FeaturesRoman Polanski, în 5 filme de referință

Roman Polanski, în 5 filme de referință

Controversatul cineast polonezo-francez este unul dintre cei mai apreciați realizatori de film din ultima jumătate de secol.

Roman Polanski, regizor, producător, scenarist și actor polonez născut la Paris, în 1933, a realizat filme în Polonia, Marea Britanie, Franța și SUA și este considerat unul dintre puținii cineaști cu adevărat internaționali. Premiat de marile festivaluri ale lumii, de Academia americană de film, precum și de cele europeană, franceză și spaniolă. Cariera îi este însă umbrită de mai multe acuzații de agresiune sexuală ce i-au fost aduse de-a lungul vieții. În 1977, în urma acuzațiilor și a unei condamnări pentru că a întreținut relații cu o minoră, Polanski s-a refugiat din Statele Unite în Europa, mai exact în Franța, continuându-și cariera până în prezent. Au urmat alte acuzații de agresiune la adresa lui, cineastul negându-le în totalitate.
Săptămâna aceasta, în Franța, a început un proces de defăimare intentat lui de actrița britanică Charlotte Lewis. După ce l-a acuzat că a agresat-o sexual în anii 1980, Polanski a spus că învinuirea este ”o minciună odioasă”.

Like5 a ales 5 filme realizate de Roman Polanski ce rămân referință în cinematografie.

ROSEMMARY’S BABY (1968)

”Rosemmary’s Baby”, scris de Roman Polanski în baza romanului omonim al lui Ira Levin, are în centru un tânăr cuplu care încearcă să aibă un copil se mută într-o veche clădire de apartamente din Central Park West, unde se trezesc înconjurați de vecini ciudați.

Mia Farrow și John Cassavetes joacă rolurile principale în filmul care a reprezentat piatra de hotar în cariera lui Polanski. Pentru rolul secundar interpretat, actrița Ruth Gordon a fost premiată cu un Glob de Aur și Oscar. Lungmetrajul a primit, între altele, două trofee David di Donatello, pentru regie și actriță în rol principal.

CHINATOWN (1974)

Un detectiv particular angajat pentru a demasca un adulter în Los Angeles-ul anilor 1930 se trezește prins într-o rețea de înșelăciune, corupție și crimă.

Jack Nicholson, Faye Dunaway și John Huston fac parte din distribuția filmului scris de Robert Towne. Dintre cele 11 nominalizări la Oscar, filmul s-a impus doar la categoria ”scenariu original”. La premiile acordate de Academia britanică de film, ”Chinatown” a câștigat la categoriile regie, actor în rol principal (Nicholson) și scenariu. Între altele, a câștigat patru Globuri de Aur, inclusiv pentru cel mai bun film dramatic, trofee din parte Producers Guild of America și Writers Guild of America.

TESS (1979)

”Tess”, adaptare a romanului ”Tess of the d’Urbervilles” scris de Thomas Hardy, îi are în distribuție pe Nastassja Kinski, Peter Firth și Leigh Lawson.

Lungmetrajul a fost recompensat cu trei trofee Oscar – imagine, scenografie și costume, un trofeu BAFTA, trei César, inclusiv pentru cel mai bun film, două Globuri de Aur – cel mai bun film străin și actriță emergentă, iar National Board of Review l-a clasat între cele mai bune filme ale anului.

THE PIANIST (2002)

Unul dintre cele mai aclamate filme din toate timpurile, ”The Pianist” a reprezentat un punct culminant și pentru Adrien Brody, care – la 29 de ani – a devenit cel mai tânăr actor premiat cu Oscar pentru rol principal.

Acțiunea dramei are loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Wladyslaw, aclamat muzician polonez, se confruntă cu diverse dificultăți, pierzând legătura cu familia sa. Pe măsură ce situația se înrăutățește, el se ascunde în ruinele Varșoviei pentru a supraviețui.

Scenariul scris de Ronald Harwood și Wladyslaw Szpilman a fost de asemenea recompensat cu Oscar, la fel și Roman Polanski. Producția a fost lansată la Cannes, unde a câștigat marele trofeu, Palme dOr, apoi a primit, între altele, două premii BAFTA, regie și cel mai bun film, șapte César, trofee Goya și David di Donatello, a fost premiată de Academia Europeană de Film pentru imagine și inclusă de National Board of Review între cele mai bune filme.

THE GHOST WRITER (2010)

”The Ghost Writer”, pe care Polanski l-a scris împreună cu Robert Harris, îi are pe Ewan McGregor, Pierce Brosnan și Olivia Williams în distribuie. Filmul spune povestea unui scriitor angajat să completeze, din umbră, memoriile unui fost prim-ministru britanic. În acest proces, el descoperă secrete care îi pun propria viață în pericol.
Lungmetrajul a fost lansat în competiția Festivalului de Film de la Berlin, a fost recompensat cu patru trofee César, iar Polanski a fost ales de Academia Europeană de Film regizorul anului, filmul obținând alte cinci trofee EFA. La rândul său, National Board of Review l-a clasat între cele mai bune filme independente din 2010, după ce, la Festivalul de la San Sebastián, a fost premiat de Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Photo CreditFocus Features

Articole similare