FeaturesWoody Allen, în 5 lungmetraje

Woody Allen, în 5 lungmetraje

Like5 a ales cinci lungmetraje din cinci decenii de carieră a lui Woody Allen, producții aclamate care i-au adus numeroase premii

Woody Allen, prolific și controversat cineast, se pregătește să lanseze în aprilie, în regim VOD și în cinematografele americane, cel de-al 50-lea lungmetraj regizat, ”Coup de Chance”, producție Franța – Marea Britanie, care a avut premiera în afara competiției Festivalului de la Veneția din 2023. Este posibil ca acesta să fie și ultimul film al lui, după cum mărturisea într-un interviu acordat anul trecut revistei Variety.

În așteptarea lungmetrajului, propunem cinci filme care ar trebui vizionate de orice cinefil.

TAKE THE MONEY AND RUN (1969)

”Take the Money and Run” este al doilea film regizat de Woody Allen, care interpretează și rolul principal.

Virgil Starkwell, născut în mahalalele din Baltimore, va fi cunoscut de poliție sub cinci pseudonime înainte de a împlini 25 de ani. Un puști scund, cu un aspect fragil și ochelari cu rame groase, Virgil este timid și simpatic, are un IQ ridicat, dar are resentimente față de autoritate și se apucă de infracțiuni. La 18 ani, este singur și confuz. Incapabil să se concentreze la școală, a abandonat-o de mult timp.

În ciuda inteligenței sale și a vocabularului peste medie, nu găsește locuri de muncă. Așa că, folosindu-se de un pistol de jucărie, jefuiește o mașină blindată și pleacă cu un sac de monede de 25 de cenți care se împrăștie pe toată strada pe care o străbate. Asta îl duce la închisoarea de stat, o instituție anarhică și prost condusă, pe care Virgil se hotărăște să o părăsească cât mai repede.

Comedia scrisă împreună cu Mickey Rose i-a adus o nominalizare la premiile acordate de Sindicatul scenariștilor americani.

Woody Allen, în 5 lungmetraje

ANNIE HALL (1977)

”Annie Hall”, lungmetraj de referință în cinematografia mondială, a fost recompensat cu patru trofee Oscar în absențța creatorului său – cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal (Diane Keaton) și cel mai bun scenariu (Woody Allen și Marshall Brickman).

Alvy Singer, un comediant evreu divorțat, reflectează asupra relației lui cu fosta iubită Annie Hall, o cântăreață aspirantă la un club de noapte, care s-a încheiat brusc, la fel ca și precedentele sale căsnicii.

Woody Allen, în 5 lungmetraje

HANNAH AND HER SISTERS (1986)

Trei surori, caractere diferite – interpretate de Mia Farrow, Barbara Hershey și Diane Wiest – sunt în centrul ”Hannah and Her Sisters”.

Între două zile ale Recunoștinței, la doi ani distanță, soțul lui Hannah se îndrăgostește de cumnata Lee, în timp ce fostul ei soț, ipohondru, își reia relația cu sora ei, Holly.

”Hannah and Her Sisters” a fost, mulți ani, cel mai mare succes de box office al lui Allen, cu încasări de 40 de milioane de dolari în America de Nord. Filmul a câștigat premii Oscar pentru cel mai bun scenariu original, cel mai bun actor în rol secundar (Michael Caine) și cea mai bună actriță în rol secundar (Diane Wiest).

Woody Allen, în 5 lungmetraje

HUSBANDS AND WIVES (1992)

”Husbands and Wives” este un alt film în care Allen analizează propriile relații. Când cei mai buni prieteni ai lor anunță că se despart, un profesor și soția lui încep să descopere defectele din propria căsnicie.

Distribuția e alcătuită din Woody Allen, Mia Farrow, Sydney Pollack, Judy Davis, Lysette Anthony, Juliette Lewis, Liam Neeson și Blythe Danner. A fost ultimul dintre cele 13 filme la care Allen a lucrat cu Farrow și a fost lansat după ce parteneriatul lor romantic s-a încheiat.

Lungmetrajul a primit două nominalizări la Oscar – pentru scenariul scris de Allen și interpretarea în rol secundar a lui Judy Davis.

Woody Allen, în 5 lungmetraje

BLUE JASMINE (2013)

Blue Jasmine”, dramă cu Cate Blanchett în rol principal, spune povestea unei bogătașe din Manhattan care trece prin vremuri grele și trebuie să se mute în apartamentul surorii ei din clasa muncitoare în San Francisco. Profund tulburată și în faza de negare, ajunge pe Coasta de Vest pentru a se impune surorii ei.

Distribuția este completată de Sally Hawkins, Alec Baldwin și Peter Sarsgaard. Pentru interpretarea ei, Cate Blanchett a câștigat premii Globul de Aur, BAFTA și SAG, precum și trofeul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal, iar Hawkins și Allen au fost nominalizați de Academia americană de film pentru cea mai bună actriță în rol secundar, respectiv scenariu original. Lungmetrajul a fost și un succes de box-office, obținând 99,1 milioane de dolari la nivel mondial, la un buget de 18 milioane de dolari.

Woody Allen, în 5 lungmetraje

Articole similare