EntertainmentPrima retrospectivă de autor la BIEFF - Portughezul Pedro Costa, la București

Prima retrospectivă de autor la BIEFF – Portughezul Pedro Costa, la București

Prima retrospectivă de autor din istoria Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF) este dedicată cineastului portughez Pedro Costa, figură emblematică a cinematografiei contemporane, a cărui operă – remarcabilă atât din punct de vedere formal, cât și politic – continuă să deschidă noi direcții în epoca digitală a imaginii. 

MASTERCLASS ȘI Q&A

Publicul va putea conversa cu Pedro Costa la București în contextul unui masterclass, dar și în cadrul unor sesiuni de întrebări și răspunsuri programate în legătură cu proiecțiile retrospective.

SAMUEL BECKETT AL CINEMAULUI

”Cred în realitate. Asta-i tot”, a răspuns Pedro Costa întrebării „Crezi în altceva în afară de imagine?”, într-un scurt documentar care proba relația unor mari autori contemporani (Ferrara, Reygadas, Weerasethakul, Ming-liang și Erice) cu transcendentalul.

Regizor și scenarist multipremiat, supranumit ”Samuel Beckett al cinemaului” (publicația The Guardian), Pedro Costa este considerat astăzi unul dintre cei mai influenți autori de cinema contemporani.

PREMIAT LA CANNES ȘI LOCARNO

A debutat cu lungmetrajul ”O Sangue” (”Blood”, 1989), o declarație de dragoste pentru cinema, ca artă a contrastelor fermecătoare, pentru alb-negrul de odinioară, care suplinea culoarea cu grația sculpturală a peliculei, pentru sentimentele absolute, pentru libertatea sa aproape punk. Ulterior, și-a dedicat eforturile artistice documentării vieții locuitorilor din Fontaínhas, un cartier de la periferia Lisabonei, cu o populație formată majoritar din migranți sosiți din Cabo Verde. ”Ossos” (”Bones”, 1997), ”No Quarto da Vanda” (”In Vanda’s Room”, 2000), premiat la Cannes și Locarno, și ”Juventude em Marcha” (”Colossal Youth”, 2006), intrat în competiție pentru Palme d’Or, construiesc ”Trilogia Fontainhas” – un punct de cotitură și reinventare formală în cariera lui Pedro Costa.

În 2014, a lansat ”Cavalo Dinheiro” (”Horse Money”), care continuă să exploreze interesul sporit al autorului față de Fontainhas, în pofida desființării cartierului, avansând totodată intimitatea creativă a lui Costa cu Ventura, personajul său recurent care se confundă cu actorul neprofesionist care îl interpretează. Pelicula i-a adus autorului premiul pentru regie și prima nominalizare pentru Leopardul de Aur, la Festivalul Internațional de la Locarno. Avea să obțină trofeul în 2019, cu ”Vitalina Varela”, un film construit din imagini-timp, filmate în eclerajul clar-obscur inconfundabil al lui Costa, și care explorează teme precum colonialismului, pierderea, moartea și relația acestora cu timpul și memoria.

CEL MAI NOU FILM, LA BIEFF

Pe lângă ”Ossos”, ”O Sangue”, ”No Quarto da Vanda”, ”Cavalo Dinheiro”, ”Vitalina Varela” și ”Juventude em Marcha”, la BIEFF 2023, va fi proiectat în premieră românească și cel mai recent film al autorului – scurtmetrajul ”As Filhas do Fogo” (”The Daughters of Fire”, 2023).

Această producție a avut premiera internațională la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes. Proiecția e programată pe 27 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, și va fi urmată de un masterclass susținut de Pedro Costa.

BILETE

Biletele de acces la proiecții (în valoare de 20 și 25 de lei) și programul BIEFF sunt disponibile pe platforma Eventbook.

Photo CreditRodrigo Jimenez

Articole similare