Going outNou sezon expozițional la MNAC

Nou sezon expozițional la MNAC

Sezonul expozițional toamnă 2023 – primăvară 2024 al Muzeului Național de Artă Contemporană a fost inaugurat, iar Like5.ro a ales cinci expoziții ce nu trebuie ratate.

Alma Redlinger, Eugen Raportoru, Victoria Zidaru și Felix Aftene sunt în focus, iar 15 artiști sunt reuniți sub titulatura de ”viitori supereroi”.
Noul sezon, deschis până la finalul lunii martie, îmbină multe dintre tendințele pe care MNAC și-a propus să le acopere: recuperarea unor personalități marcante ale istoriei recente a artelor vizuale din România, expoziții personale, reprezentanți ai minorităților culturale care contribuie astăzi la diversitatea scenei artistice, sprijinirea artei tinerelor generații, dar și o puternică prezență internațională printr-o expoziție de grup.

ALMA REDLINGER

Expoziția retrospectivă ”Alma Redlinger. Pierderea inocenței” se află în holul de intrarea în muzeu.
”Fracturile formei, alburile cruțate de culoare și desen deopotrivă dau un traseu rebusistic, compun o șaradă în ale cărei goluri de sens se urmăresc unul pe celălalt artista (portretul ascuns) și privitorul (vânător de sensuri). Acest joc de descompunere/compunere, păstrând o prospețime a primelor vârste, este rafinat/complicat prin modularea culturală”, spune Călin Dan, curator al expoziției și manager al MNAC.

Nou sezon expozițional la MNAC - ALMA REDLINGER

EUGEN RAPORTORU

Artist cu o carieră de câteva decenii, Eugen Raportoru a fost recunoscut mai târziu și este acum unul dintre cei mai apreciați creatori români.
”Patrimoniu”, cum ironic și-a denumit expoziția din Sala de Marmură de la parterul MNAC, realizată în parteneriat cu Roma Education Fund Romania, este alcătuită din picturi de mari dimensiuni și o instalație din materiale descompuse.

Nou sezon expozițional la MNAC - EUGEN RAPORTORU

”Prin utilizarea aceluiași cocktail de vernacular și oficial, de pictură plus instalație, de soluții standard combinate cu improvizații, de materiale nobile cu unele descompuse, el construiește un memorial dedicat locului pe care Palatul (lui Ceaușescu sau al Parlamentului) a fost edificat în mod abuziv după ce a fost transformat în moloz chiar acel cartier din care s-a ridicat Bucureștiul”, explică curatorul Călin Dan.

CRONICILE VIITORILOR SUPEREROI

Ediția a doua din ”Cronicile viitorilor supereroi”, curatoriată de Anca Mihuleț, ocupă etajul al treilea. După ce vizitați ”Puls 21”, care reunește cele mai noi achiziții de artă românească ale MNAC, și ”Leviathan. În măruntaiele colecției”, care e practic depozitul muzeului, ajungeți la o selecție internațională de 15 artiști ale căror discursuri sunt rezultatele unor practici hibride aflate la granița dintre vizualitate, arhitectură, coregrafie, inginerie, performance și scris: Hyunjin Bek (KR), Adriana Chiruta (RO), Baptiste Debombourg (FR), Oana Hodade & Alexandra Pâzgu (RO-AT), Heecheon Kim (KR), Fabio Lattanzi Antinori (IT-UK), Saem Lee (KR), Lawrence Lek (UK), Dalibor Martinis (HR), Adina Mocanu (RO-DE), Maria Pop Timaru (RO), Larisa Sitar (RO), Dimitar Solakov (BG), Stardust Architects (RO).

Inițiat sub forma unei cercetări curatoriale în 2018, și prezentat prima oară la Kunsthalle Bega Timișoara (2021), proiectul funcționează ca un aparat care își propune să analizeze funcția artei în relație cu o audiență tânără în căutarea răspunsurilor la întrebări legate de trecerea timpului și îmbătrânire, viitorul planetei, relația cu supranaturalul sau balansul dintre local și global, aducând în dialog doi tropi geografici și culturali distincți – sud-estul Europei și sud-estul Asiei.

VICTORIA ZIDARU

”Ziua întâi”, o instalație site-specific semnată de sculptorița Victoria Zidaru, este găzduită de spațiul principal de la etajul patru.
Este curatoriată de Ruxandra Demetrescu și e realizată din material textil și vegetal ce surprinde prin dimensiunea vizual-haptică și olfactivă și rezumă preocupările artistei din ultimii ani.

Nou sezon expozițional la MNAC -VICTORIA ZIDARU

FELIX AFTENE

Artistul ieșean Felix Aftene propune o expoziție bazată pe colaborarea lui cu scriitorul Lucian Dan Teodorovici. ”Mustața lui Dali și alte culori”, amenajată în spațiul Auditorium de la etajul patru, ea este un omagiu adus artistului și vorbește, după cum spune Aftene, despre puterea artei de a inventa realitatea. Această expoziție este deschisă până pe 14 ianuarie 2024.

Nou sezon expozițional la MNAC -FELIX AFTENE
Photo CreditLike5.ro

Articole similare