Vila Șipot din Sinaia, locul în care au locuit și lucrat cei patru arhitecți ai domeniului Peleș, este renovată și va fi redeschisă oficial în primăvara lui 2024, într-o formă fidelă originalului, cu cele mai multe elemente recondiționate, cu finisaje și utilități moderne.
CASA ARHITECȚILOR PELEȘULUI
Imobilul proiectat în 1900 de Karel Liman, arhitectul ceh al Casei Regale, i-a servit drept locuință și atelier pe perioada activităților de proiectare a extinderii și amenajării Castelului Peleș, pe care l-a adus, la începutul secolului trecut, la forma pe care o cunoaștem astăzi.
Conform documentelor istorice, însuși regele Carol I făcea vizite dese la biroul de arhitectură pentru a supraveghea proiectarea și punerea în operă a cerințelor sale.
Aici au lucrat și arhitecții Johannes Schulz, André Lecomte du Noüy și Wilhelm von Doderer, care au contribuit la edificarea domeniului.
GALERIA ARHITECȚILOR
Cele trei niveluri ale clădirii sunt împărțite în spațiu expozițional, numit Galeria Arhitecților, la demisol, și câte patru camere pentru turiști dispuse pe fiecare dintre cele două niveluri, parter și mansardă.
Galeria va găzdui expoziții temporare și informații despre istoria imobilului, dar și un spațiu interactiv dedicat lui Karel Liman, unde se va afla și un panou virtual ce va facilita accesul la informații pentru vizitatori.
O atracție în galerie este și seria de vitralii cu portretele celor patru arhitecți, care au fost deja montate.
CAMERE ȘI SALOANE PENTRU TURIȘTI
Cele opt încăperi, unele cu alură de apartament, și două saloane dedicate turiștilor nu ocupă suprafețe mari, însă vor avea dotări complete.
Priveliștea din oricare dintre ele ele spectaculoasă. Pe de o parte se află Piațeta Economat și Munții Baiului, pe de alta, faleza Peleșului, iar în față, Castelul Pelișor.
Parchetul și vitraliile întregii case au fost și ele recondiționate. Ochiurile din plumb au fost reintegrate foilor din sticlă și montate în ramele originale.
FALEZA PELEȘULUI
Vila este amplasată pe valea pârâului Peleș și constituie, împreună cu calea de acces către Castelul Pelișor, latura de vest a domeniului de la Sinaia, lângă Economat.
Faleza, piațeta și terenul din spatele vilei sunt în curs de reamenajare, cu plantări și readucerea cursului apei la traseul original.
RENOVARE FĂCUTĂ DE SPECIALIȘTI ATESTAȚI
Renovarea vilei – începută în 2022, proiect derulat de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș – a fost făcută de o echipă condusă de arhitecta Elena Iordache, cu meșteri și specialiști atestați de Ministerul Culturii pentru astfel de lucrări la clădiri de patrimoniu.
Valoarea investiției, în urma unor donații private, este mai mare de jumătate de milion de euro. Acesta este cel mai important demers de conservare, restaurare și dezvoltare a patrimoniului istoric, arhitectural și natural al Domeniului Regal Sinaia din ultimii 60 de ani.