Features5 personaje albe interpretate de actori de culoare

5 personaje albe interpretate de actori de culoare

Diversitatea și incluziunea din ultimii ani sunt cele care au adus pe scenă mai mulți actori de culoare în rolurile considerate a fi “doar ale albilor”, prilej de controversă în social media dar și în offline.

De la corectitudine politică până la diversitate și incluziune, lumea artistică e marcată tot mai des de controverse și discuții aprinse legate de prezența pe scenă sau pe ecrane a actorilor de culoare în rolurile atribuite în general albilor. Însă astfel de decizii artistice sunt cunoscute încă din anii ’30, când, în 1937, Orson Welles producea un “Macbeth” cu o distribuție integral de culoare, iar în 1978 Sidney Lumet lansa varianta afro-americană “The Wiz” cu Michael Jackson și Diana Ross. Like5.ro ți-a pregătit o selecție de 5 personaje albe interpretate de actori de culoare, în teatru și film.

DAVID OYELOWO – HENRY VI (2000)

În 2000, Royal Shakespeare Company rupea tiparele prin distribuirea primului actor de culoare în rolul regelui englez Henry VI. David Oyelowo urma să devină o revelație pentru Hollywood și să fie distribuit ulterior în producții precum “Lincoln” (2012), “The Butler” (2013), “Nightingale” (2014) “Selma” (2014) sau “Interstellar” (2014). Michael Boyd, regizorul piesei “Henric VI”, afirma că “Oyelowo e un mic geniu, iar distribuția este oarbă artistic vorbind”, fără a-și propune rescrierea istoriei. Momentul de la Royal Shakespeare Company a reprezentat o confirmare a faptului că era infinit mai ușor să apelezi la o distribuție non-tradițională în cazul operelor marelui dramaturg englez. În 2001, Peter Brook urma să pună în scenă primul “Hamlet” de culoare (interpretat de Adrian Lester). 

ZENDAYA – MJ (2017)

Personajul MJ din seria benzilor desenate Marvel era caucazian și fusese interpretat de Kirsten Dunst. Însă probele pentru noul “Spider-Man: Homecoming” au marcat o nouă eră pentru introverta acerbă Michelle, prin apariției Zendayei: “când a dat audiție, niciunul dintre noi nu știa cine e. Nu era machiată, purta haine lejere dar cu toții am fost uimiți: era incredibilă. Trebuie să fie în film! Abia apoi am aflat că e celebră și ne-am simțit foarte prost” declară Amy Pascal, producătoarea filmelor Spider-Man. Fanii au fost indignați, comentariile au curs, însă mesajul actriței a fost unul cât se poate de relaxat: “Nu știu în ce America trăiți voi, dar din ceea ce văd eu când ies pe stradă e multă diversitate”. 

DENZEL WASHINGTON – MACBETH (2021)

Tragedia lui Macbeth semnată de Joel Coen aduce un aer nou clasicului prin distribuția impresionantă (Denzel Washington, Frances McDormand, Brendan Gleeson, Corey Hawkins, Moses Ingram), într-un tur de forță surprinzător vizual. Filmat într-un alb-negru aspru și tăios, filmul lui Joel Coen a fost o provocare la capitolul imagine prin atenția sporită pentru lumini și evidențierea personajelor. E catalogat drept cel mai bun film shakespearian prin maniera în care surprinde sângeroasa luptă, prin regia teatrală la care apelează, prin muzica pătrunzătoare. O adaptare îndrăzneață și feroce pe un fundal scenografic vizibil pus în evidență, o lume în sine, “The Tragedy of Macbeth” e violent, iar Denzel Washington în rolul lui Macbeth e amestecul bine dozat de nebunie, ambiție și viclenie furioasă. Alegerea lui Washington este moștenirea lui Coen pentru generațiile viitoare. Filmul a avut 3 nominalizări la Oscar pentru interpretare, scenografie și imagine. 

HALLE BAILEY – ARIEL (2023)

Încă de la lansarea teaserului producției originale Disney+ “The Little Mermaid”, fanii au reacționat dur legat de distribuirea cântăreței R&B Halle Bailey în rolul principal. O adevărată campanie #NotMyAriel se dezlănțuise în online, însă acest lucru nu a stat în calea succesului filmului. Plasat în top 10 la nivel de încasări în 2023 (570 de milioane de dolari la nivel global), “The Little Mermaid” a fost o revelație la lansarea pe platforma Disney+ obținând 16 milioane de vizualizări în primele 5 zile de streaming. 

FRANCESCA AMEWUDAH-RIVERS – JULIETA (2024)

Scena teatrului londonez surprinde anul acesta cu noua adaptare “Romeo & Juliet” semnată de Jamie Lloyd, un musical care te răvășește și te întoarce pe dos. Spectacolele programate timp de 12 săptămâni la Duke of York’s Theatre s-au vândut în doar câteva ore de la anunțarea reprezentațiilor. Nici nu era de mirare având în vedere că Tom Holland îl interpretează pe Romeo! Însă distribuirea tinerei Francesca Amewudah-Rivers (cunoscută din “Bad Education”) a provocat un val de hate în mediul online, astfel încât s-a ajuns la petiție semnată de 800 de actori de culoare care o susțineau pe noua Julieta la debutul ei în teatru. Recenziile post-premieră s-au dovedit a fi spectaculoase, Amewudah-Rivers fiind considerată drept “o nouă stea” într-o producție frenetică!

Articole similare