FeaturesVânătoarea de comori din Ekebergparken 

Vânătoarea de comori din Ekebergparken 

Oslo este un loc cu totul special când vine vorba de opere de artă.

Sunt la tot pasul: pe străzi pietonale, în parcurile centrale, în zone de promenadă sau pe clădiri. Le descoperi străbătând orașul sau împrejurimile. Una dintre cele mai inedite experiențe este cu siguranță Ekebergparken. Aflat la 30 de minute de mers pe jos din centru, este locul care găzduiește o colecție impresionantă de 45 de sculpturi și instalații semnate artiști renumiți. Maniera în care trebuie să le descoperi este un veritabil treasure hunt: vei străbate parcul în sus și în jos pentru a te intersecta cu Salvador Dali, Auguste Rodin, Pierre-Auguste Monet, Damien Hirst, Marina Abramovic, Paul McCarthy și Jaume Plensa. Recomandăm cinci cele mai frumoase integrări în inima Ekebergparken:

THE COUPLE (LOUISE BOURGEOIS) 2003

Cuplul realizat de Louise Bourgeois plutește între ramurile copacilor. E purtat de vânt, din inerție. Sculptura semnată de artista franco-americană este un omagiu adus iubirii, celor care pot rămâne împreună pe tot parcursul vieții, la bine și la greu. Opera artistei are un profund sens autobiografic, punctează relațiile sale de familie și variază în formă, materiale sau scară. 

WALKING WOMAN (SEAN HENRY) 2010

Statuia lui Sean Henry se încorporează de minune în parc. Femeia pare a păși cu un scop anume, sigură, stăpână pe ea. Tehnica de realizare a sculptorului britanic o face atât de prezentă și vie: mai întâi, pornește de la o figură de lut pe care o toarnă în bronz, apoi o pictează. E manifestul artistului de sensibiliza privitorii față de artă și integrarea ei în natură. 

PATHFINDER #18700 OSLO (FUJIKO NAKAYA) 2016

Uneori, e nevoie de câteva secunde să înțelegi cât ești de norocos. Instalația celebrului Fujiko Nakaya pornește după un program bine stabilit în sezonul estival pentru doar 10 minute. Ne-am apropiat de locul cu pricina și a început magia. Nakaya este renumit pentru sculpturile de ceață și nori la prestigioase muzee și evenimente din lume, de la Expo ’70 (Osaka), Muzeul Guggenheim din Bilbao, Tate Modern sau Centrul Pompidou. Titlul instalației indică codul international spre cea mai apropiată stație meteo. O instalație irepetabilă, care se transformă în fiecare secundă! Sezonul 2023 a început pe 11 aprilie și se încheie 15 octombrie, cu 3 ore de start în timpul săptămânii și 5 în timpul weekend-ului. 

REFLECTIONS (GUY BUSEYNE) 2016

Fragila sculptură semnată de belgianul Buseyne este un omagiu adus “Gânditorului” lui Rodin. Așezată lângă cutia de nisip la locul de joacă al copiilor, e o micuță bijuterie imposibil de ratat, în ciuda dimensiunii. Orice vizitator al parcului va poposi câteva minute lângă ea iar la apusul soarelui devine întruchiparea tăcută a liniștii, admiră natura într-un mod simplu și pur. 

DILEMMA (ELMGREEN & DRAGSET) 2017

E prima fotografie pe care o vezi asociată cu parcul la un minim research online. Probabil cea mai căutată sculptură din parc e semnată de duo-ul danez-norvegian Elmgreen & Dragset. Cei doi artiști sunt renumiți pentru mesajul instalațiilor și performance-urilor: sunt acizi, critică sistemul istituțional și provoacă publicul. “Dilema” este o metaforă a maturizării și a saltului în lumea adulților, precum și provocarea de a-și asuma riscuri, de a se ridica la nivelul așteptărilor, oricât de sus ar fi ele.

Photo CreditLike 5 Team

Articole similare