FeaturesBéla Tarr în 5 lungmetraje

Béla Tarr în 5 lungmetraje

Reputatul cineast Béla Tarr va primi la cea de-a 36-a ediție a European Film Awards, care va avea loc pe 9 decembrie, Premiul onorific al Președintelui și al Consiliului de Administrație al Academiei Europene de Film.

Prin acest premiu, European Film Academy dorește să omagieze un regizor remarcabil și o personalitate cu o voce politică puternică, care este nu numai profund respectat de colegii săi, ci și apreciat de publicul din întreaga lume.
Béla Tarr este cel de-al șaselea cineast care primește această distincție – laureații anteriori au fost Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Sir Michael Caine, Andrzej Wajda și Costa-Gavras.

Președinte de onoare al Asociației Cineaștilor Maghiari și membru al Academiei de Litere și Arte Széchenyi, Béla Tarr primit cel mai prestigios premiu maghiar pentru artiști, Premiul Kossuth, și premiul maghiar pentru cineaști, Premiul Balázs Béla. A fost numit Chevalier dans l’Ordre des Arts et Lettres și a fost distins cu mai multe premii naționale și internaționale importante, doctorate onorifice și premii pentru întreaga carieră. Încă de la început, Béla Tarr a sprijinit Festivalul de Film de la Sarajevo (fondat în 1995), iar în 2013, a fondat o școală de film, cunoscută sub numele de “film.factory”, la Sarajevo, unde s-a mutat în 2016.

Like5.ro a ales cinci lungmetraje de referință ale cineastului.

FAMILY NEST

Béla Tarr, născut în Ungaria în 1955, a început experimente ca amator în domeniul cinematografiei la vârsta de 16 ani. Debutul său în lungmetraj a avut loc în 1979 cu ”Family Nest/ Családi Tüzfészek”, care a câștigat Marele Premiu la Festivalul de Film de la Mannheim.
Filmul are în centru destrămarea relației unui cuplu care locuiește într-un apartament al părinților soțului.

SÁTÁNTANGÓ

Unul dintre cele mai cunoscute filme ale lui Tarr este ”Sátántangó”, o adaptare de 450 de minute a romanului omonim al lui László Krasznahorkai, prezentat în secțiunea Forum a Berlinalei din 1994, unde a câștigat premiul Caligari.
Filmul a câștigat și Marele Premiu al Juriului la Săptămâna Filmului Maghiar de la Budapesta și a ajuns rapid la statutul de film cult, fiind adesea menționat ca unul dintre cele mai importante lungmetraje ale anilor 1990. În plus, el exemplifică destul de bine stilul unic al lui Béla Tarr, filmele sale urmându-și propriul ritm, luându-și timpul în cadre lungi alb-negru.

WERCKMEISTER HARMONIES

În anul 2000, ”Werckmeister Harmonies/ Werckmeister Harmoniak” a câștigat Marele Premiu la Săptămâna Filmului Maghiar.
Povestea unui tânăr naiv care este martor la o escaladare a violenței în micul său oraș natal în urma sosirii unei misterioase atracții de circ a fost regizată de Tarr împreună cu Ágnes Hranitzky.

THE MAN FROM LONDON

”The Man From London/ A Londoni Férfi”, o adaptare a filmului “L’Homme de Londres”al lui Georges Simenon și cu interpretări ale lui Miroslav Krobot și Tilda Swinton, a fost prezentat în competiția de la Cannes în 2007.
În aceeași formulă regizorală, este relatat cum, după ce a fost martor la o crimă în timpul turei de noapte în care lucra ca mecanic de locomotivă lângă docuri, un bărbat găsește o servietă plină de bani. În timp ce el și familia sa își îmbunătățesc nivelul de trai, alții încep să caute servieta dispărută.

Béla Tarr în 5 lungmetraje

THE TURIN HORSE

Lungmetrajul său din 2011, ”The Turin Horse/ A Torinói Ló”, a primit Marele Premiu al Juriului și Premiul FIPRESCI la Berlinală și a fost nominalizat la European Film Awards.
Drama, regizată tot împreună cu Ágnes Hranitzky, are în centru un fermier care este nevoit să se confrunte cu mortalitatea calului său credincios.

Articole similare