FeaturesUniversul lui Denis Villeneuve în 5 filme

Universul lui Denis Villeneuve în 5 filme

Cel mai recent titlu din filmografia lui Denis Villeneuve, “Dune: Part Two”, este cea mai așteptată premieră a anului, programată pe 1 martie.

Universul lui Denis Villeneuve se concentrează pe lumi întunecate. Violența, fie ea moștenită, fie acumulată, are greutate în filmele sale, iar personajele lui ating momente critice când convingerile le sunt spulberate și debutează o criză a identității. 

Iubitor de provocări creative, pasionat de science-fiction, fascinat de evoluția umană, Denis Villeneuve a debutat ca documentarist, a semnat filme arthouse și a virat spre blockbustere apreciate la nivel mondial. Filmografia sa este construită temeinic, filmele sunt așezate precum cărămizile unei construcții stabile: “Blade Runner 2049” și “Arrival” au făcut posibilă experiența “Dune: Part One”. Like5.ro vine cu o selecție a 5 filme din universul lui Denis Villeneuve:

INCENDIES (2010)

Ficțiune profund ancorată în realitatea Libanului și a Războiului Civil (1975-1990), inspirată din piesa lui Wajdi Mouawad, “Incendies” propune reexaminarea trecutului și a traumelor moștenite. Moartea mamei generează situații neașteptate pentru gemenii Jeanne și Simon: să își caute tatăl, pe care îl credeau mort, dar și fratele, despre a cărui existență nu aveau habar.

Fără a numi țara din Orientul Mijlociu în care se va aventura Jeanne, Villeneuve semnează un film puternic, șocant, profund emoțional. Un fir epic hipnotizant scoate la iveală secrete, legături de familie, un trecut istoric dureros atât la nivel personal, cât și colectiv. Nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin, premiat la festivalurile de film de la Veneția, Palm Springs, Rotterdam, Toronto, Valladolid, Varșovia, “Incendies” rămâne un reper al filmografiei lui Villeneuve. 

PRISONERS (2013)

Povestea tatălui protector (interpretat de Hugh Jackman) care își pierde fiica se dovedește a fi un thriller psihologic apăsător. Sărbătorirea Thanksgiving Day la niște prieteni se transformă într-un coșmar atunci când fetița lui și cea mai bună prietenă a ei nu se mai întorc de la plimbare, când se constată că o rulotă stranie parcată în zonă e dispărută și ea. Denis Villeneuve se concentrează din nou pe traumele transmise de la părinți la copii. Scenariul lui Aaron Guzikowksi este excelent, iar regia lui Villeneuve încordează întreaga structură precum o menghină.

Hugh Jackman reușește un rol surprinzător: proiectează imaginea unui american dur, stâlpul unei familii al cărui univers este întors peste cap. Primul film în limba engleză semnat de Denis Villeneuve este intens și sumbru, cu o distribuție pe măsură: Jake Gyllenhaal, Viola Davis, Melissa Leo, Terrance Howard. “Prisoners” a fost inclus în 2013 în topul celor 10 titluri ale National Board of Review.

SICARIO (2015)

“Sicario” dezvăluie pas cu pas un univers dominat de elementele răului, o lume guvernată de traumă, suburbiile americane unde violența mocnește la fiecare pas. Brutalitatea unui cartel mexican de droguri se intersectează cu viclenia unui contractor, agenți FBI (Emily Blunt este unul dintre ei) care simt că pot face dreptate și un misterios consilier mexican (interpretat de Benicio del Toro) hotărăt să facă dreptate în felul lui. Un loc de joacă periculos devine terenul instabil al unui război fără reguli clare. Villeneuve reușește să surprindă amenințarea constantă a violenței, o lume de neînțeles atunci când vine vorba de gradul de atrocitate și lipsa ordinii. Filmul este disponibil pe Netflix.

BLADE RUNNER 2049 (2017) 

Premiat cu 2 trofee Oscar (pentru cea mai bună imagine – Roger Deakins și cele mai bune efecte speciale), “Blade Runner 2049” este revenirea asupra filmului cult semnat de Ridley Scott în 1982 – “Blade Runner”, peliculă ce avea la bază esența umanității, relația dintre replicanți și oamenii care i-au creat, dar și exploatat. 35 de ani mai târziu după evenimentele celebrului titlu, un nou Blade Runner (interpretat de Ryan Gosling) își propune să facă lumină prin descoperirea unui secret bine îngropat.

Cu un scenariu scris de Michael Greene, Philip K. Dick și Hampton Fancher (autorul filmului original al lui Ridley Scott), Denis Villeneuve reușește să cucerească noile generații de spectatori printr-un film profund filosofic și spectaculos vizual. Muzica lui Hans Zimmer și a lui Benjamin Wallfisch conturează un peisaj sonor surprinzător. Distribuția e completată de Harrison Ford, Robin Wright, Ana de Armas. “Blade Runner 20249” este disponibil pe RakutenTV

DUNE: PART ONE (2021)

Prima interacțiune a lui Denis Villeneuve cu universul lui Frank Herbert din “Dune” a fost în copilărie atunci când se contura visul de a face cinema. Atras de imensitatea deșertului explorată atât de profund (în mod bizar, de altfel, având în vedere originile lui Denis Villeneuve în înfrigurata Canada), “Dune: Part One” a fost gândit și realizat special pentru IMAX, considerat de regizor drept “viitorul cinematografiei”, menit să ofere o experiență completă. Spre dezamăgirea regizorului, titlul lansat în cinematografe în octombrie 2021 a fost disponibil pe HBO Max în aceeași zi în Statele Unite: “ca și cum ai conduce o barcă de viteză într-o cadă de baie sau ai încerca să folosești o motocicletă pe alee.

Nu voi recomanda vizionarea acestui film pe un ecran mic.” declara Villeneuve. Lansarea în cinematografe a fost un succes de aproape 400 de milioane de dolari și o expunere mediatică impresionantă. În ajunul lansării “Dune: Part Two” așteptările cresc considerabil în privința confirmării producției celei de-a treia părți (adaptarea după “Dune Messiah” din 1969). Recent însă, Villeneuve a declarat faptul că așteaptă o revelație legată de încheierea trilogiei. 

Articole similare