Going outRADAR deschide, în premieră, magazinul București

RADAR deschide, în premieră, magazinul București

Festivalul de artă digitală RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities va avea loc anul acesta între 27 și 29 octombrie, la magazinul București.

LIVE

Tema celei de-a patra ediții este ”Live” și explorează tehnologii de ultimă generație ca mediu de creație și augmentare în relație cu artele performative și ale spectacolului. Pe cele cinci etaje ale magazinului mai mult de 50 de artiști vor prezenta instalații interactive de artă digitală și spectacole.

CE SPUN ORGANIZATORII

„Ediția marchează atât o selecție mai bogată de artiști prin integrarea proiectelor performative de dans contemporan, muzică, poezie, cât și prezența noastră într-un spațiu pe care îl deschidem în premieră pentru public. Este vorba despre Magazinul București, o clădire istorică din centrul capitalei, a cărei vitrină centrală se va transforma într-o instalație participativă cu care invitații vor putea interacționa în timp real.

Publicul RADAR a crescut în fiecare an și la fel și apetitul pentru arta digitală, new media art și  instalații interactive. Ne bucurăm că este o scenă pe care am reușit să o creștem alături de artiști și parteneri, atât din mediul privat cât și cu sprijinul administrațiilor publice. Cu fiecare ediție artiștii găsesc noi modalități de a combina muzica și arta vizuală pentru a oferi publicului experiențe cât mai personalizate”.

ZECI DE PROIECTE ȘI INSTALAȚII

Magazinul București va găzdui mai mult de 30 de proiecte artistice, instalații de artă digitală, proiecte ce folosesc inteligența artificială, lucrări de realitate augmentată, realitate virtuală și mixtă, spectacole de dans contemporan, muzică și poezie și secțiunea dedicată RADAR Kids.
Ediția reunește o selecție mai bogată decât în alți ani de proiecte multidiscplinare realizate de artiști și dezvoltatori români din toată țara, curatoriate de Alina Rizescu, Dilmana Yordanova și Alexandru Berceanu.

SCENĂ AV & REALITATE AUGMENTATĂ

În fiecare zi, între orele 20:00 și 23:00, scena audio-video va fi susținută de artiștii Matze, Electric Brother, Adistu, Capra Vecinului (Paul Agripa, Emi, Kozo), Noetic și Moduler, și vor avea loc și spectacole live.

Una dintre lucrările realizate de artistul D.A.I,  în colaborare cu  Alex Cioacă, va fi un maraton audio live pe întreaga perioadă a festivalului. Lucrarea numită ”Soundprints” îmbină înregistrări de sunete ale clădirilor de patrimoniu, captate cu un aparat de înregistrare amplasat pe diferiți pereți, iar această arhivă sonoră va fi transpusă într-o instalație audio vizuală, un live act experimental de 30 de ore. Proiectul face parte din categoria Community.

Secțiunea de realitate augmentată este reprezentată de proiectul XR Halloween Collection, în care cinci creaturi din folclorul românesc vor prinde viață sub formă de filtre 3D și face filters pe Instagram. Acestea sunt Ielele, Pricoliciul, Ursitoarele, Zmaj și Zmeul și vor fi accesibile oriunde în lume prin platforma de social media și în fața magazinului București, ca o capsulă XR Month.

LINEUP

Printre artiștii prezenți la RADAR anul acesta se numără: Spherical Aberration, Cristina Bodnărescu & Oana Băluță, Augmented Space Agency, Teatrul Postnațional Interfonic, Sandrine Deumier, Simona-Diana Chiru, Caty Alexandra Samata, Constantin Șimon, Ștefan Damian, Dragoș Pitaru, Andrei Cornea, Matei Mihai, NeoTectoniX Architects, Denis Flueraru, Ioana Mischie, Andra Bria, Tammy Lovin, Ygreq Interactive, Emil Drăgan, 13m10j, Lucian E. Matei, d.a.i (Dan Adrian Ionescu), Cote, Rekabu, Sillyconductor, Ovidiu Daneș.

Articole similare