EntertainmentRetrospective Tilda Swinton, Wim Wenders și Luc Besson în Luna Filmului European 

Retrospective Tilda Swinton, Wim Wenders și Luc Besson în Luna Filmului European 

Academia Europeană de Film a dat startul celei de-a doua ediții Luna Filmului European / European Film Month 2023, sezonul de cinema al Europei.

Evenimentul se derulează pe durata a 6 săptămâni, până pe 9 decembrie, momentul decernării Premiilor Academiei Europene de Film sau Oscarurile Europene. 

FILMUL EUROPEAN ÎN PRIM-PLAN

După o lansare pan-europeană dinamică în 2022, cea de-a doua ediție aduce o participare record de 75 de cinematografe emblematice din 40 de țări. Prin intermediul parteneriatul Academiei Europene de Film cu Europa Cinemas, filmele europene sunt puse în valoare prin intermediul unor programe speciale și retrospective dedicate din Islanda până în Grecia, din Portugalia până în Georgia. Cinematografele „Elvire Popesco” din București și Arta din Cluj-Napoca sunt incluse în program.

CE SE ÎNTÂMPLĂ

Dincolo de programarea fiecărui cinematograf inclus în programul European Film Month, o seamă de evenimente speciale sunt programate în Europa după cum urmează: weekend-ul de film Premiul Publicului Tânăr  / Young Audience Award (4-5 noiembrie) – summit-ul hibrid Young Audience Film Summit programat atât la Erfurt (Germania) cât și online; lansarea oficială a European Film Club la Bruxelles; anunțul celor trei titluri nominalizate la Young Audience Award, premiu decernat în cadrul Ceremoniei Premiile Academiei Europene, pe 9 decembrie, la Berlin. 7 noiembrie este ziua în care vom afla nominalizările la Premiile Academiei Europene 2023, în vreme ce 12 noiembrie este Ziua Europeană a Cinematografiei de Artă, program organizat de CICAE, Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă. 

RETROSPECTIVE 

Importante retrospective ale cineaștilor sunt programate în întreaga Europă: Tilda Swinton (Tallinn), Wim Wenders (Udine), Luc Besson (Praga), Rainer Werner Fassbinder (Zagreb), Agnès Varda (Tirana), Andreas Dresen (Potsdam), Sandra Hüller (Berlin), Alain Resnais (Istanbul). 

ONLINE

Platforma globală de streaming MUBI pune accent pe filmele europene printr-o selecție de 100 de titluri, în vreme ce portalul VOD DAFilms evidențiază o serie de documentare europene. 

CE ÎȘI PROPUNE

European Film Month își propune să cucerească din ce în ce mai multe teritorii, să fie prezent în cât mai multe săli, din dorința de a ajunge la un public cât mai diversificat dar mai ales pasionat de cinema. Scopul este încurajarea publicului la o participare activă, mobilizarea exploatanților și a distribuitorilor la o sărbătoare sincronizată a cinematografiei europene. Începând din 2025, evenimentul se va derula între 1 noiembrie și 31 decembrie, urmând la Ceremonia de Decernare a Premiilor Academiei Europene să fie planificată pentru jumătatea lunii ianuarie 2026.  

Photo CreditEFA

Articole similare