FeaturesRivalități notorii în industria filmului

Rivalități notorii în industria filmului

Actori, actrițe și cineaști s-au confruntat de-a lungul vremii în spatele camerelor de filmare, divergențele lor devenind notorii.

Like5 a ales cinci dintre cele mai cunoscute rivalități din industria filmului, conflicte care s-au făcut simțite uneori și în lumina reflectoarelor.

BETTE DAVIS – JOAN CRAWFORD

Bette Davis și Joan Crawford, două dintre cele mai titrate actrițe ale primei jumătăți de secol XX, au avut o relație tensionată care – influențată și de media acelor vremuri – este și astăzi în atenție. Și pentru că Ryan Murphy a transpus-o în miniseria ”Feud”, cu Susan Sarandon și Jessica Lange în rolurile celor două.

Davis era cunoscută pentru interpretarea unor personaje înflăcărate și pentru că avea această dispoziție și în spatele ecranului. Crawford a devenit celebră în romanțe și drame în perioada crizei.

Aversiunea extrem de mediatizată dintre Bette Davis și Joan Crawford a început, se pare, în 1933, când divorțul lui Crawford de primul ei soț, Douglas Fairbanks Jr., a dominat prima pagină a ziarelor. Lansat în aceeași zi, filmul “Ex-Lady” al lui Davis a fost considerat mai puțin demn de luat în seamă în comparație cu acea știre și nu a avut o performanță bună în box office.
Doi ani mai târziu, Davis s-a îndrăgostit de colegul ei din “Dangerous”, Franchot Tone, dar actorul s-a căsătorit cu Crawford. Actrițele s-au detestat reciproc decenii, încercând să se eclipseze. Același lucru s-a întâmplat și în timpul singurului lor proiect împreună – “What Ever Happened to Baby Jane?”, thriller psihologic din 1962. În cele din urmă, Davis și Crawford au dus această rivalitate în mormânt.

Bette Davis Joan Crawford What EHtBJ

MARILYN MONROE – JAYNE MANSFIELD

Marilyn Monroe era, la începutul anilor 1950, starul suprem, cu un corp de invidiat și statut de sex simbol. Avea concurență, însă, inclusiv pe Jayne Mansfield, o starletă în devenire, care a cunoscut în sfârșit succesul la mijlocul anilor ’50.

Deși o admira pe Monroe, aceasta din urmă se simțea insultată deoarece considera vulgar felul în care Mansfield o imita, declarând odată că ar lua măsuri legale dacă ar putea.

Marilyn Monroe Jayne Mansfield

FRANK SINATRA – MARLON BRANDO

Animozitatea dintre Frank Sinatra și Marlon Brando a început cu disprețul celui dintâi față de cel de-al doilea, chiar înainte ca aceștia să se întâlnească.

Sinatra era furios din mai multe motive. Inițial, a fost distribuit în rolul principal în filmul “On the Waterfront”, realizat de Elia Kazan în 1954, dar a fost concediat când regizorul a reușit să îl coopteze pe Brando, prima sa alegere. Apoi, vedeta a pierdut rolul Sky Masterson din “Guys and Dolls”, din nou în favoarea lui Brando. În schimb, Sinatra a ajuns să împartă ecranul cu acesta în rolul Nathan Detroit, al doilea ca importanță. Încă din prima zi, cei doi actori nu s-au înțeles pe platou, Sinatra respingând, se pare, cererea lui Brando de a da replici.

Ani mai târziu, Brando a obținut un alt rol care se pare că l-ar fi interesat pe Sinatra  – Vito Corleone în “The Godfather”.

Sinatra Brando

FAYE DUNAWAY – ROMAN POLANSKI

Faye Dunaway, recompensată cu Oscar pentru rolul principal din ”Network” al lui Sidney Lumet, a avut mereu reputația de persoană cu care era neplăcut să lucrezi. Cineastul polonez Roman Polanski a susținut că era dificilă atunci când a lucrat cu ea la filmul noir clasic “Chinatown” (1974), mergând până la a o numi “maniacă”.

Potrivit actriței, temperamentalul Polanski a fost sursa de conflict în timpul producției, tratând-o prost și refuzându-i pauzele de mers la baie. În cartea “Easy Riders, Raging Bulls”, autorul Peter Biskind a relatat presupuse incidente dintre cei doi de pe platoul de filmare, inclusiv un moment în care Dunaway a întrebat despre motivația personajului ei într-o scenă, la care Polanski a răspuns: “Salariul tău este motivația ta”. Filmul a fost un succes și a primit și 11 nominalizări la Oscar, inclusiv pentru Dunaway, fiind premiat pentru scenariu (Robert Towne), însă cei doi nu au mai lucrat vreodată împreună.

Faye Dunaway chinatown

ROBERT DE NIRO – MICKEY ROURKE

”Angel Heart” din 1987, bazat pe romanul ”Falling Angel”, are în centru un detectiv particular pe nume Harry Angel care trăiește și lucrează în New York și care este angajat să rezolve un caz de dispariție.
Louis Cyphre este omul care îl angajează pe Harry și este dispus să-i ofere mulți bani. Robert De Niro și Mickey Rourke îi interpretează pe Cyphre, respectiv Angel și se spune că aici a luat naștere vrajba dintre ei.

De Niro a ales să nu vorbească cu Rourke în timpul filmărilor, pentru a transpune în mod autentic relația combativă a personajelor lor, scria o parte a presei. Rourke susține că tensiunea a pornit de la faptul că i-a dat sfaturi de actorie lui De Niro și asta l-a deranjat pe interpretul lui Cyphre.

De Niro Rourke angel heart

Mulți ani mai târziu, disensiunile nu au fost date uitării. În 2020, Rourke a vorbit la adresa lui De Niro pe Instagram și nu s-a abținut. El l-a numit “plângăcios” și a promis că îl va “face de râs” pe De Niro atunci când îl va revedea.

Articole similare