Going outRomanian Design Week 2024 – Reconectarea cu orașul

Romanian Design Week 2024 – Reconectarea cu orașul

Cea de-a 12-a ediție a festivalului de design are loc în perioada 24 mai – 2 iunie, la București.

Romanian Design Week va fi găzduit anul acesta de clădirea monument istoric în care s-a aflat cândva celebrul restaurant Cina. Sute de proiecte de arhitectură design interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar și design de produs vor fi prezentate aici. Biletele de acces la festival au fost puse în vânzare pe site-ul evenimentului (elevii, studenții și pensionarii au acces gratuit).

RECORD DE ÎNSCRIERI

Festivalul a înregistrat anul acesta un număr record de înscrieri pentru expoziția RDW. Au fost validate 670 de proiecte și alese, de curatori locali și internaționali, mai mult de 200 spre a fi prezentate la RDW 2024.

ARHIVĂ ONLINE

Proiectele validate reprezintă punctul de pornire pentru o arhivă online de bune practici în design și arhitectură – numită Community Vote – menită să contribuie la creșterea standardelor pieței, colecția de proiecte urmând să fie disponibilă permanent online, și în afara festivalului.

CURATORII EDIȚIEI

Curatori români și internaționali au făcut selecția finală a proiectelor ce vor forma expoziția cu proiecte de arhitectură, design și ilustrație din festival.

Arhitectură: Andrei Șerbănescu – partener fondator al ADNBA, Irene Pérez și Jaume Mayol – studioul TEd’A arquitectes,

Design de Produs: Alexander Manu – profesor OCAD University, strateg, consultant, autor și Matthias Hillner – profesor la Departamentul SCADpro din cadrul Colegiului de Artă și Design Savannah,

Design Interior: Bruno Andreșoiu – arhitect, jurnalist de arhitectură și Stella Nikolakaki – arhitect senior și asociat la UNStudio,

Design Vestimentar: Marian Pălie – filosof, masterand și doctorand la Universitatea Națională de Arte din București și Andrew Ibi – practician al modei, educator și co-fondator al BOLD,

Design Grafic: Raymond Bobar – designer grafic și de literă și James Goggin – grafician britanic/ australian și partener la Practise,

Ilustrație: Maria Surducan – ilustratoare, autoare de benzi desenate și scenaristă și Yuko Shimizu – ilustratoare japoneză multipremiată.

RDW EXHIBITION

Proiectele selectate vor fi prezentate în RDW Exhibition, între 24 mai și 2 iunie, în fostul restaurant Cina, lângă Ateneul Român. Expoziția reprezintă un spațiu de întâlnire și dialog între profesioniști, pasionați și publicul larg și oferă o oferă o imagine de ansamblu asupra proiectelor locale de actualitate.

UNLOCK THE CITY

Tema festivalului Romanian Design Week 2024 este ”Unlock the City”.

Ediția din 2024 a Romanian Design Week își propune să analizeze metodele prin care creativitatea și inovația pot modela orașele de mâine și să contribuie totodată la explorarea Bucureștiului și la descoperirea potențialului și a straturilor acestuia, a spațiilor creative din oraș și a organizațiilor sau proiectelor culturale care le animă și definesc.

Publicul e invitat să descopere specificul creativ al unor zone din oraș, să descopere proiecte de design inedite și abordări multisicplinare, dar și să contribuie la definirea unor spații de dialog, demonstrând astfel importanța proceselor de imaginare colectivă și de co-creare a unui oraș mai prietenos. 

Tema generală a festivalului RDW2024 dorește să contribuie la reconectarea bucureștenilor la oraș și mai ales la comunitățile acestuia, redescoperite de această dată din perspectiva potențialului industriilor creative locale.

Articole similare