Give me 5Rețeta pentru o porție de râs: "Un an dificil” în 5 ingrediente

Rețeta pentru o porție de râs: “Un an dificil” în 5 ingrediente

Spumoasa comedie "Un an dificil” propune o viziune haioasă și emoționantă despre intersecția consumerismului cu ecologia

Din 5 aprilie, programul cinematografelor include o serioasă și sinceră porție de râs: “Un an dificil”. Semnat de duoul regizoral Éric Toledano și Olivier Nakache (cunoscuți pentru deliciosul “Intouchables”), “Un an dificil” se derulează în plin consumerism, în lumea supraîndatorării și a crizei climatice, agită situația și stârnește întrebări despre o epocă care atinge culmile absurdului. Distribuit de Independența Film, “Un an dificil” aduce în prim-plan activiști de mediu și datornici vânduți care încearcă să își motiveze viitorul. 

COMEDIE 100%

Albert (Pio Marmaï) și Bruno (Jonathan Cohen) se intersectează în circumstanțe extrem de nefericite: unul dintre ei a furat un televizor, celălalt a supraviețuit unei tentative de sinucidere. Se împrietenesc negreșit și trec prin tot felul de peripeții: apelează la serviciile de consultanță în reducerea datoriilor ale unui expert, dependent de altfel de jocuri de noroc (interpretat de Mathieu Amalric) și, atrași de berea și chipsurile gratuite, ajung în mijlocul unui grup de eco-activiști, conduși de Valentine (Noémie Merlant), un lider cu atitudine. 

VIITORUL SUNĂ APOCALIPTIC?

Umorul este ADN-ul perfect pentru a împacheta cele mai delicate situații, drept urmare Toledano și Nakache își ironizează din plin personajele, dar într-o notă extrem de sinceră și îngăduitoare. Drama esențială din centrul filmului este marea dilemă a unor oameni simpli: când nu reușești să îți achiți facturile de zi cu zi și gradul de îndatorare crește exponențial, cum poți proiecta cu adevărat un viitor?

DOCUMENTAREA

Un subiect atât de complex trebuia să îmbrace o formă cât mai umană și credibilă, drept urmare cei doi cineaști au apelat la consultanți din ambele tabere: de la activiști de mediu până la experți care sfătuiesc consumatorii compulsivi cum să își reducă obsesia sau sevrajul noilor achiziții. Cât privește personajele, acestea sunt suma unor tipologii cu care ambii regizori s-au intersectat în tot procesul scrierii: de la bucurii, frici, vise până la tipul de studii sau influența mediului în care trăiesc. Un carusel în care urcă rebelii și visătorii.   

ELEMENTUL SOCIOPOLITIC INTELIGENT

Criticii ar fi preferat infinit mai multă aciditate, însă comicul prin care cei doi regizori și scenariști aduc împreună oameni normali e, fără îndoială, piesa de rezistență a filmului. “Un an dificil” evidențiază generații diferite care ridică semnale de alarmă legate de stadiul exagerat al consumerismului și efectele dramatice. Iar lumea născută în urma pandemiei i-a făcut mai atenți pe autori la tot ceea ce e în jur. Cu siguranță “am fi putut vorbi despre asta cu un psihiatru, dar ne-am gândit că mai bine facem un film!” declară cu mult umor Éric Toledano. Influența comediilor italiene care deranjează, agită și ridică semne de întrebare a fost rețeta perfectă și sursa principală de inspirație pentru cei 2 regizori. “Un an dificil” este un film despre o epocă pe care o trăim din plin. 

O SECVENȚĂ MEMORABILĂ

Una dintre secvențele pentru care regizorii nu au fost nevoiți să dea foarte multe indicații este deschiderea magazinului în ziua promoțiilor, Black Friday. Un adevărat haos coregrafiat impecabil sub forma unui dans: realizarea scenei cu peste 300 de figuranți a stârnit numeroase emoții echipei de producție, însă în momentul filmării, o furie generală s-a instalat. Regizorii sunt convinși că ritmul secvenței este dat de efectul adrenalinei, al pandemiei, ceva ce poate doar cinematograful reușește să obțină. 

Photo CreditIndependența Film

Articole similare