EntertainmentUnul dintre cei mai influenți creatori de anime, la Animest 18

Unul dintre cei mai influenți creatori de anime, la Animest 18

Regizorul Keiichi Hara, unul dintre cei mai apreciați artiști japonezi ai momentului, vine în România la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Animest (6 - 15 octombrie).

Nume de referință în lumea filmelor anime, autorul va dialoga cu publicul la proiecțiile din retrospectiva pe care festivalul i-o dedică anul acesta și va susține un masterclass în cadrul căruia va împărtăși secrete din culisele proiectelor care i-au adus renumele internațional.

ZIUA CULTURII JAPONEZE

Regizorul va veni la București însoțit de Miho Maruo, care semnează scenariile tuturor filmelor sale de succes. Astfel, Animest va dedica ziua de duminică, 8 octombrie, culturii japoneze, oferind publicului un eveniment special la Cinemateca Eforie, în colaborare cu IZANAGI – Japanese Film Festival.

KEIICHI HARA, DE LA PUBLICITATE LA FILM

Înainte de a deveni unul dintre cei mai influenți creatori de anime, Keiichi Hara a lucrat în publicitate și mai apoi în televiziune. Imediat după ce a absolvit Tokyo Designer Gakuin College, a obținut o slujbă într-un studio de producție, ajungând în scurt timp să facă parte din echipele de creație ale unor seriale animate de televiziune foarte populare în Japonia. Printre cele mai cunoscute se numără producții-fenomen precum ”Doraemon”, pentru care a regizat șanse episoade, și ”Crayon Shin-chan”, pentru care a scris și regizat mai multe episoade, între 1993 și 2005. Unele dintre ele i-au adus numeroase premii în Japonia.

CONȘTIENTIZARE PRIVITOR LA DEPRESIA ÎN RÂNDUL ADOLESCENȚILOR

Primul său film ca regizor independent a fost ”Summer Days with Coo” (2007), foarte bine primit în Japonia, iar primele distincții la Festivalul de la Annecy, care i-au asigurat poziția pe lista celor mai urmăriți creatori de anime din întreaga lume, au venit în 2011, odată cu ”Colorful”. Filmul marchează un moment important în discursul artistic al regizorului, care declară adesea că își folosește talentul pentru a atrage atenția asupra neglijenței cu care autoritățile tratează depresia de care suferă tot mai mulți adolescenți din Japonia.

În 2015, Keiichi Hara s-a întors în competiția Annecy cu lungmetrajul ”Miss Hokusai”. Filmul prezintă viața și opera inconfundabilului pictor japonez Katsushika Hokusai – creatorul ”Marelui val de la Kanagawa” – prin ochii fiicei sale.

KEIICHI HARA, ÎN COMPETIȚIA ANIMEST

Cea mai recentă operă semnată de Keiichi Hara este inclusă anul acesta în competiția internațională de lungmetraj la Animest. În ”Lonely Castle in the Mirror”, proiectat în prezența autorului pe 9 octombrie, la Cinemateca Eforie, șase adolescenți evadează din realitățile lor gri prin intermediul oglinzilor din camerele lor. Toate devin portaluri către un castel fermecat, unde aventura e pe cale să înceapă.

Despre lucrurile care îl inspiră, despre industria anime și despre cum este ea privită în contextul cinematografiei mondiale, dar și despre parcursul său profesional, regizorul Keiichi Hara va povesti în cadrul unul masterclass programat pe 8 octombrie, de la ora 16:00, la Institutul Cervantes.

În festival vor fi proiectate și ”Miss Hokusai”, pe 7 octombrie, de la ora 21:00, la Cinemateca Eforie. Tot acolo, în următoarea zi, de la aceeași oră, va putea fi vizionat ”The Wonderland” (2019), aventura inițiatică a unei adolescente care accesează o lume fantastică pe care i se dă șansa să o salveze. Filmul continuă să exploreze fascinația regizorului pentru lumea supranaturalului, prezentă în cea mai mare parte a operei sale.

ATELIERE ȘI PROIECȚIE SPECIALĂ

După întâlnirea cu Keiichi Hara, admiratorii culturii japoneze sunt invitați să se alăture sărbătorii puse la cale în parteneriat cu IZANAGI – Japanese Film Festival. În foaierul cinematografului Eforie vor avea loc ateliere, prezentări și degustări, iar de la ora 19:00 va rula pe marele ecran ”The Tunnel to Summer, the Exit of Goodbyes”, cea mai recentă creație a regizorului Tomohisa Taguchi, distinsă anul acesta cu Premiul Paul Grimault la Annecy. Povestea urmărește aventurile a doi adolescenți care descoperă un tunel magic, la capătul căruia orice dorință poate fi îndeplinită, cu prețul unor ani din viață.

Programul și biletele Animest.18 vor fi disponibile pe platforma Eventbook.

Photo CreditAnimest

Articole similare