Biletele au fost puse în vânzare pe toate platformele de vânzare ale fiecărui teatru gazdă și la casele lor de bilete.
LABORATOARELE SENSIBILULUI
Echipa curatorială a FNT 2023 – Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari -, în urma vizionării a mai mult de 150 de spectacole cu premieră în anul teatral 2022 – 2023, în teatre de stat și teatre independente, a optat pentru o serie de producții pe care le-a considerat relevante pentru tema din acest an: ”FNT, laboratoarele sensibilului”.
Astfel, din program fac parte producții de la renumite teatre bucureștene, de la teatre emergente din Capitală și din țară. Programul și reprezentațiile sunt publicate pe fnt.ro.
SPECTACOLE INVITATE DIN STRĂINĂTATE
În festival vor putea fi vizionate și spectacole produse de companii internaționale – Teatrul Național D. Maria II (Lisbona, Portugalia), Young Vic Theatre, Théâtre de Vidy, TR Warszawa (Polonia), The Royal Lyceum theatre (Edinburgh, Marea Britanie).
FNT EDUCAȚIONAL, CARTE DE TEATRU ȘI EXPOZIȚII
Inițiat în 2022, modulul FNT EDUCAȚIONAL continuă, fiind axat pe două componente: ateliere de teatru dedicate școlilor și liceelor bucureștene în care învață copii și adolescenți cu diferite tipuri de deficiențe (Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta” din București – instituție de educație pentru elevii cu deficiența de vedere; Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria”) și spectacole de teatru. Spectacolele se vor juca în școli și licee din București și se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani.
Timp de mai multe zile, vor avea loc lansări de carte la Librăriile Cărturești, iar FNT 2023 va găzdui o serie de expoziții dedicate unor personalități și momente care au marcat și marchează artele performative din România.
SPECTACOLE LECTURĂ, DEZBATERI, CNDB
Spectacole-lectură pe texte din dramaturgia europeană și locală sunt incluse în program. Ele prilejuiesc întâlnirea cu piese de teatru citite în premieră în România. Anul acesta textele alese vor fi regizate de regizori aflați la început de drum: Anda Drăgan, Tania Drăghici, Mihai Gligan, Luiza Mihailescu, Larisa Popa, Monica Stoica. Fiecare spectacol-lectură va fi urmat de întâlniri cu publicul, la care participă echipa de creație și un expert în tema pe care spectacolul o abordează.
Facultățile de Teatru din țară vor găzdui întâlnirea dintre artiști consacrați, absolvenți și studenți.
Ca în fiecare an, FNT propune o serie de dezbateri pe teme de interes în domeniul artelor performative din România. În plus, Centrul Național al Dansului va prezenta la FNT diverse proiecte de cercetare.
FITS la FNT
Festivalul Național de Teatru propune un focus asupra Festivalului Internațional de Teatru Sibiu, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 30. În acest sens, prezența în FNT a spectacolului ”Jocuri, vorbe, greieri…”, regizat de Silviu Purcărete, produs de Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu, va puncta simbolic recunoașterea rolului major pe care FITS l-a avut și îl are în cultura română.