“Anul Nou care n-a fost” revine triumfător de la Festivalul de Film de la Veneția, cel mai longeviv eveniment din industria cinematografică internațională! După premiera mondială din cadrul competiției Orizzonti primită cu mult entuziasm de critica internațională, aplaudat îndelung de publicul prezent la proiecție, “Anul Nou care n-a fost” a fost distins cu 4 premii onorante acordate atât de juriul oficial Orizzonti – pentru cel mai bun film, cât și de juriile independente – premiul FIPRESCI, premiul Bisato d’Oro și premiul Autrici under 40 Valentina Pedicini.
“Facem filme cu dorința secretă de a fi pe plac publicului, dar și apreciate de cei care scriu despre cinema, în egală măsură. Un astfel de premiu important reprezintă pentru mine mai mult decât o apreciere a filmului. Este un semn al dialogului dincolo de granițe. Nu e nimic mai presus de asta.” a declarat la Veneția Bogdan Mureșanu.
PREMIUL ORIZZONTI PENTRU CEL MAI BUN FILM
“Anul Nou care n-a fost” a fost recompensat cu premiul cel mare al secțiunii Orizzonti pentru cel mai bun film. “A fost foarte greu să realizăm acest film. Nici nu îmi vine să cred că sunt aici să reprezint o echipă minunată care a lucrat la acest film. Am avut 42 de actori și foarte multe locații de filmare. (…) Ai nevoie de entuziasm să realizezi un astfel de film și am avut foarte mulți oameni în jurul nostru: prieteni, familii, iubiți… mulți susținători. (…) Și pentru că este un film despre tiranie și paranoia, dedic acest premiu oamenilor din toate colțurile lumii aflați în căutarea demnității și libertății, a ceea ce este uman pentru a-și controla viețile. Sper ca și pentru ei să vină un An Nou.” a declarat Bogdan Mureșanu pe scena festivalului.
În cadrul secțiunii Orizzonti nu sunt permise premii ex aequo.
PREMIUL FIPRESCI
“Anul Nou care n-a fost” a fost recompensat cu premiul FIPRESCI oferit de Federația Internațională a Criticilor de Film unui lungmetraj de debut din secțiunile Orizzonti și Settimana Internazionale della Critica. “Dintre filmele eligibile am ales să premiem un film care se evidențiază prin regia ambițioasă și remarcabilă. Cele șase povești distincte, aparent independente inițial, se interconectează gradual într-un rar echilibru al firelor narative. Filmul culminează într-o profundă explorare a comportamentului uman, influențat de frica represiunii politice, împărtășită de multe generații care au trăit sub un regim autoritar. Apreciem acest film pentru viziunea sa politică atentă, povestirea sofisticată și antrenantă, echilibrul artistic al tonurilor și distribuția excepțională.” a fost motivația juriului.
PREMIUL BISATO D’ORO PENTRU CEL MAI BUN SCENARIU
Criticii independenți prezenți la Festivalul de Film de la Veneția au acordat filmului “Anul Nou care n-a fost” premiul Bisato d’Oro 2024 pentru cel mai bun scenariu. Bisato d’Oro a fost inițiat în 2007 de Ugo Brusaporco și Claudio Maleti pentru a evidenția importanța celui mai prestigios eveniment cinematografic în comunitatea din Lido. Juriul a apreciat sensibilitatea scenariului “Anul Nou care n-a fost” care ilustrează “momentul crucial pentru istoria României, intercalând într-un mod excepțional destinele unor personaje distincte și puternice, oferindu-ne, în același timp, o poveste emoționantă și un studiu unic al sufletului, o adevărată comedie umană.”
Scenariul filmului a fost dezvoltat de Bogdan Mureșanu în cadrul Mediterranean Film Institute. “Acesta este un premiu care înseamnă mult pentru mine, ca om al cuvintelor. Nu pot fi mai fericit.” a declarat Mureșanu.
MENȚIUNE SPECIALĂ PENTRU IMAGINE – AUTRICI UNDER 40 “VALENTINA PEDICINI”
“Anul Nou care n-a fost” marchează o nouă premieră în ceea ce privește mențiunea specială pentru imagine Premio Autrici under 40 “Valentina Pedicini”. Boróka Biró, directoarea de imagine a filmului, este prima directoare de imagine care primește acest premiu, distincție ce recunoaște talentul unei autoare sub 40 de ani, pentru o performanță remarcabilă în regie, scenariu, montaj, imagine, într-un film prezentat în secțiunile Orizzonti, Orizzonti Extra, Giornate degli Autori și Settimana Internazionale della Critica. “Anul Nou care n-a fost” este cel de-al doilea lungmetraj de ficțiune pentru care Boróka Biró semnează imaginea. “Am introdus stiluri vizuale diferite pentru fiecare personaj – unele idilice, unele frenetice, altele mai elegante, pentru a sugera mai multe despre stilurile lor de viață. Cea mai mare parte din film a fost realizată în formatul 4:3, specific epocii, însă, finalul adoptă un ton diferit, făcând o tranziție la formatul 16:9. În acest proiect am avut parte de o echipă extraordinară și sunt recunoscătoare tuturor celor cu care am colaborat la realizarea acestui lui.”, a menționat Boróka Biró pentru IndieWire.
AVANPREMIERELE “ANUL NOU CARE N-A FOST”
“Anul Nou care n-a fost” va putea fi vizionat zilele acestea în avanpremieră în cadrul unor evenimente din București și din țară, după cum urmează: Noaptea Albă a Filmului Românesc (pe 13 septembrie la Cinema Elvire Popesco din București), TIFF Sibiu (13 septembrie la Cine Gold Sibiu), BIFF – Bucharest International Film Festival (19 septembrie la Cinema Muzeul Țăranului și 25 septembrie la Cinema Union), TIFF Oradea (27 – 29 septembrie). Din 24 septembrie, filmul va rula în toate cinematografele din țară, distribuit de Forum Film.