Artă Contemporană. Este vorba despre expoziții, schimburi de stickere, proiecții de film și ateliere de artă stradală.

MISIUNE

Festivalul propune o discuție deschisă despre rolul și responsabilitatea artei stradale în oraș.

Asociația Alternative Bucharest, organizatoarea evenimentului, are misiunea de a promova arta stradală în București – de la stickere și paste-up-uri la instalații și caligrafie urbană, la graffiti și murale.

COMBINATUL FONDULUI PLASTIC

Bucharest Street Art Festival are loc la Combinatul Fondului Plastic în zilele de 11 și 12 mai. Aici se află 100 m² de graffiti cu o selecție din cei mai talentați și activi artiști stradali români, un mural-caligrafie Not Bob, două murale semnate Ortaku și Letinu Filip, colaje cu stickere și paste-ups, expoziție artă urbană, stickers exchange & sale, proiecția primului documentar despre graffiti și artă stradală din România „De ce scriu ăștia pe pereți” (r. Alin Boeru), în prezența echipei, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, și trei ateliere de artă stradală: Stencil – John Dot S, String Art – mutabel (GER), Sticker workshop – Box With Wings (HU).

INSTITUTUL GOETHE

Conferința „Street Art și vandalism în București” este programată la Institutul Goethe în 15 mai.
Este o discuție deschisă despre arta stradală în București, moderată de Cristi Neagoe, manager Street Delivery, care are invitați artiști, grafferi, reprezentanți ai autorităților și oameni implicați în viața culturală a orașului.

MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ

În zilele de 18 și 19 mai, la Muzeul Național de Artă Contemporană au loc intervenții artistice diverse din zona de Street Art pe terasa muzeului (stickere; paste-ups- Ortaku; Tape Art- Fuxundschalter (GER)- cu sprijinul Goethe Institut; caligrafie- Vice Calli; experimentul „Toaletele de la MNAC devin pentru 2 zile spații publice de exprimare”, în care două colective de artiști (Ilustromania & Să Fiți Cuminți ) vor desena în băi, urmând ca în timpul evenimentului, participanții să poată interveni la rândul lor după bunul plac și propria conștiință în același spațiu, întocmai ca într-un spațiu public destinat locuitorilor săi.
Este proiectat și aici „De ce scriu ăștia pe pereți”, în prezența echipei, și au loc trei ateliere de street art –
String Art – mutabel (GER); Tape Art – Fuxundschalter (GER); Caligrafie experimentală – Mose; o expoziție artă urbană, precum și stickers exchange & sale.

ISTORIC BSAF

Povestea a început în 2021 cu evenimentul Bucharest Stickerz Fest de la J’ai Bistrot, când organizatorii au primit de la artiști din toată lumea 22.000 de stickere, cifră depășită până astăzi doar de D.C. Street Sticker Expo, organizat de I Will Not în Statele Unite ale Americii.
La ediția din 2022 de la Lokal, stickerelor li s-au adăugat paste-up-urile și un mural/graffiti realizat pe un perete al spațiului gazdă.

Anul 2023 a marcat o nouă etapă în expunerea diversității artei stradale când s-a intervenit în spațiul de la Nod Makerspace cu stickere, paste-up-uri, instalații, caligrafie urbană, graffiti și mai multe murale. Această ultimă ediție a marcat un nou început și a trasat direcția în care se dorește să meargă festivalul pe viitor.

Articole similare