Give me 55 recomandări de la Alexandru Ion

5 recomandări de la Alexandru Ion

Dincolo de experiența profesională din teatru, film și televiziune, de numele lui Alexandru Ion se leagă cel mai viu și efervescent Festival de Teatru Tânăr din România: Ideo Ideis de la Alexandria, orașul natal.

Născut din pasiunea unor adolescenți, Ideo Ideis a devenit un nucleu de creație prin laboratoare, producții, evenimente, menit să susțină și să ghideze entuziasmul nelimitat al tinerilor aflați la început de drum. Astfel, Alexandru Ion și-a descoperit talentul și bucuria de a face și management cultural.
Traseul lui actoricesc s-a remarcat pe diverse paliere care i-au oferit un generos loc de joacă, absolut necesar oricărui actor, din punctul lui de vedere: de la teatru (“Furtuna”, “Înapoi în iarnă”, “Cea mai călduroasă zi din an”), televiziune (seriale și prezentare de emisiuni), reclame, film (“Mia își ratează răzbunarea”, “Ramon”, “Taximetriști”). Își începe anul viitor cu două lansări importante în cinema: “Tati part-time” (din 2 ianuarie) și “Klaus și Barroso” (din 16 ianuarie). Câteva cărți, filme, podcasturi sau muzici nelipsite din viața lui Alexandru Ion descoperi în recomandările sale pentru Like5.ro:

DESPRE ACTORIE

Mi-am început anul cu Lawrence Olivier și cartea lui “Despre actorie”, cu rezoluția că 2023 va fi anul în care voi bate recordul personal de cărți citite. Printre multele liste pe care le am se regăsește, în mod natural, și una cu cărți citite, organizată pe ani, așa că știam exact care-i cifra pe care trebuie să o depășesc.
Acum, că suntem în decembrie 2023 și am ocazia să scriu despre asta, pot spune cu mândrie că am eșuat lamentabil în rezoluția mea, dar am parcurs, totuși, niște cărți care intră pe lista de recomandări. Da, da, am și așa ceva. Și zic de “Cetatea cucului din nori” a lui Anthony Doerr, “Când corpul spune nu” de Gabor Mate, “Zboruri de legătură” – Remy Charest în dialog cu Robert Lepage (recomandată cu precădere fanilor lui Lepage și celor care sunt familiarizați măcar un pic cu filmele/spectacolele lui) și nu în ultimul rând “O lume se destramă” de Chinua Achembe.  

MICUTZU

Liniștea e cea câștigătoare cel mai des atunci când sunt în trafic, care e momentul în care presupun că se apasă cel mai des pe butonul de play al podcasturilor. Obișnuiam să mai ascult atunci când meșteream în jurul casei, dar acumfolosesc momentele respective mai degrabă ca prilej de “meditație”. Dar, când se întâmplă să ascult, ajung cel mai des la Steven Bartlet – “The diary of a CEO”, “How to Fail with Elizabeth Day”, seria “Extraordinary Lives” a celor de la LADBible, la „The Joe Rogan Experience” și, clar, la podcastul colegului și prietenului Micutzu.

CLOSE

Dacă la cărți n-am bătut recordul anual, la filme am stat civilizat anul ăsta. Așa că aș începe cu “Close” al lui Lucas Dhont la care am lăcrimat cu sughițuri. Apoi “Close Up” al lui Abbas Kiarostami, unde am petrecut mai mult timp în “post-producție” decât la vizionarea propriu zisă pentru că m-am dus adânc într-un rabbit hole citind despre film, producția lui, interviuri cu Kiarostami și tot așa. Senzațional film. 
Abia anul ăsta am reușit să văd “Bicycle Thieves” al lui Vittorio de Sica. Rău am făcut că nu l-am văzut până acum, da’ bine că m-am trezit. Am înțeles de ce apare atât de des, pe bună dreptate, în tot felul de topuri internaționale, all time. Altă ligă. Și închei cu două filme pe care le recomand totaaaal dezinteresat, mai exact “Tati part-time” (în cinematografe din 2 ianuarie) și “Klaus și Barroso” (în cinematografe din 16 ianuarie).

SUZANNA SON

Cultura mea muzicală e cea care șchiopătează cel mai tare, da’ o să zic de Harry Styles și Sam Smith, că am fost la concerte de-ale lor anul ăsta și, vă zic sincer, au voce domnule, au voce! Și-aș mai zice de Sia și Adele, care sunt foarte prezente în Spotify-ul meu. A, și-am descoperit-o pe Suzanna Son care, la cât mă duce pe mine urechea, e un talent rarisim.

HUSHIMO, PICKLES, SALUMERIA, MOM

Aici recomand cu nemărginit entuziasm pagina de Instagram pov_estidinbucuresti. Accept că sunt un pic (sau un pic mai mult) biased dar, obiectiv vorbind, e o resursă tare comprehensivă, variată și utilă pentru ieșitul în oraș. Las și un asterisc pentru super mâncarea de la Hushimo, Pickles, Salumeria și MOM.

Citește și “5 recomandări de la Mădălina Craiu”

Photo CreditVlad Cioplea

Articole similare