Going outSoMe Festival, artă video în realitate augmentată

SoMe Festival, artă video în realitate augmentată

SoMe Festival invită la explorare urbană și experiențe imersive în București, între 22 septembrie și 12 octombrie.

În urma unui apel deschis, au fost selectate 33 de lucrări video și scurtmetraje, care vor putea fi văzute în tot atâtea locuri din București: universități, galerii de artă, artist run spaces, institute culturale, librării, muzee, cafenele și baruri.

ECOLOGIE, TEHNOLOGIE ȘI RELAȚII

Împărțite în trei categorii – mediu înconjurător, tehnologie și relații interumane -, cele 33 de lucrări de artă video din selecția oficială au fost alese de un juriu alcătuit din Sabina Suru, artistă multimedia, Suzana Dan, artistă vizuală și manager cultural, și Paul Dogioiu, videograf și manager cultural. Este vorba despre producții din țări ca Australia, Georgia, Germania, Spania, Rusia, Italia, Franța, Ucraina și România.

Lista lucrărilor și spațiile unde vor fi ele prezentate este disponibilă pe site-ul oficial al evenimentului.

START ȘI PREMII

Evenimentul de deschidere a SoMe Festival va avea loc pe 22 septembrie la C22 Cafeteria, de la ora 17:00, în timp ce Goethe-Institut București va găzdui festivitatea de închidere, pe 12 octombrie, în cadrul căreia juriul festivalului (Andrei Tudose – inițiator al proiectului, Marc Solomon – cronicar și Andrei Popov – director adjunct la Forumul Cultural Austriac) va acorda patru premii.

SoMe Festival este un proiect de generare a unui dialog transparent și exploratoriu între locuitorii Bucureștiului și comunitatea artistică națională și internațională, cu focus pe artă, știință și tehnologie.

CE SPUNE CURATORUL

”Filmele primite, sau lucrările video mai bine zis, au fost îmbucurător de diverse – de la filme despre grija tehnologică, la experiențe estetice emoționale și poetice și până la lucrări rezultate din cercetări amănunțite pe teme istorice, filosofice ori tehnologice. Circuitul festivalier se întinde în mare parte din București, de la institute culturale la muzee tehnice, de la galerii la artist run spaces, de la școli și librării până la săli de cățărat și spații de dans contemporan.

Fiecare locație găzduiește o lucrare video din cele 33, astfel SoMe deturnează experiența de festival de film înspre un treasure hunt self-curated în care pofta de cultură și dialog interuman devin motivație de explorare a habitatului urban pe care îl tranzităm nonșalant zi de zi”, spune Sabina Suru, curator al SoMe Festival și parte a echipei-nucleu a Asociației Culturale Marginal.

CUM POT FI VĂZUTE LUCRĂRILE

Lucrările video din SoMe Festival pot fi accesate în locurile în care acestea se găsesc prin intermediul unei aplicații mobile dezvoltate de Augmented Space Agency, exploratorii noilor teritorii aflate la convergența dintre real și virtual, a căror misiune este aceea de a descoperi noi soluții tehnologice inovativ-creative ce pot genera experiențe și conexiuni sustenabile între spațiul fizic și spațiul digital.

Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS.

ATELIERE PENTRU PUBLIC

Pe parcursul festivalului, pe lângă cele 33 de filme accesibile în 33 de locații din oraș, vor avea loc trei ateliere pentru public, la Atelierele Malmaison: 23 septembrie – Optică și oraș în mișcare, cu Sabina Suru; 30 și 1 septembrie – Ia parte la amintirea mea, cu Tudor Popa; 7 octombrie – Exerciții de observare, cu Mara Oglakci.

Articole similare