Going outUn muzeu dedicat jocurilor video, în București   

Un muzeu dedicat jocurilor video, în București   

Video Games Museum va fi inaugurat la finalul acestui an într-un spațiu ce urmează să fie anunțat.

Un muzeu dedicat jocurilor video, curatoriat de Andreas Lange, fondatorul celebrului ComputerSpieleMuseum din Berlin, va fi deschis la București. Acesta este un proiect al Asociației Arhivelor și Proiectelor de Conservare a Jocurilor Video (AAPCJV), cu sprijinul Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) și susținut din donații private.

EVIDENȚIEREA PATRIMONIULUI JOCURILOR VIDEO

Video Games Museum / Muzeul Jocurilor Video își propune să păstreze și să evidențieze patrimoniul jocurilor video românești și universale ca fenomen cultural ce a influențat generații întregi de la începuturile sale.

Andreas Lange, curatorul celui mai mare muzeu de jocuri video din Europa, se va ocupa de aripa universală a muzeului.

Muzeul va sublinia contribuțiile semnificative ale dezvoltatorilor români la industria globală a jocurilor video, prin aripa dedicată jocurilor create în România.

ISTORIA JOCURILOR VIDEO

Video Games Museum va oferi vizitatorilor o călătorie prin istoria jocurilor video, prezentând evoluția acestora de la simpli pixeli la universuri complexe.

Expozițiile vor include o gamă largă de artefacte, inclusiv console de jocuri, software original, artă conceptuală și interviuri cu dezvoltatori, creând o experiență imersivă și educativă pentru toate vârstele.

PRIMUL JOC DEZVOLTAT ÎN ROMÂNIA

Printre jocurile prezente în muzeul, vizitatorii vor putea interacționa cu primul joc dezvoltat în România, Astro 64, în anul 1978, de către Viorel Darie pentru mașina de calcul Felix C-256.

Felix C 256 computer

JOCURILOR VIDEO, CA ELEMENTE FUNDAMENTALE ALE CULTURII CONTEMPORANE

Industria jocurilor video, care este preconizat că va însemna 200 de miliarde de dolari în 2024, depășește cu mult industria muzicală și pe cea cinematografică, iar expansiunea continuă.

”Romania merită să apară pe harta țărilor care au deja un muzeu dedicat gaming-ului. Nu numai prin moștenirea lăsată de pasionații și dezvoltatorii români de jocuri și hardware, dar mai ales pentru că există un interes crescut din partea brandurilor și a companiilor să se implice activ în lumea gaming-ului, pentru a accesa publicuri noi”, spune Vlad Popovici, expert in industria de gaming, veteran al industriei de publicitate și co-fondator AAPCJV.

Acest proiect, adaugă Adrian Ștefănoiu, co-fondator al AAPCJV, ”marchează recunoașterea jocurilor video ca elemente fundamentale ale culturii contemporane”. ele nu sunt doar o formă de divertisment, ci și o parte importantă a patrimoniului cultural, care influențează generații.

Muzeul Jocurilor Video va fi un spațiu unde pasionații de toate vârstele pot explora, învăța și găsi inspirație în istoria și arta jocurilor video.

NOSTALGIE ȘI INTERACTIVITATE

“E absolut normal să fii nostalgic și e în regulă să crezi că ești un personaj din jocuri video. Imaginați-vă o călătorie de la Pong la Mario, un Xbox, lângă un Tetris, care e vizavi de un Solitaire, unde două mișcări la stânga duc la Quake și unde, deasupra, este Prince of Persia văzut prin noul Apple Vision. Istoria interactivă a umanității în RGB, cu sute de console și mii de jocuri. Acesta va fi Video Games Museum”, explică Miloš Jovanović, director de creatie, co-fondator AAPCJV și gamer din anii 1970.

Articole similare