Entertainment”Un viitor luminos” al lui Nanni Moretti, comedie ce critică platformele de...

”Un viitor luminos” al lui Nanni Moretti, comedie ce critică platformele de streaming și apără cinemaul

Cel mai nou film semnat de Nanni Moretti poate fi vizionat în cinematografele românești începând cu 2 februarie

”Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire”, al 30-a film regizat de Nanni Moretti, aduce în discuție modul în care platformele de streaming realizează filme și apără ideea de cinema, cu toate implicațiile.

NANNI MORETTI, REALIZATOR ȘI PROTAGONIST

Nanni Moretti a scris, regizat și produs această comedie și, mai mult, interpretează rolul principal. El este Giovanni, un cunoscut regizor italian, care lucrează la un film politic. Cum ar fi fost dacă… Italia ar fi fost comunistă? Pornind de la impactul pe care l-a avut asupra Partidului Comunist Italian invazia URSS în Ungaria în 1956, el pune în prim plan toate principiile de bază ale cinematografiei.

Filmul este prezentat ca o amuzantă scrisoare de dragoste a regizorului Nanni Moretti pentru cinematografie în epoca giganților de streaming.

SINOPSIS

Autor de modă veche, între căsnicia aflată în criză, cu un producător în pragul falimentului și copleșit de schimbările rapide din industria filmului, totul pare să fie împotriva lui Giovanni. Pe marginea prăpastiei, el trebuie să reconsidere modul de a face filme dacă vrea să aibă în continuare succes.
El caută sens în filmele pe care le face, în dragoste și în politică.

DISTRIBUȚIE

Din distribuția filmului, selectat în cursa pentru Palme d’Or la Cannes 2023, fac parte Margherita Buy, care a colaborat cu Moretti și la filmele ”Tre piani” și ”Mia madre”, Silvio Orlando, cunoscut publicului din serialele ”The Young Pope” și ”The New Pope” și care a jucat și în ”La stanza del figlio”, filmul care i-a adus lui Moretti trofeul Palme d’Or la Cannes 2001, și Mathieu Amalric, celebru pentru rolurile din ”Quantum of Solace” și ”The Grand Budapest Hotel”.

CE SPUNE NANNI MORETTI

”Este un film despre cinema. Povestea unui cineast a cărui viață a fost mereu punctată de cinema, iar filmele sale l-au însoțit dintotdeauna. Giovanni realizează un film cu acțiunea setată în 1956, în timpul invaziei sovietice a Ungariei. Crede ferm în acest proiect: este convins că este necesar să se spună povestea Partidului Comunist Italian din acea perioadă și cum a ratat șansa de a se desprinde de Uniunea Sovietică pentru a urma o cale independentă.

Dar astăzi, nimeni nu își amintește de aceste evenimente, lumea s-a schimbat și, odată cu ea, modul în care se fac filmele”, explică regizorul Nanni Moretti, care în anii 1970 a făcut parte din liga de tineret a Partidului Comunist Italian. „Chiar dacă lumea din jurul lui este din ce în ce mai dificil de descifrat și acceptat, Giovanni nu vrea să cedeze în fața unei realități dezamăgitoare. Și, mai presus de toate, nu vrea să renunțe la visul de a putea schimba această realitate. Iar dacă viața și istoria nu-i permit asta, atunci cinemaul, cu forța și energia sa contagioase, transformă realitatea și face posibile visele”.

NANNI MORETTI ÎN CINCI FILME

Nanni Moretti (n. 1953, Giovanni Moretti) a debutat în film cu ”Ecce Bombo” (1978), care a fost și primul său succes la nivel național și este încă un film-cult pentru mulți italieni. Este cunoscut pentru lungmetraje ca ”Sogni d’oro” (1981), premiat la Veneția, ”La messa e finita” (1985), premiat la Berlinală, ”Caro Diario” (1994) și ”La stanza del figlio” (2001), premiate la Cannes.

Photo CreditIndependența Film

Articole similare