Going out”The Nutcracker and I” - muzică, dans și artă digitală, în premieră...

”The Nutcracker and I” – muzică, dans și artă digitală, în premieră românească

Pianista Alexandra Dariescu aduce la București spectacolul ”The Nutcracker and I", o co-producție Artexim, Teatrul Național de Operetă și Musical ”Ion Dacian” și Fundația Art Production.

Biletele pentru reprezentația din 19 decembrie 2023, programată la ora 18:00, la Teatrul Național de Operetă și Musical ”Ion Dacian”, pot fi cumpărate online, de pe ticketstore.ro, sau de la casele de bilete ale teatrului și a Sălii Dalles.

PRODUCȚIE VIZIONARĂ

Spectacolul abundă de elemente revoluționare, cu animații de ultimă oră, dans și efecte digitale.
”The Nutcracker and I” este o producție vizionară a Alexandrei Dariescu, care realizează o fuziune între muzica clasică, dansul și tehnologia de vârf pentru a crea o experiență unică și captivantă pentru toate vârstele.

LANSAT LA LONDRA

O combinație între muzica lui Ceaikovski și arta concertistică a Alexandrei Dariescu, spectacolul a avut premiera la Barbican Milton Court din Londra în decembrie 2017, ulterior fiind prezentat în Europa, Australia, China, Emirate și SUA.
Cu mai mult de 75 de reprezentații la nivel mondial, inclusiv în locuri prestigioase precum Wiener Konzerthaus, Philharmonie Luxembourg și Sydney City Recital Hall, povestea multimedia a Spărgătorului de nuci a impresionat peste 70.000 de oameni prin reprezentații live și printr-un audiobook recent lansat, narat de Blue Peter, prezentatoare BBC, și de Lindsey Russell, premiată cu BAFTA.

Spectacolul ”The Nutcracker and I”, de Alexandra Dariescu, a fost nominalizat la Premiile Opus Klassik din Germania în 2019, alături de proiecte semnate de personalități precum Daniel Barenboim, Lang Lang și Anne-Sophie Mutter.

Spectacolul ”The Nutcracker and I” - muzică, dans și artă digitală, în premieră românească

PENTRU UN PUBLIC TÂNĂR

Inspirată de un angajament personal de a atrage publicul mai tânăr și de a introduce muzica clasică unui nou public entuziast, Alexandra Dariescu preia rolul Clarei, ghidând audiența printr-o călătorie de la o fetiță la o pianistă de concert. Pe scenă, ea este însoțită de o balerină, a cărei mișcare este iluminată de animații digitale desenate manual, proiectate pe un ecran transparent.

REGIE ȘI COREGRAFIE

În regia lui Nick Hillel, cu direcția artistică și animație de Adam Smith, coregrafia semnată de Jenna Lee și cu participarea balerinei Imogen Ash, această producție promite să fie o sărbătoare vizuală și muzicală pentru publicul din România.

DESPRE ALEXANDRA DARIESCU

Alexandra Dariescu, creatoarea spectacolului ”The Nutcracker and I, s-a remarcat prin originalitate. A cântat, ca invitat, cu orchestre precum London Philharmonic Orchestra, toate orchestrele regale simfonice din Marea Britanie (RPO, RLPO, RNS, RNSO), Orchestre National de France, Oslo Philharmonic, Vienna Tonkunstler, Moscow Philharmonic și Sydney Symphony Orchestra, în timp ce printer dirijorii cu care a lucrat se numără Adam Fischer, Cristian Măcelaru, Alain Altinoglu, Fabien Gabel, Jun Märkl, Vasily Petrenko, Ryan Bancroft, James Gaffigan și JoAnn Falletta.

În sezonul 2023/24, Alexandra Dariescu participă la Festivalul Internațional ”George Enescu”, ediția a 26-a, și deschide sezonul la BBC Symphony Orchestra cu Sakari Oramo la Barbican Centre, oferind în Marea Britanie premiera ”Phantasie concertante” a Dorei Pejačević, urmată de un program integral Mozart la Royal Albert Hall cu Academy of St Martin in the Fields.

În America, Alexandra Dariescu debutează cu Indianapolis Symphony (Nadia Boulanger) și în Canada, cu Vancouver Symphony (Ravel G major), urmată de revenirea la Detroit Symphony pentru premiera mondială a noului concert pentru pian al lui James Lee III, ”Shades of Unbroken Dreams”, în onoarea a 60 de ani de la discursul lui Martin Luther King Jr. – „Am un vis” -, concertul, scris pentru Alexandra Dariescu, este o co-comisie alături de orchestrele BBC Philharmonic și Orlando Philharmonic, având premiera în Marea Britanie sub bagheta lui John Storgårds. Alte momente importante includ revenirea Alexandrei la Houston Symphony (Grieg) și debutul cu Copenhagen Philharmonic (Tchaikovsky 1), Philharmonisches Staatsorchester Mainz (Grieg), Trondheim Symphony (Clara Wieck Schumann) și Wuppertal Symphony Orchestra (Florence Price).

Alexandra Dariescu a lansat opt albume apreciate de critici, cel mai recent disc fiind înregistrat la casa de discuri Decca cu Angela Gheorghiu. Discografia include o trilogie de preludii integrale la Champs Hill Records (Chopin, Dutilleux, Shostakovich, Szymanowski, Messiaen, Faure și Lili Boulanger), precum și Concertul pentru pian nr. 1 al lui Ceaikovski cu Royal Philharmonic Orchestra/Darrell Ang (Signum Records), pe lângă cartea audio ”The Nutcracker and I”.

Mentorată de Sir András Schiff și Dame Imogen Cooper, Alexandra Dariescu a studiat cu Nelson Goerner, Alexander Melnikov, Dina Parakhina, Mark Ray, Mihaela Constantin și Cornelia Apostol și a fost laureata Academiei Festivalului Verbier in Elveția și câștigătoarea Premiul Femeile Viitorului din Marea Britanie la categoria Arte și Cultură. Dariescu deține numeroase distincții speciale, inclusiv Ambasadorul Cultural al României, Ordinul “Coroanei Române” în grad de Ofițer acordat de Familia Regală și Young European Leader, de către Friends of Europe. În 2020, Dariescu a primit Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler de la președintele României și a devenit membru asociat al Conservatorului Regal de Muzica Manchester, unde este profesor de pian din 2022.

Articole similare