ExclusivActorul german Aaron Altaras, despre informație și documentare

Actorul german Aaron Altaras, despre informație și documentare

Actorul german Aaron Altaras vorbește într-un interviu acordat în exclusivitate Like5 despre cel mai nou proiect al său, serialul ”The Interpreter of Silence”, lansat recent de Disney+, despre procesul de la Frankfurt și începutul anilor `60, despre ce a învățat odată cu lucrul la această producție.

Serialul este bazat pe romanul ”Deutsches Haus/ The Interpreter of Silence”, scris de Annette Hess.


Eva Bruhns, o tânără traducătoare din poloneză în germană, trăiește în Frankfurt în 1963. Ea locuiește cu părinții care au restaurantul Deutsches Haus și este pe cale să se logodească cu un moștenitor bogat al unei companii de vânzări prin poștă, când primește o cerere de ultim moment pentru a fi interpretă la tribunal. Primul proces al unor foști ofițeri SS de la Auschwitz este pregătit de zece ani și e pe punctul de a începe.

Părinții Evei și viitorul ei logodnic dezaprobă cu tărie ca ea să se implice. Eva nu a auzit despre Auschwitz, dar ceva o determină să le ignore îndoielile și să accepte slujba. Abia atunci când începe să interpreteze, ea înțelege amploarea evenimentelor și își dă seama, treptat, că are o legătură personală cu acel loc.

Regia este semnată de Isa Pahl și Randa Chahoud, iar producătoare este Sabine de Mardt. Distribuția este alcătuită din actorii Katharina Stark, Aaron Altaras, Max von der Groeben, Anke Engelke, Hainer Lauterbach, Iris Berben și românul Sabin Țambrea.
Miniseria are cinci episoade și toate sunt disponibile pe platforma Disney+.

Aaron Altaras, născut în 1995 la Berlin, este fiul regizoarei și actriței Adriana Altaras și al compozitorului Wolfgang Böhmer. A primit primul său rol important în lungmetrajul de televiziune ”Mogelpackung Mann”, la vârsta de 9 ani. De atunci, a avut numeroase apariții în producții TV și cinematografice, precum ”Wenn der Vater mit dem Sohne” (2004), ”Allein unter Bauern” (2006), ”Hoellenritt” (2007) și ”Nicht alle waren Moerder” (2006), un film care spune povestea tânărului Michael Degen, un băiat evreu care a supraviețuit Germaniei naziste pentru a deveni mai târziu un actor cunoscut. Altaras a jucat rolul principal, iar filmul a câștigat unul dintre cele mai prestigioase premii de televiziune din Germania, Grimme Preis.

ODATĂ CU ACEST ROL, AI AFLAT CEVA NOU DESPRE HOLOCAUST, DESPRE RĂZBOI, DESPRE PROCES, DESPRE ANII ‘60?

Aaron Altaras: Am aflat multe despre proces, pentru că nu a fost atât de prezent în zona filmului, pentru că majoritatea filmelor și documentarelor vorbesc despre procesele de la Nürnberg, pentru că acolo erau naziștii faimoși și au avut loc chiar după război, gestionate de Aliați. Într-un fel, acesta este mai important, pentru că stabilește un precedent – germanii nu mai puteau spune ”am urmat ordinele”. Și a fost prima dată când germanii au fost condamnați de germani pentru război. A făcut să fie foarte clar pentru toată lumea ce s-a întâmplat la Auschwitz.

Așadar, am învățat multe despre proces, iar, pentru mine, a fost foarte emoționant – lucrurile care sunt spuse, dezvăluite, dar și faptul că erau oameni ignoranți, ceea ce te înfurie.

GĂSEȘTI VREO ASEMĂNARE ÎNTRE TINERII DE ASTĂZI ȘI CEI CARE ATUNCI ERAU NEPĂSĂTORI LEGAT DE LUMEA ÎN CARE TRĂIAU?

Aaron Altaras: Sunt timpuri diferite, evident. Atunci era greu să obții informații, iar acum dacă nu ești informat, este vina ta, pentru că informația este acolo. Sunt multe diferențe, plus că este și multă dezinformare. Cred că astăzi oamenii sunt mai interesați de politică, însă, când vine vorba despre Holocaust nu mai pare atât de important pentru tineri, pentru că a trecut mult timp, dar asta este o mare greșeală.

TU DE UNDE ÎȚI IEI ȘTIRILE, DE UNDE TE INFORMEZI? CE PĂRERE AI DESPRE SOCIAL MEDIA ÎN SENSUL ĂSTA?

Aaron Altaras: Sunt câteva ziare pe care le citesc, germane și străine. Încerc să mă feresc să îmi iau informațiile de pe platformele de socializare. În primul rând sunt foarte orientate. Despre asta e social media și este un loc periculos. Iar, după părerea mea, știrile trebuie să fie obiective. Mă deprimă să mă informez de pe social media, pentru că de obicei lucrurile sunt foarte vizuale și fără profunzime. Dar, sigur, fiecare face ce dorește.

DE CE AR TREBUI TINERII SĂ URMĂREASCĂ ”THE INTERPRETER OF SILENCE”?

Aaron Altaras: Pentru că este important că adevărul iese la iveală și pentru că trebuie să știe ce s-a întâmplat. Într-o zi au fost oamenii aceia, într-o zi va fi altcineva… Oamenii sunt foarte duri unii cu alții și, de teama ca așa ceva să nu se repete, ar trebui să ne protejăm și să discutăm despre ce s-a întâmplat.

CARE A FOST PARTEA TA PREFERATĂ DIN ROL?

Aaron Altaras: Când merg la dans. Pentru că am învățat să dansez ca în anii `60 și a fost foarte distractiv.

TE ASEMENI ÎN VREUN FEL CU PERSONAJUL DAVID MILLER, ADJUNCTUL PROCURORULUI, PE CARE ÎL INTERPRETEZI?
TE VEZI JUCÂND CEVA SIMILAR ÎN VIITOR?

Aaron Altaras: Personajul meu nu e o persoană reală, e un amestec de mai multe. Dar îi înțeleg mânia – este foarte sensibil legat de ce s-a întâmplat și e furios pe oamenii din boxa acuzaților –, ia lucrurile personal. Și aici sunt de acord cu asta.
Mă văd, da, jucând ceva asemănător. Nu vreau să fac ceva la fel, dar îmi plac dramele care implică justiție, sunt intense, și îmi place tipul pe care l-am jucat, pentru că este foarte sincer, e impulsiv. Sunt deschis la orice.

Photo CreditDisney+

Articole similare