Lifestyle5 seriale celebre filmate în Țara Galilor

5 seriale celebre filmate în Țara Galilor

Înconjurul lumii prin intermediul a 5 seriale filmate în 5 țări. A cincea oprire: Țara Galilor.

Explorăm lumea prin intermediul unor seriale celebre ale căror locații de filmare au devenit atracții în tururile turistice. Țara Galilor, faimoasă pentru coasta sa accidentată, parcurile naționale muntoase, este de foarte mult timp una dintre cele mai populare locații de filmare din Regatul Marii Britanii, de la superproducții hollywoodiene la seriale TV extrem de apreciate (“The World is Not Enough”, “Die Another Day”, “Lara Croft: Tom Raider – The Cradle for Life”, “Harry Potter and the Deathly Hallows 1 &2”, “Game of Thrones”, “Industry” etc).

Sunt mai multe castele pe kilometru pătrat decât în orice altă țară europeană, de 4 ori mai multe oi decât oameni, iar în limba galeză nu te vei intersecta cu literele K, Q, V și Z! În Cardiff există cel mai vechi magazin de discuri din lume, deschis în 1894. Ruptă din povești cu spiriduși și poțiuni magice, Țara Galilor a găzduit producția altor 5 seriale celebre detaliate de Like5.ro:

DOCTOR WHO

Probabil cel mai cunoscut serial de televiziune filmat în Țara Galilor, “Doctor Who” a deschis drumul în materie de producții science-fiction în teritoriu. Produs de BBC în 1963 și derulat timp de 26 de sezoane, “Doctor Who” a fost revitalizat în 2005 cu o altă serie de 13 sezoane și o nouă distribuție, un succes global uriaș, cucerind generația tânără, și, bineînțeles, publicul familiarizat deja. Filmat integral în Cardiff și în Țara Galilor, serialul explorează Universul dintr-o navă spațială ce călătorește în timp.

Muzeul Național, Roath Lock din Golful Cardiff, Castelul Cardiff sau Muzeul Național de Istorie St Fagans, Queen Street și Westgate Street sunt doar câteva dintre locațiile serialului. În oraș, există tururi ghidate gratuite spre care te poți orienta. Nici în restul țării nu te poți ascunde de urmele “Doctor Who”: Tredegar House din Newport (un conac din secolul al XVII-lea), plaja Southerndown cunoscută fanilor drept Bad Wolf Bay sau National Botanical Garden of Wales în frumoasa zonă rurală din Carmarthenshire, un amestec fascinant de nou și vechi. 4 episoade “Doctor Who Special” sunt disponibile pe Disney+

HIS DARK MATERIALS

Serialul care începe într-o altă lume, una care se aseamănă, dar se și deosebește de a noastră, producția originală HBO “His Dark Materials” este povestea în care sufletul omului ia forma fizică a unui animal, cunoscut drept daimon.

Iar relația dintre om și daimon e sfântă. Fantasy-ul creat de Jack Thorne a fost filmat în mai multe locații galeze, inclusiv în Pontcanna din Cardiff (una dintre prelungirile luxoase ale Cardiff-ului, cu locuințe gotice victoriene și multă verdeață), în Parcul Național Brecon Beacons (un loc cu peste 250 de monumente antice, situri preistorice și romane, camere funerare și fortificații spectaculoase) și Atlantic College din Vale (a cărui activitate se desfășoară în Castelul St Donat, o bijuterie arhitecturală din secolul al XII-lea). Orașul Trollesund imaginat în primul sezon “His Dark Materials” a fost construit de la zero în Llangynidr, un sat din zona Crickhowell. 

SEX EDUCATION

Spumoasa poveste a adolescentului (Asa Butterfield), a cărui mamă este terapeut sexual (Gillian Anderson), cel care înființează o clinică clandestină de terapie sexuală la liceu, împreună cu un alt coleg a cucerit publicul din întreaga lume. Farmecul serialului Netflix “Sex Education” s-a remarcat prin naturalețe și firesc. Echipa de producție a ținut foarte mult ca serialul să fie filmat în Țara Galilor pentru a da o notă optimistă și plină de culoare. Au fost inspirați de filmografia celebrului regizor american John Hughes (“Home Alone”, “Planes, Trains & Automobiles”, “The Breakfast Club”), într-un ton verde de fericire.

Așadar, dacă ți-a plăcut “Sex Education” sau îți surâde ideea de a explora locuri cu aer proaspăt și zone înverzite cât vezi cu ochii, află că trebuie să descoperi Wye Valley, una dintre zonele protejate de o frumusețe rară, situată la granița dintre Anglia și Țara Galilor. De la peisaje idilice la poduri peste calea ferată, pub-uri pitorești sau magazine sătești, Tintern este sătucul în care e musai să ajungi, dar să nu ratezi nici împrejurimile Monmouth și Llandogo. Margam Country va încununa excursia cu grădinile, castelul și parcurile sale, unde accesul este gratuit și unde te poți bucura de plimbări pe jos sau cu bicicleta, pescuit sau admirat căprioare. 

SHERLOCK

Cel mai cunoscut detectiv fictiv, Sherlock Holmes a fost și este unul dintre cele mai emblematice personaje de film și seriale TV, un simbol cultural universal. Serialul “Sherlock” (disponibil pe HBO Max) creat de Mark Gatiss și Steven Moffat pune într-o nouă lumină personajele interpretate de Benedict Cumberbatch și Martin Freeman: un sociopat cu funcții înalte în Londra zilelor noastre ajutat de un veteran al războiului din Afganistan.

Fără îndoială că Marea Britanie este expresia perfectă a lumii lui Sherlock însă o bună parte din locațiile de filmare ale serialului sunt, de fapt, din Țara Galilor: de la Muzeul Național din Cardiff care a găzduit mai multe scene până la camerele ce nu sunt deschise publicului din Castelul Cardiff, dar oricând un prilej excelent de a-i descoperi istoria de peste 2000 de ani. În apropierea Cardiff-ului nu trebuie să ratezi splendida zonă naturală Fforest Fawr, unde te poți bucura de natură și poți admira cascade, loc în care a fost construită înfricoșătoarea Peșteră a celor Trei Urși din serial.

THE END OF THE F***ING WORLD 

Unul dintre cele mai trăsnite și emoționante seriale, “The End of the F***ing World” (disponibil pe Netflix) este povestea unui adolescent psihopat în devenire care se intersectează și atașează de o rebelă dornică de aventură. Antrenant, concentrat, cu mult umor exagerat, “The End of the F***ing World” lasă loc poveștii de dragoste a celor doi adolescenți care își caută drumul.

Cu un aer de “Thelma and Louise”, cu replici scurte și seci, sângeros și crud, replici precum “am omorât pe cineva” și completări de genul “intenționat” sunt la ordinea zilei. Macabru și violent, dar amuzant și ironic, serialul te topește pur și simplu, iar Alex Lawther (“Black Mirror”, “Andor”) și Jessica Barden (“The Lobster”) sunt un deliciu. Filmat într-o serie de locații foarte specifice și izolate din Țara Galilor, inclusiv în secția de poliție din Cardiff. 

Citește și “5 seriale celebre filmate în Spania

Articole similare