Going outVertiges, o nouă ediție a Festivalului Filmului Francez

Vertiges, o nouă ediție a Festivalului Filmului Francez

Festivalul face parte din seria de evenimente dedicate centenarului Institutului Francez din România.

”Vertiges” este cea de-a 28-a ediție a Festivalului Filmului Francez care va avea loc între 21 și 31 martie la București și în alte 12 orașe din țară. Evenimentul marchează împlinirea a o sută de ani de la înființarea Institutului Francez în România.

Festivalul va avea loc la București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

27 FILME ÎN FESTIVAL

Tema generală a Festivalului Filmului Francez în acest an este Vertiges – vertijul și variațiile sale în cinema. Epoca noastră este marcată de schimbare, de o accelerare continuă și de o pierdere a echilibrului, semne specifice vertijului. Publicul este invitat să pătrundă într-un program care își manifestă susținerea pentru cinematografia de gen, în special, și celebrează propunerile cinematografice alternative și provocatoare.

Julien Chiappone-Lucchesi, directorul general al Institutului Francez din România, spune: ”Cele 27 de filme din festival vor fi proiectate în cinematograful nostru, Elvire Popesco, și, în funcție de posibilitățile de programare, în alte douăsprezece orașe din România, grație partenerilor noștri extraordinari. În anul centenarului nostru, ne reînnoim și oferim publicului român, în toată diversitatea sa, toate motivele de a continua să ne urmărească, așa cum a făcut-o, cu fidelitate, încă de la începutul festivalului. Subliniez că festivalul își consolidează anul acesta secțiunea de industrie dedicată profesioniștilor din domeniu”.

FILME FRANCEZE DE GEN

Una dintre noutățile festivalului este secțiunea Mauvais genres, ce cuprinde o selecție de filme franceze de gen (films de genre). În cadrul ei, publicul va putea viziona ”Vincent doit mourir”, de Stéphan Castang. Acest prim film, selectat în Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes din 2023, spune povestea unui bărbat, Vincent, care este atacat în mod repetat și fără motiv de persoane care încearcă să îl ucidă.

Tot în această secțiune va fi prezentat și filmul de animație SF ”Mars Express”, de Jérémie Périn, o poveste polițistă care se petrece pe Pământ și pe Marte, într-un viitor în care oamenii sunt înlocuiți de roboți – ”un bun omagiu adus filmului noir, amestecat cu cyberpunk, o adevărată plăcere”, după cum nota Screen International.

FILME ÎN REALITATE VIRTUALĂ

Festivalul diversifică experiențele și anul acesta găzduiește, în premieră, o sesiune de filme în realitate virtuală, organizată în parteneriat cu CINETic. Este vorba despre cinci filme pe teme, format și interactivittate diverse. Filmele din programul VR sunt recomandate publicului cu vârste de peste 12 ani.

FILMELE ANULUI

Secțiunea Panorama va prezenta cele mai importante titluri franceze recente, filme care s-au bucurat de un mare succes de public și critică. Vor fi proiectate ”Le Règne Animal”, de Thomas Cailley, prezentat în 2023 în deschiderea secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes.

Filmul, pentru care au fost vândute mai mult de 1 milion de bilete în Franța și a primit 12 nominalizări la premiile César, spune povestea unui tată și a unui fiu, interpretați de Romain Duris, respectiv Paul Kircher, care se luptă să supraviețuiască într-o lume în care tot mai mulți oameni sunt transformați în animale. În această secțiune va fi prezentat și filmul ”Une Année Difficile”, de Eric Toledano și Olivier Nakache, la rândul său un mare succes de public.

Această comedie povestește cum Albert și Bruno, interpretați de Pio Marmaï și Jonathan Cohen se alătură fără convingere unei mișcări ecologiste. Publicul va putea vedea și ”La Bête” al lui Bertrand Bonello, ”un vis vast și tulburător despre viitor și trecut“ (The Guardian), selectat în competiție la Festivalul de Film de la Veneția. Lungmetrajul spune povestea lui Gabrielle, interpretată de Léa Seydoux, care trăiește într-o lume din viitor dominată de inteligența artificială, în care emoțiile umane sunt considerate o amenințare. De aceea, Gabrielle trebuie să își purifice ADN-ul, întorcându-se în viețile sale anterioare, unde îl găsește pe Louis, marea ei iubire.

COMPETIȚII ÎN FESTIVAL

Competiția tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filmele de debut ale tinerilor regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului, o bursă de 1.000 euro oferită de Institutul Francez din România.

Din competiția acestei ediții fac parte: ”Rien à perdre”, de Delphine Deloget, selecționat pentru Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2023, în care Virginie Efira interpretează personajul unei mame care trebuie să se confrunte cu aparatul administrativ și juridic, ”Chien de la Casse”, regizat de Jean-Baptiste Durand, nominalizat pentru cel mai bun film la premiile César și câștigător al Premiului publicului la Angers, ”Paula”, în regia Angelei Ottobah, și ”Àma Gloria”, semnat de Marie Amachoukeli – o dramă emoționantă despre legătura specială dintre o tânără franțuzoaică și dădaca ei.

Competiția tinerelor talente – scurtmetraj prezintă publicului român cinci scurtmetraje ale unor tineri cineaști care au cucerit inimile publicului festivalurilor din Franța. Un juriu format din tineri critici de film va selecta câștigătorul competiției. Premiul constă într-un sejur la Résidence de Poche a Institutului Francez din România la București, un cadru în care cineastul câștigător va putea să dezvolte un proiect de lungmetraj.

Articole similare