Features5 momente memorabile din istoria Oscar

5 momente memorabile din istoria Oscar

Cea de-a 96-a ediție a Premiilor Oscar are loc pe 10 martie, la Dolby Theatre, Ovation Hollywood

Decernarea Premiilor Oscar, cel mai important eveniment al industriei cinematografice, se apropie cu pași repezi. Mai sunt câteva zile până vom afla câștigătorii și până când o nouă rundă de “meme-uri” și replici memorabile se vor răspândi în online. La Oscaruri se poate întâmpla orice! Ca drept dovadă, de-a lungul timpului, Academia Americană de Film s-a confruntat cu o serie de situații neprevăzute, crize mai mici sau mai mari, depinde din ce unghi privești. Like5.ro îți prezintă o selecție a 5 momente memorabile din istoria Oscarurilor:

PRIMA LAUREATĂ AFRO-AMERICANĂ (1940)

Hattie McDaniel, interpretata lui Mammy din filmul “Gone with the Wind” (1939), a intrat în istorie drept prima laureată afro-americană a Premiului Oscar (pentru cel mai bun rol secundar). La momentul decernării premiilor, în 1940, hotelul care găzduia ceremonia avea o politică strictă legată de prezența afro-americanilor în incintă, drept urmare McDaniel a fost nevoită să stea la o masă separată, departe de ceilalți. Hattie McDaniel a primit o plachetă, statuetele fiind oferite în acea perioadă doar pentru rolurile principale.

În emoționantul discurs, actrița a declarat premiul drept un “prețios far ce veghează asupra a tot ceea ce ar mai putea realiza în cariera sa”. Testamentul lui Hattie McDaniel prevedea ca premiul să ajungă după moartea ei la Universitatea Howard. Placheta a ajuns la ei 9 ani mai târziu de la decesul lui McDaniel, în 1961, iar ulterior a dispărut complet. Academia Americană de Film a înlocuit, în fine, placheta abia în toamna anului 2023. 

REFUZUL LUI MARLON BRANDO (1973)

În 1973, Marlon Brando câștiga Premiul Oscar pentru rolul principal din “The Godfather”. A desemnat-o pe activista indigenă Sacheen Littlefeather, președinta National Native American Affirmative Image Committee, pentru a refuza generosul premiu oferit de Academia Americană de Film din pricina reprezentării greșite a indigenilor americani la Hollywood și în lumea televiziunii. Primul discurs cu tentă politică de la Oscaruri ce avea să devină o obișnuință a evenimentului în următorii ani. 

GOL PUȘCĂ PE SCENA OSCARURILOR (1974)

Ceremonia din 1974 coincidea cu o amplă revoluție sexuală în Statele Unite ale Americii. Gazda serii, David Niven, se pregătea să o invite pe scenă pe Elizabeth Taylor, când Robert Opel, activist al drepturilor homosexualilor, performer, a trecut pe scena Oscarurilor gol pușcă. Aplauze, rundă de jingle-uri, fâstâceli, aplauze din nou.

Șocat, Riven a încercat să salveze momentul: “nu este fascinant să te gândești că poate singurul râs pe care îl poate primi omul acela vreodată este o reacție la dezbrăcat și arătat defectele?”. Foarte posibil ca momentul să fi fost regizat, având în vedere gradul de securitate al unei astfel de ceremonii. Cert este că povestea activistului Opel este spusă de Robert Oppel, nepotul acestuia, în documentarul “Uncle Bob” din 2010. 

PLICUL RĂTĂCIT (2017)

Probabil cel mai halucinant moment din istoria Oscarurilor: să ajungi pe scenă cu plicul greșit. Warren Beatty și Faye Dunaway aniversau 50 de ani de la lansarea filmului lor de referință (“Bonnie and Clyde”) și practic au încheiat de-a dreptul dramatic seara Oscarurilor. Îmbrățisările echipei filmului “La La Land”, urcarea lor pe scenă, discursurile de mulțumiri, toate la un loc sunt rupte dintr-un film stupid până când se face lumină asupra plicurilor încurcate. “Moonlight” e câștigător, “nu e o glumă!”. Warren Beatty a ținut să menționeze după toată încurcătura că “nu a intenționat să fie amuzant.” 

PALMA LUI WILL SMITH (2022)

Ceremonia din 2022 a fost cu dublu tăiș pentru Will Smith: putea fi momentul de glorie deplină al carierei sale, la cea de-a 3-a nominalizare pentru cel mai bun rol principal, însă totul s-a năruit cu o palmă. Aproape că nu îți amintești că în acea seară a primit și primul său Oscar pentru rolul din “King Richard”… Nici nu reții neapărat palmaresul acelei seri, nici măcar filmul declarat marele câștigător.

S-a vorbit enorm despre palma lui Will Smith asupra lui Chris Rock. A fost sau nu jucată? Cel mai discutat moment al Oscarurilor, cel care a zdruncinat bine de tot gala și Academia Americană de Film care, în cele din urmă, a decis să îl țină departe pe Will Smith timp de 10 ani de la ceremonie.  

Citește și “Melodii remarcabile premiate cu Oscar în secolul XXI

Photo CreditOscars

Articole similare