Give me 5Radu Mihăileanu, în 5 filme

Radu Mihăileanu, în 5 filme

Cineastul francez de origine română este recompensat cu Premiul de excelență la Bucharest International Film Festival 2024.

Radu Mihăileanu, unul dintre cei mai apreciați regizori și scenariști de origine română, este invitatul special al celei de-a douăzecea ediții a BIFF, care are loc în perioada 19 – 22 septembrie.

Alături de secțiunile obișnuite ale festivalului – competiția oficială, Panorama, Autori români, Istorie și cinema – anul acesta publicul va putea urmări două producții regizate de Radu Mihăileanu: ”Trenul vieții” (1998) și ”Istoria iubirii” (2016), în prezența autorului, care va participa la sesiuni Q&A.

În avanpremiera evenimentului, Like5 a ales cinci filme care poartă semnătura cineastului, reprezentative pentru cariera lui.

TRAHIR

”Trahir” (1993), scris împreună cu Laurent Moussard, spune povestea unui poet care, după ani grei de închisoare, acceptă o înțelegere cu Securitatea pentru ca volumele lui să fie editate. Dar relația duplicitară stabilită cu agentul care îi obține libertatea îi va strica atât viața de familie, cât și creația.

Johan Leysen, Alexandru Repan, Mireille Perrier, Răzvan Vasilescu, Dan Condurache, Luminița Gheorghiu și Maia Morgenstern fac parte din distribuția lungmetrajului premiat la Istanbul Film Festival și la Montreal Film Festival.

TRAIN DE VIE

”Train de vie/ Trenul vieții” (1998), scris și regizat de Radu Mihăileanu, i-a adus cineastului două premii la Festivalul de la Veneția, Premiul publicului la Sundance Film Festival și un trofeu David di Donatello.

În 1941, locuitorii unui mic sat evreiesc din Europa Centrală organizează un fals tren de deportare pentru a putea scăpa de naziști și a fugi în Palestina.

Din distribuție fac parte Mihai Călin, Ovidiu Cuncea, Luminiţa Gheorghiu, Răzvan Vasilescu, Ernest Maftei și Clément Harari.

VA, VIS ET DEVIENS

”Va, vis et deviens/ Trăiește” (2005), scris împreună cu Alain-Michel Blanc, a fost recompensat cu trei trofee la Berlinala din același an, și cu premiul César pentru scenariu.
Filmul spune povestea unui băiat creștin care fuge în Israel din Etiopia pretinzând că este evreu.

LE CONCERT

”Le concert/ Concertul” (2009) este unul dintre cele mai apreciate filme ale lui Mihăileanu. Lungmetrajul spune povestea lui Andreï Filipov, care, în urmă cu 30 de ani, a fost concediat din poziția de dirijor al Orchestrei Bolșoi pentru că angajase muzicieni evrei. Ajuns un umil om de serviciu, i se ivește ocazia să adune vechii muzicieni pentru a merge la Paris și a se da drept orchestra oficială a Bolșoi.

Le concert

Filmul, scris împreună cu Alain-Michel Blanc, a primit șase nominalizări la premiile César, câștigând două trofee – pentru sunet și muzică (Armand Amar). A fost desemnat cel mai bun film european la premiile David di Donatello, a primit patru premii Gopo și o nominalizare la Globurile de Aur.

LA SOURCE DES FEMMES

”La source des femmes/ Izvorul femeilor” (2011), scris împreună cu același Blanc, a fost selecționat în competiția oficială la Cannes.

Comedia dramatică e plasată într-un sat și centrată pe o luptă a sexelor – femeile amenință că nu le vor oferi favoruri sexuale bărbaților lor, dacă ei refuză să aducă apă de la o fântână izolată.

Articole similare