Going out5 expoziții de văzut la MNAC în sezonul de vară

5 expoziții de văzut la MNAC în sezonul de vară

Muzeul Național de Artă Contemporană lansează sezonul expozițional de vară în 13 iunie.

Noul sezon expozițional al muzeului găzduit de Palatul Parlamentului aduce expoziții de sculptură, pictură și desen amenajate pe toate nivelurile clădirii, inclusiv în afara ei, care pot fi vizitate până aproape de finalul anului.

Like5 prezintă detalii care te vor convinge.

URBANOLOGIE

Expoziția ”Urbanologie” a artiștilor timișoreni Bogdan Rața și Dan Vișovan va fi amenajată în fața muzeului. Ea reprezintă o intervenție cu patru sculpturi de dimensiuni monumentale, parte dintr-o serie mai amplă inițiată în 2023.

RĂSUCIREA. TRIUMFUL PROVINCIEI, AMURGUL IMPERIILOR

”Răsucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor” ocupă parterul MNAC și reprezintă evenimentul central al marcării a 20 de ani de când muzeul se află în Palatul Parlamentului. Este a doua etapă a unui proiect curatorial și de cercetare pe termen lung ce a debutat în programul Timișoara Capitală  Europeană a Culturii 2023, prin expoziția ”Răsucirea. 5 niveluri pentru edificarea Banatului Etern” (curatori: Călin Dan și Celia Ghyka).

De la o privire inter-disciplinară asupra Banatului istoric, văzut ca teritoriu de întâlnire a diverse dinamici geo-politice și culturale ce au sedimentat tradițiile unei lumi generice, conceptul de răsucire, un liant esențial pentru comunicarea morfologică și simbolică dintre cultura materială și cea spirituală, este folosit acum pentru a realiza o amplă celebrare a cinci milenii de civilizație pe teritoriul carpato-danubiano-pontic, prin piese arheologice, etnografice, de istorie tehnico-economică, puse în dialog cu arta contemporană din colecțiile MNAC.

PULS 21

Prezentările colecției MNAC continuă cu ”PULS 21”, o selecție din achizițiile făcute recent de muzeu. Expoziția se află la etajul întâi, iar al doilea este ocupat în continuare de ”Leviathan” (concept Călin Dan, curator Irina Radu), un original proiect multi-disciplinar de vizitare a depozitelor MNAC.

FIIND NINA

La etajul al patrulea, Adina Mocanu prezintă ”Fiind Nina”, expunerea multimedială a unui proiect de cercetare pe termen lung care pornește de la instalația video achiziționată de MNAC în Sesiunea 2020. Curatoare este Sandra Demetrescu.

DESEN CONTEMPORAN

MNAC este anul acesta co-organizator și gazdă a Premiilor Crama Oprișor pentru Desen Contemporan – Ediția națională, o inițiativă de sprijinire a tinerilor artiști, studenți și absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior artistic din România. Lucrările celor 16 finaliști ai ediției curente vor putea fi văzute în spațiul Auditoriu.

MNAC poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 11:00 – 18:30.

Photo CreditMNAC

Articole similare