Lifestyle5 locuri de explorat într-o viață

5 locuri de explorat într-o viață

“Treasures of European Film Culture” pune în valoare locuri emblematice pentru cinematografia europeană, iar Like5.ro îți prezintă 5 puncte de explorat într-o viață

“Treasures of European Film Culture”, amplul proiect al Academiei Europene de Film, include o serie de locuri perfecte pentru explorat și descoperit într-o viață. Poartă cu ele o mulțime de povești legate de regizori celebri, producții spectaculoase sau evenimente din spatele camerelor de filmat! 

CASTELUL CAHIR – IRLANDA

Deschis vizitatorilor tot anul, mai puțin între 24 și 31 decembrie, Castelul Cahir din Irlanda este un loc pitoresc, unde te așteaptă multe activități de relaxare, dar și numeroase lecții de istorie. Construit în Evul Mediu, proprietatea familiei Butler mai bine de 600 de ani, Castelul Cahir se menține impecabil și este o plăcere să îl descoperi. Peste 90.000 de vizitatori îi trec pragul anual și este locul surprins în filme precum “Barry Lyndon” (1975, regia Stanley Kubrick), “Excalibur” (1981, regia John Boorman), “The Green Knight” (2021, regia David Lowery) sau “The Last Duel” (2021, regia Ridley Scott). 

COMPLEXUL DE LOCUINȚE INFLANCKA – VARȘOVIA / POLONIA

Construit în anii ’70 din plăci prefabricate de beton armat, complexul de locuințe Inflancka din Varșovia a fost asamblat etaj cu etaj din panouri sub forma literei H și este genul de construcție tipică arhitecturii europene a secolului XX. Personajele din serialul “Dekalog” (1989, regia Krzysztof Kieślowski) trăiesc și se intersectează în Inflancka. Cele 10 episoade au ca sursă de inspirație Cele 10 Porunci și radiografiază dilema păcatelor fundamentale în viețile unor oameni obișnuiți din Varșovia. Filmat de 9 directori de imagine, completat de muzica sfâșietoare a lui Zbigniew Preisner, “Dekalog” aduce în prim-plan întrebări fundamentale despre viață, moarte, dragoste, ură, adevăr. Un reper esențial în cinematografia mondială și în filmografia regizorului Krzysztof Kieślowski. 

GARA NYUGATI – BUDAPESTA / UNGARIA

Gările sunt probabil cele mai frecventate locuri în timpul vacanței. Gara Nyugati din Budapesta are un trecut impresionant: deschisă publicului din 1877, este locul de unde a pornit primul tren cu aburi din Ungaria (15 iulie 1846). Dincolo de arhitectura impunătoare (semnată de austriacul August de Serres și realizată de compania Eiffel) Nyugati este un nod spectaculos în structura orașului, considerat în continuare “Poarta Budapestei”. A servit drept platou de filmare pentru o serie de titluri precum: “Sunshine” (1999, regia István Szabó), “Spy Game” (2001, regia Tony Scott), “Munich” (2005, regia Steven Spielberg) sau “Tinker Tailor Soldier Spy” (2011, regia Tomas Alfredson). 

KAFFIBARINN – REYKJAVIK / ISLANDA

Dacă drumurile te poartă în Reykjavik, nu trebuie să ratezi Kaffibarinn! Este locul care “servește oamenii însetați din 1993”. Cafenea pe timpul zilei, club pe timpul serii cu cele mai tari petreceri și DJ celebri sau aflați în drumul lor spre celebritate. Kaffibarinn este locul în care se derulează de altfel acțiunea filmului “101 Reykjavik” (2000, regia Baltasar Kormákur), recompensat cu Young Jury Award la Locarno și Discovery Award la Toronto. Bazat pe romanul omonim al lui Hallgrímur Helgason, “101 Reykjavik” confirmă statutul orașului de centru al muzicii alternative cool (și e suficient să te gândești la Björk sau Sigur Rós) și “capitala mondială a petrecerilor”. “Viața durează o săptămână. Eu cad lat în fiecare weekend” declară personajul central în debutul filmului. Și cum “Reykjavik este locul unde până și fantomele se plictisesc”, Kaffibarinn este punct cheie de întâlnire în capitală, deținut la un moment dat de regizorul Kormákur împreună cu muzicianul Damon Albarn (Blur, Gorillaz). 

MEŽAPARKS – RIGA / LETONIA

Mežaparks Grand Bandstand este poziționat într-un loc pitoresc din Riga, capitala Letoniei, într-o impunătoare pădure de pini. Scenă a celebrului eveniment The Latvian Song and Dance Celebration, festival cu o tradiție de peste 150 de ani, Mežaparks Grand Bandstand a fost transformat printr-o renovare amănunțită și poate găzdui evenimente cu peste 30.000 de spectatori și până la 16.000 de soliști, având scena cu cea mai generoasă tribună de cor din lume, acoperită de o coajă acustică pixelată ce amplifică vocile. Documentarul “Homeland” (1990, regia Juris Podnieks) surprinde Mežaparks Grand Bandstand și rolul său în drumul Letoniei spre independența politică, dar mai ales festivalul de muzică organizat aici. În perioada ocupației sovietice, cântecele erau un semn de protest. Evenimentul din Mežaparks a adus împreună compatrioții din exil și a unit țara pentru prima oară după 50 de ani de ocupație. 

Citește și “5 țări în top Treasures of European Film Culture

Articole similare