Prima ediție Bucharest Street Art Festival va avea loc în perioada 11 – 19 mai 2024, evenimentul avându-și originile în Bucharest Stickerz Fest.
ORIGINILE FESTIVALULUI
Asociația Alternative Bucharest a ales, după trei ediții ale BSF să păstreze stickerele drept o componentă esențială pentru un eveniment mult mai amplu însă. Își dorește să promoveze arta stradală și, în acest sens, pentru Bucharest Street Art Festival (BSAF) au încheiat parteneriate importante cu Arcub, The Institute, Muzeul Național de Artă Contemporană și Institutul Goethe.
ARTA ALTERNATIVĂ
Echipa Alternative Bucharest afirmă că ”îmbrățișează multitudinea mediilor de exprimare din cultura urbană”.
Asociația Alternative Bucharest pregătește proiectul ca parte a misiunii ei de a promova arta stradală în București: de la stickere și paste-up-uri la instalații și caligrafie urbană, la graffiti și murale.
INTERVENȚII STREET ART
Organizatorii își propun să ducă evenimentul un pas mai departe, să ajungă la un public cât mai numeros, să creeze o comunitate de artiști și să încerce să schimbe Bucureștiul cu intervenții Street Art făcute cu respect pentru spațiul public.
ISTORIC BSF
Povestea a început în 2021 cu evenimentul Bucharest Stickerz Fest de la J’ai Bistrot, când organizatorii au primit de la artiști din toată lumea 22.000 de stickere, cifră depășită până astăzi doar de D.C. Street Sticker Expo, organizat de I Will Not în Statele Unite ale Americii.
La ediția din 2022 de la Lokal, stickerelor li s-au adăugat paste-up-urile și un mural/graffiti realizat pe un perete al spațiului gazdă.
Anul 2023 a marcat o nouă etapă în expunerea diversității artei stradale când s-a intervenit în spațiul de la Nod Makerspace cu stickere, paste-up-uri, instalații, caligrafie urbană, graffiti și mai multe murale. Această ultimă ediție a marcat un nou început și a trasat direcția în care se dorește să meargă festivalul pe viitor.
ARTĂ ȘI VANDALISM ÎN BUCUREȘTI
Pentru 2024 este pregătită o ediție complexă.
Deschiderea va consta într-un eveniment de două zile la Combinatul Fondului Plastic cu stickere, graffiti, paste-up-uri și multe altele, urmat de o conferință la Institutul Goethe cu tema ”Artă și vandalism în București” și cinci zile de picturi murale prin București.
Festivalul va fi încheiat cu un weekend în care diversitatea artei stradale va ajunge la Muzeul Național de Artă Contemporană.