Features5 melodii esențiale ale spiritului Pride

5 melodii esențiale ale spiritului Pride

Muzica a completat întotdeauna discursul comunității LGBTQ+ și a surprins spiritul Pride, iar Like5.ro ți-a pregătit 5 melodii emblematice

Melodii celebre interpretate de artiști consacrați au reprezentat de-a lungul timpului spiritul Pride, au dat tonul pe ringul de dans, au fost inima petrecerilor, a transformărilor și eforturilor comunității LGBTQ+ de a se exprima liber. Fie că vorbim de clasicele “Go West” (Pet Shop Boys), “I Will Survive” sau “I Am What I Am” (Gloria Gaynor), “I’m Coming Out” (Diana Ross), “Freedom! ‘90” (George Michael), “Groove Is in the Heart” (Deee-Lite) sau “True Colors” (Cindy Lauper), muzica a punctat dragostea, egalitatea drepturilor, esența spiritului Pride din anii ’70 până în prezent. Interpreții au devenit figuri emblematice ale comunității LGBTQ+ și s-au implicat direct în susținerea drepturilor acesteia. Like5.ro ți-a pregătit o selecție de 5 melodii emblematice ale spiritului Pride:

PADAM PADAM – KYLIE MINOGUE (2023

Lansată în finala show-ului “American Idol” din mai 2023, “Padam Padam“ a devenit, în mod neașteptat, imnul Pride Month. Kylie Minogue a avut întotdeauna un fan base solid în comunitatea LGBTQ+, dar frenezia care a urmat în social media a fost mult peste așteptări: prestația cântăreței a generat comentarii și meme-uri surprinzătoare. Dincolo de sunetul inimii care bate puternic atunci când vezi o persoană pe care o placi instant, “Padam Padam“ venea cu un limbaj codat al comunității care întotdeauna a stârnit tendințele în modă sau muzică. Piesa i-a adus lui Kylie Minogue cel de-al 2-lea Grammy din carieră, la o distanță de 20 de ani, la cea mai nouă categorie introdusă anul acesta în palmares: best pop dance recording.

BELIEVE – CHER (1998)

Sursă de inspirație prin atitudine, stil și simț al modei, Cher s-a implicat constant în apărarea drepturilor comunității LGBTQ+ devenind o figură emblematică. În 1979, în cadrul unui eveniment din Las Vegas, Cher cânta pe scenă alături de doi travestiți, o premieră în lumea muzicii, pentru un concert în fața unui public larg. Lansată în 1998, piesa “Believe” a devenit hit, una dintre cele mai populare melodii în rândul comunității LGBTQ+, cel mai bine vândut single al anului 1999 în Stale Unite, menținându-se pe primul loc în topurile din Marea Britanie și în top 10 în peste 25 de țări. Dincolo de mesaj, “Believe” introducea “efectul Cher” prin folosirea în premieră a software-ului Auto-Tune care corecta înălțimea notelor muzicale, conferind astfel un timbru surprinzător, robotic. 

VOGUE – MADONNA (1990)

Creată pentru a închide albumul “Like A Prayer”, “Vogue” nu a avut de la bun început un videoclip și nici vorbă să fi fost în plan un succes amplu. Inspirat de scena de bal din cluburile gay din New York, “Vogue” sărbătorea glorioasa cultură underground a sfârșitului anilor ’80. Videoclipul regizat de David Fincher, coregrafiat de Vincent Paterson, aducea un vibe energic prin ținutele Madonnei, iar accentele pop-house și sintetizatoarele au generat amploarea succesului. “Vogue” a devenit cel mai mare hit al Madonnei de până atunci, aflat pe primul loc timp de 3 săptămâni în Billboard Hot 100, 4 săptămâni în Marea Britanie, cel mai bine vândut single al anului 1990. A fost un prilej excelent ca underground-ul să devină mainstream. “Vogue” a fost piesa centrală a show-ului Madonnei de la Superbowl din 2012. 

I WANT TO BREAK FREE – QUEEN (1984)

Scris de basistul John Deacon de la Queen, “I Want to Break Free” a fost piesa care a stârnit cele mai multe controverse în jurul formației având în vedere videoclipul oficial. În ciuda faptului că a ajuns în Top 10 în mare parte a lumii, pe locul 1 în Austria, Belgia sau Olanda, în Statele Unite single-ul a rămas pe locul 45. Videoclipul avea o atmosferă cu totul specială prin travestirea membrilor în personaje feminine: de la gospodina “tipică”, o școlăriță, o bătrână cu ziarul în brațe până la Freddie Mercury în ipostaza unei barmanițe, pe tocuri, într-o ținută sexy și cu mustața sa inconfundabilă. Au urmat o mulțime de reinterpretări în Marea Britanie acolo unde abordarea inedită a fost îmbrățișată, în vreme ce America gusta prea puțin din acest tip de promovare. Piesa a fost chiar respinsă în turneul de promovare din America de Vest.  

I FEEL LOVE – DONNA SUMMER (1977)

Senzualitatea disco și sintetizatoarele revoluționare prezente în melodia “I Feel Love” a încins ringul de dans în cluburi. Piesa trebuia să închidă albumul “I Remember Yesterday”, în care fiecare melodie reprezenta o eră diferită. “I Feel Love” era gândită drept un simbol al viitorului. Dar nimeni nu estima succesul colosal al extasului indus. A devenit o sursă de inspirație inclusiv pentru artiști cosacrați, ani mai târziu: de la Blondie la Simple Minds, de la Fatboy Slim la Sam Smith. În albumul Renaissance, Beyonce revitalizează piesa prin “Summer Renaissance”. A depășit granițele disco, a ajuns în zona de post-punk și new wave prin sound-ul inovator, a deschis calea spre genurile house, tehno, trance, a devenit punct de plecare al muzicii anilor ’80. 

Citește și “5 artiști din comunitatea LGBTQ+

Articole similare