Give me 5Vrei să trăiești sănătos? Hai să vezi "Club Zero" în cinema!

Vrei să trăiești sănătos? Hai să vezi “Club Zero” în cinema!

“Club Zero” este o satiră tragi-comică despre adolescenți convinși că salvează planeta mâncând sănătos.

Comedia neagră “Club Zero” semnată de regizoarea austriacă Jessica Hausner, intrată în cursa pentru Palme d’Or în 2023, dezvăluie cu ironie și sarcasm capcanele responsabilităților parentale și educaționale. Personajele sunt adolescenți ușor de manipulat, elevi ai unei școli private, care devin adepții clubului exclusivist instaurat de domnișoara Novak prin cursul ei de alimentație conștientă și viață sănătoasă. “Club Zero” are premiera în cinematografele din România pe 8 martie, distribuit de Independența Film, iar programul proiecțiilor e disponibil aici. Like5.ro îți dă 5 motive să descoperi secretele “Club Zero”. 

EXPERIENȚA REGIZOAREI

Scenariul scris de Jessica Hausner și Géraldine Bajard are la bază experiența regizoarei din anii ’80 în cadrul internatului catolic unde a studiat și unde mâncatul puțin era considerat o virtute. “Club Zero” tratează subtil și mult mai acid derapajele părinților din zilele noastre care deleagă responsabilitatea creșterii copiilor spre alte persoane, stârnind astfel nu doar o teamă generală de a pierde controlul asupra lor, ci mai ales alienarea acestora și capcanele în care ajung să se refugieze. 

VIAȚA SĂNĂTOASĂ SUB PRESIUNE

Critica regizoarei asupra a ceea ce înseamnă alimentația sănătoasă în zilele noastre este evidentă prin intermediul unui guru închipuit. Proaspăt angajată de directoarea școlii, carismatica profesoară Novak își comercializează brandul de ceaiuri sănătoase și stârnește furori prin organizarea ineditului curs de alimentație conștientă. De la meditație, gândire concentrată, reducerea risipei și a manierei în care integrează în alimentație ingredientele procesate, profesoara Novak are un efect hipnotic asupra a 5 elevi din școală și virează într-un periculos fanatism, sesizat prea târziu de cei din jur. 

PROBLEME ADOLESCENTINE

Vulnerabilitatea adolescenților cu propriul corp se resimte profund în fiecare personaj din “Club Zero”. Experimentează presiunea perpetuă, iar capcanele sunt la fiecare pas atunci când părinții se folosesc de resursele financiare pentru a fi salvatorii situației, nicidecum de emoție și empatie. Apartenența personajelor la grupul închegat sub forma unei secte le confirmă sensul. Într-un sistem bazat pe merite și succes cu orice preț, care te obligă să muncești din ce în ce mai mult, “eșecul părinților este unul sistematic” declară regizoarea Jessica Hausner. 

DISTRIBUȚIE INTERNAȚIONALĂ

“Club Zero” aduce în prim-plan un amestec de tipologii actoricești: de la australianca Mia Wasikowska (“Alice in Wonderland”, “The Kids Are All Right”) în rolul profesoarei care vrăjește adolescenții cu filosofia ei până la daneza Sidse Babett Knudsen (“Westworld”, “Borgen”), egipteanul Amir El-Masry (varianta tânără a lui Mohamed Fayed din “The Crown”, cunoscut și pentru “Star Wars: The Rise of Skywalker”), franțuzoaica Elsa Zylberstein și, spre surprinderea tuturor, debutul unui adolescent român, Andrei Hozoc, într-un rol secundar. Aflat la studii în Marea Britanie, Andrei s-a prezentat la casting la recomandarea profesoarei lui. “Am făcut un pariu pe 5 lire cu un prieten că o să am un rol în acest film.” a declarat tânărul. 

COLOANA SONORĂ, UN MIX DE MAGNETISM ȘI DISTORSIUNE

Coloana sonoră originală a filmului se integrează de minune în tot conceptul “Club Zero”. Caracterizarea temeinică a profesoarei dovedește un magnetism extraordinar în atragerea în universul ei a elevilor, dar și a publicului. O muzică ritualică care crește treptat, cu accente psihedelice și contrastante. Fără un stil căutat și fără a fi perfectă, muzica semnată de Markus Binder (aflat la a 2-a colaborare cu Jessica Hausner după “Little Joe”) completează perfect realitatea distorsionată a poveștii și a primit distincția Academiei Europene de Film în 2023 (cea mai bună coloană sonoră originală). 

Photo CreditIndependența Film

Articole similare